Spierpijn twee dagen later

Kan ik trainen met spierpijn?

Trainen met spierpijn heb je vast wel een keer meegemaakt. Maar prettig is het niet, toch? Je hebt namelijk een zware training op maandag gehad, en de volgende training staat woensdag gepland. Maandag heb je natuurlijk het uiterste gegeven en dinsdag heb je lekker een rustdag. Ideaal, maar dan wordt je woensdag ochtend wakker met enorm veel spierpijn. Je twijfelt nu om ’s avonds (of in de ochtend) te gaan trainen, want kan dat wel trainen met (heel veel) spierpijn?

Voordat wij antwoord geven op deze vraag, eerst nog wat theorie.

Delayed Onset Muscle Soreness

Eerder hebben wij al een keer een artikel geschreven over dit fenomeen. Die kan je hier lezen. Het komt er op neer dat het niet vreemd is als je twee a drie dagen na een training nog steeds spierpijn hebt. Wees dus niet bang dat je iets kapot hebt gemaakt. Je hebt je spieren wel beschadigd, maar door het lichaam te laten herstellen, hersteld dat weer. We komen dan gelijk op het tweede theorie deel: supercompensatie.

Supercompensatie

In rust herstel je, maar je moet niet te snel weer van start gaan. Je kan een periode het lichaam wat meer vermoeien, maar dan moet je het daarna ook weer voldoende rust geven. Tijdens een training word je in principe slechter. Je beschadigd namelijk je spieren en die scheurtjes in je spieren moeten weer herstellen, dit gebeurd in rust. Hoeveel hersteltijd je moet hanteren, lees je hier.

Het principe van de optimale wisselwerking tussen belasting en herstel blijft daarnaast heel belangrijk. Je wilt namelijk je prestaties verbeteren en daarvoor zal de arbeid/rust verhouding perfect moeten zijn. Je kan ervoor kiezen om een periode veel te trainen en het lichaam flink te vermoeien, maar geef het daarna ook weer genoeg tijd om te herstellen. Je kan namelijk ook in een dalende lijn komen qua prestaties wat uiteindelijk overbelasting tot gevolg heeft. Het is de kunst om naast je training genoeg rust te pakken, zodat je elke keer een stapje hoger eindigt dan waar je vandaan kwam.

Dus kan je trainen met spierpijn?

We komen weer terug bij de hoofdvraag, want kan je trainen met spierpijn? Dat kan zeker met een juiste arbeid/rust verhouding. Je kan ook werken met splitschema’s. Je hoeft dan niet met de vele spierpijn, nog een keer die spiergroep te trainen. Wanneer je alleen een full body schema doet, dan ontkom je er soms niet aan om met spierpijn te trainen. Je moet jezelf alleen wel na een aantal dagen langer rust gunnen, zodat het lichaam weer kan herstellen! Stapel het dus niet weken achter elkaar op.

Een aantal tips als je met (veel) spierpijn gaat trainen:

  1. Zorg dat je een goede warming-up doet! In deze blog vind je een aantal goede warming-up vormen, waarbij je het hele lichaam fysiek (en mentaal) klaarmaakt voor de training.
  2. Doe wat foamroll oefeningen op je rustdagen/momenten.
  3. Zorg dat je voeding goed op orde is. Juiste voeding om je training is van belang voor een goed herstel. Heb je hierbij een stok achter de deur nodig? Klik dan hier om contact op te nemen.
  4. Luister ten alle tijden naar je lichaam. Als je heel veel spierpijn in je benen hebt waardoor je bijna niet meer kan lopen, dan kan je er in de training nog voor kiezen om de oefeningen met benen eruit te laten. Je kan er dan voor kiezen om wat meer oefeningen voor het bovenlichaam te doen.

Succes met de (spier)pijn!

Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram