9 tips voor een gezonde BQ

9 tips voor een gezonde barbecue

9 tips voor een gezonde barbecue


Wat doe je als er een barbecue op het programma staat maar je ook een beetje op je voeding wil letten?
Nee, je hoeft het niet over te slaan. Met deze tips maak jij van dit vreetfestijn een gezonde, gezellige avond.

 1. Maak de juiste keuzes en kies bewust.

Als je een doel voor ogen hebt, moet je daar (hard) voor werken. Ook als je naar een barbecue gaat, moet je je daarop instellen. Dat betekent dat je precies weet wat je kan eten. Je kan eventueel je eigen versnaperingen meenemen zodat je niet in de verleiding komt omdat er niks anders aanwezig is.

2. Stil je trek met gezonde producten

Voordat de barbecue eenmaal aan gaat en warm genoeg is om het vlees erop te leggen, heb je vaak al een heel stokbrood gegeten. Dit is veelal de reden waarom mensen die op hun eten letten, geen zin hebben in een barbecue. Echter hoef je natuurlijk niet naar het stokbrood te grijpen. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om lekkere groenten op tafel te zetten. Zo heb je iets te happen wat weinig calorieën bevat en ook nog eens lekker en gezond is! Vooral wortel, komkommer en paprika doen het goed.

3. Veel groente

Het grillen van groenten staat bovenaan het ‘’to do’’ lijstje wanneer je een gezonde barbecue wil. Je mag lekker veel eten van groenten en zo’n groentespies ziet er vaak erg smakelijk uit. Maak er bijvoorbeeld eentje met groene asperges, maïs, courgette, aubergine en paprika. Beetje olijfolie op de groente en grillen maar! Wat ook erg lekker is, is om een paprika door de helft te snijden en daar een eitje in te bakken. Zo krijg je ook meteen wat eiwitten binnen.

4. Mager vlees

Een stukje vlees bereiden op de barbecue, daar is niks mis mee. Het is namelijk hetzelfde als een stukje vlees bereiden op een grill of in een koekenpan. Er is wel verschil in stukken vlees en als je op je voeding wil letten, is het handig om voor mager vlees te kiezen. Daaronder vallen: runderlapjes, magere hamburgers, biefstuk, entrecote, rosbief en varkenshaas. Je kan ook kiezen voor gevogelte zoals kipfilet of kalkoenfilet. Als je het stukje vlees vooraf marineert of insmeert met olie, heb je zelfs geen sausje nodig om het op smaak te brengen.

Een andere valkuil tijdens het barbecueën, is dat mensen vaak veel meer vlees eten dan normaal. Kies voor extra groenen in plaats van vlees want dit doe je normaal toch ook niet?

Beter niet op de barbecue: varkensgehakt, hamburgers, half-om- half gehakt, lamsvlees, karbonades, varkenslap, slavink, worst, speklappen of gepaneerde producten.

5. Vis

Mensen denken bij een barbecue vaak aan vlees maar je kan natuurlijk ook een lekker stukje vis op de barbecue leggen. En als we het over vis hebben, kan je eigenlijk niet zo veel fout doen. Ga bijvoorbeeld voor een lekker stukje witvis of zalm en tonijn (ideaal voor de goede vetten). Voor de echte barbecue lover, is het aan te raden om een spies te maken met gamba’s en coquilles!

6. Salades

Een zomerse salade kan natuurlijk niet ontbreken tijdens een barbecue. Wel is het beter om je salade zelf te maken in plaats van het serveren van een kant-en-klaar salade. Deze salades bevatten meestal veel mayonaise, oftewel, slechte vetten die niet in een gezond schema passen. Het is daarom aan te raden om er zelf eentje te maken zodat je precies weet wat er in gaat.

7. Sauzen

Een lekker sausje is vaak niet weg te denken bij een gezellige barbecue. Echter verkijken we ons er vaak op hoeveel calorieën en vetten deze wel niet bevatten. Natuurlijk hoef je jezelf niet alles te ontzeggen tijdens zo’n gezellige gelegenheid maar als je op je eten wil letten, is de light mayonaise wel een betere keuze. Nog beter is om een rode saus te kiezen want deze zijn minder vet. Wat ook een lekkere oplossing is, is om zelf je saus te maken. Doe een beetje yoghurt, komkommer en kruiden bij elkaar en je hebt al snel een gezonde smaakmaker.

8. Vocht

Water is natuurlijk de beste optie qua vocht maar wat is het lekker om een biertje te nemen tijdens een barbecue! Geniet en pak een biertje of wijntje maar ken je max. Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor je eetpatroon. Heb je een uitschieter? Pak dan daarna weer de ‘’gezonde’’ draad op.

9. Liflafjes

Brood met kruidenboter, gebakken aardappelen, saus, ijsjes, ook wel liflafjes, zijn eigenlijk de échte dikmakers tijdens een barbecue. Deze extra dingen zijn vaak de minst gezonde keuzes en het is vaak beter om deze te laten staan als je op je gewicht wil letten.

Bekijk hier hoe je gezond kunt snacken!

 

Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram