Een goede nachtrust (deel 2)
Een goede nachtrust (deel 2)
24 februari 2016 

Een goede nachtrust (deel 2)

3 tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust blijft van essentieel belang, in één van onze vorige blogs (Een goede nachtrust deel 1) stond het onderwerp ‘een goede nachtrust’ centraal. Daarin kwamen verschillende onderwerpen aan bod. Enkele onderwerken waren: waarom we slapen, wat de gevolgen zijn van een tekort aan slaap en hoeveel slaap iemand per nacht nodig heeft. Nu gaan we in deze blog tips geven hoe je de aanbevolen hoeveelheid slaap per nacht kunt halen. Hiervoor geven we een aantal tips waarbij je geen gebruik hoeft te maken van medicaties zoals slaappillen.

Tip 1

Het is belangrijk om je slaapkamer (in het bijzonder je bed) te associëren met slaap. Tegenwoordig is de slaapkamer een multifunctionele kamer waar vaak in gestudeerd of gewerkt wordt. Probeer het aantal activiteiten in de slaapkamer te beperken en gebruik het bed alleen om te slapen. Televisie kijken, telefoneren, eten zijn enkele dingen die taboe in de slaapkamer zijn. Ga alleen naar bed wanneer jij je slaperig voelt, anders lig je ook maar te woelen in je bed. Als je niet na 10 á 15 minuten in slaap valt, sta dan op en ga naar een andere kamer. Vervolgens focus je alleen nog op ontspannende activiteiten. Probeer hierbij niet in slaap te vallen op de bank en blijf wakker totdat jij je weer slaperig voelt. Als je daarna nog steeds niet in slaap kunt vallen, kan je dit proces herhalen.

Tip 2

Een stofje dat veel invloed op ons slaappatroon heeft, is cafeïne. Cafeïne is een stimulerende stof die onder andere te vinden is in koffie, thee en bepaalde frisdranken (cola, energiedrankjes), in chocolade en verschillende sportvoedingssupplementen (repen, drankjes etc.) bevatten cafeïne. De stimulerende werking van cafeïne is een reden waarom mensen moeilijk in slaap komen. Deze werking kan namelijk 2 tot 11 uur aanhouden. Dit is wel afhankelijk van de dosis en hoe gevoelig je bent en de frequentie dat je cafeïne consumeert. Wij raden aan om cafeïne houdende voeding vooral in de ochtend te nemen, zodat de stimulerende werking in de loop van de dag helemaal vervaagd.

Tip 3

Door de uitvinding van kunstmatig licht zijn we minder goed gaan slapen. Het is bekend dat je beter kunt slapen in het donker dan in het licht. Maar door lampen en licht van je verschillende gadgets zoals je smartphone, laptop of IPad zijn er veel meer lichtbronnen bij gekomen ten opzichte van vroeger. Zo komt er meer licht in je ogen en dat zorgt voor een verstoring van je interne biologische klok. De productie van melatonine (slaaphormoon) wordt namelijk geremd door licht. Dit een hormoon waardoor je slaperig wordt. Hoe minder melatonine zich in het lichaam bevindt, hoe moeilijker het is om in slaap te vallen. Als de lichtbronnen er niet zijn, neemt de productie van melatonine weer toe. Zorg er voor, als je naar bed gaat, dat de gordijnen goed dicht zitten en dat je alle elektronische apparaten uitzet.

Met deze tips hopen wij dat jij al een zetje in de goede richting zet om zo tot een beter slaappatroon te komen. Zorg dat je deze tips consistent toepast want consistentie is de sleutel naar een betere levensstijl!

Over de schrijver
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23. Daarnaast ben ik Nederlands Kampioen Judo geworden onder de 15 jaar en heb ik daarna nog op verschillende judotoernooien gestaan – waaronder het EK. Ook stond ik bij de senioren enkele keren op het podium. Doordat ik op jonge leeftijd al in aanraking kwam met de topsport ontstond er bij mij al vroeg interesse in het optimaliseren van voeding en training.Ik heb verschillende certificaten en diploma’s gehaald en ben jarenlang begeleid door Paul Lammers, een van de beste krachttrainers van Nederland. Ik blijf mijn kennis tot op de dag van vandaag bijspijkeren om mijn klanten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
Reactie plaatsen