Een goede nachtrust

Een goede nachtrust (deel 2)

3 tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust blijft van essentieel belang, in één van onze vorige blogs (Een goede nachtrust deel 1) stond het onderwerp ‘een goede nachtrust’ centraal. Daarin kwamen verschillende onderwerpen aan bod. Enkele onderwerken waren: waarom we slapen, wat de gevolgen zijn van een tekort aan slaap en hoeveel slaap iemand per nacht nodig heeft. Nu gaan we in deze blog tips geven hoe je de aanbevolen hoeveelheid slaap per nacht kunt halen. Hiervoor geven we een aantal tips waarbij je geen gebruik hoeft te maken van medicaties zoals slaappillen.

Tip 1

Het is belangrijk om je slaapkamer (in het bijzonder je bed) te associëren met slaap. Tegenwoordig is de slaapkamer een multifunctionele kamer waar vaak in gestudeerd of gewerkt wordt. Probeer het aantal activiteiten in de slaapkamer te beperken en gebruik het bed alleen om te slapen. Televisie kijken, telefoneren, eten zijn enkele dingen die taboe in de slaapkamer zijn. Ga alleen naar bed wanneer jij je slaperig voelt, anders lig je ook maar te woelen in je bed. Als je niet na 10 á 15 minuten in slaap valt, sta dan op en ga naar een andere kamer. Vervolgens focus je alleen nog op ontspannende activiteiten. Probeer hierbij niet in slaap te vallen op de bank en blijf wakker totdat jij je weer slaperig voelt. Als je daarna nog steeds niet in slaap kunt vallen, kan je dit proces herhalen.

Tip 2

Een stofje dat veel invloed op ons slaappatroon heeft, is cafeïne. Cafeïne is een stimulerende stof die onder andere te vinden is in koffie, thee en bepaalde frisdranken (cola, energiedrankjes), in chocolade en verschillende sportvoedingssupplementen (repen, drankjes etc.) bevatten cafeïne. De stimulerende werking van cafeïne is een reden waarom mensen moeilijk in slaap komen. Deze werking kan namelijk 2 tot 11 uur aanhouden. Dit is wel afhankelijk van de dosis en hoe gevoelig je bent en de frequentie dat je cafeïne consumeert. Wij raden aan om cafeïne houdende voeding vooral in de ochtend te nemen, zodat de stimulerende werking in de loop van de dag helemaal vervaagd.

Tip 3

Door de uitvinding van kunstmatig licht zijn we minder goed gaan slapen. Het is bekend dat je beter kunt slapen in het donker dan in het licht. Maar door lampen en licht van je verschillende gadgets zoals je smartphone, laptop of IPad zijn er veel meer lichtbronnen bij gekomen ten opzichte van vroeger. Zo komt er meer licht in je ogen en dat zorgt voor een verstoring van je interne biologische klok. De productie van melatonine (slaaphormoon) wordt namelijk geremd door licht. Dit een hormoon waardoor je slaperig wordt. Hoe minder melatonine zich in het lichaam bevindt, hoe moeilijker het is om in slaap te vallen. Als de lichtbronnen er niet zijn, neemt de productie van melatonine weer toe. Zorg er voor, als je naar bed gaat, dat de gordijnen goed dicht zitten en dat je alle elektronische apparaten uitzet.

Met deze tips hopen wij dat jij al een zetje in de goede richting zet om zo tot een beter slaappatroon te komen. Zorg dat je deze tips consistent toepast want consistentie is de sleutel naar een betere levensstijl!

Number of posts: 
456
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram