De zes eetpatronen

Deel 2: De verbeterpunten en tips per eetpatroon

In de onderstaande tekst staan zes eetpatronen. Elke eetpatroon heeft zijn voor- en nadelen.

De zes eetpatronen

1. De Reactieve eter

 Een reactieve eter luistert naar zijn lichaam en stopt met eten als hij zich vol voelt. Daardoor zal hij zich waarschijnlijk nooit overeten. Minder positief: als hij haast heeft, wil hij zich nog wel eens aan junkfood vergrijpen.

 Tip: Denk vooruit over je eten: maak meerdere porties klaar die je kunt invriezen en snel ontdooien en bewaar altijd een voorraadje gezonde snacks, zoals noten, in je bureaula of je auto.

 2. Beperkte eter

Voorzichtige eters willen graag slank blijven, dus kiezen ze magere producten. Toch moet je niet al het vet uit eten halen, want vetten hebben wel degelijk een belangrijke functie.

 Tip: Eet een keer per week iets “fouts” en let op hoe je je voelt bij het sporten. Let wel op dat je gezonde vetten neemt. Vetten uit noten, vis etc. zijn namelijk erg gezond. Roer wat walnoten door je yoghurt of stukjes avocado door je salade.

 3. Gewoonte eter

Deze eter pakt voornamelijk doorsnee maaltijden. Toch is het goed om van tijd tot tijd je eetpatroon op te schudden, en zo een tekort aan specifieke voedingsstoffen voor te zijn.

 Tip: Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon. Ruil de Brinta eens in voor havermout, de kwark voor Griekse yoghurt, de kip voor biefstuk, de broccoli voor bloemkool etc. Blijf niet hangen bij dezelfde voedingsmiddelen, maar varieer!

 4. Grazer

Grazers houden ervan om, om de paar uur te ‘snacken’. Zo hebben ze altijd voldoende brandstof voor en na de training. Maar als je niet let op de grote van de porties, kan je te veel calorieën binnen krijgen. 

 Tip: Bereken je caloriebehoeften en calorie innamen. Voor veel mensen is het stukje bewustwording erg belangrijk, vooral als ze zien dat zij teveel calorieën binnen krijgen. 

 5. Planner

De georganiseerde eter let op details en houdt zich aan zijn plan, ongeacht wat zijn lichaam hem vertelt. Hij eet omdat het schema dat zegt, of ze nu honger heeft of niet.

 Tip: Koester je voedseldagboek, maar noteer ook hoe je je voelt voor en na je training. Wellicht valt het je op dat plannen vaak een goede oplossing is, maar niet altijd. Op de dagen dat je ’s avonds gaat trainen, heb je waarschijnlijk wat meer calorieën nodig.

 6. Uitspatter

Sommige mensen denk dat ze alles mogen eten, omdat ze de calorieën toch verbranden. Er is inderdaad weinig op tegen om af en toe meer te eten, maar als je dit altijd doet, leidt dit onvermijdelijk tot extra’s kilo’s.

 Tip: Probeer jezelf een beetje in bedwang te houden. Neem liever af en toe een stukje pure chocola dan in een keer een heel bonbon blok.

Number of posts: 
456
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram