Delayed onset muscle soreness

Delayed Onset Muscle Soreness

Na een zware training, en zeker na een nieuwe training waarbij je het lichaam een nieuwe prikkel geeft, heb je vaak de volgende dag spierpijn. Alleen de tweede dag is vaak nog erger dan de eerste dag. Waar komt dit nou vandaan? 

Delayed onset muscle soreness

De Delayed Onset Muscle Soreness of terwijl de DOMS is de pijn en stijfheid die je in je spieren voelt een aantal uren tot dagen na een zware workout. De spierpijn is het heftigst 24 tot 72 uur na de training.

De fase in de beweging van een oefening die zorgt voor de meeste spierpijn en stijfheid in de spieren is de excentrische fase. De excentrische fase in een beweging is de teruggaande beweging van de oefening. Denk hierbij aan het zakken van de stang bij de barbell bench press of het zakken door de benen bij de squat. De excentrische fase op een gecontroleerde manier uitvoeren is in veel gevallen ook aan te raden. De beschadiging in de spieren is dus duidelijk, maar het mechanisme onderliggend van de schade is niet volledig duidelijk.

Hoe kun je DOMS voorkomen?

Al met al is de DOMS een veel voorkomende conditie dat in principe geen behandeling vereist. De meeste mensen die sporten zijn bekend met de symptomen. Wat wij altijd fijn vinden, is om na de training even te foamrollen. Verder gebruiken wij de foamroller ook als wij erge spierpijn hebben. Zo rollen wij de afvalstoffen er lekker uit (verhoogt de bloedtoevoer in de spieren waardoor de afvalstoffen van de stofwisseling wel kunnen worden afgevoerd, met als gevolg een verminderde spierspanning en daardoor een vermindering van de pijnklachten en een verbetering van de bewegelijkheid). Het foamrollen kan dan behoorlijk pijn doen, maar dat geldt hetzelfde als je gemasseerd wordt als je spierpijn hebt. Uiteraard zorg je er ook voor dat je het lichaam optimaal voedt om zo het herstel te bevorderen.

Er zijn uiteindelijk nog veel onbeantwoorde vragen gerelateerd aan de DOMS. Je weet nu in ieder geval dat het niet vreemd of erg is als je 2 á 3 dagen na je zware workout nog steeds erge spierpijn hebt.

Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram