alles over vocht en de juiste inname van vocht

Alles over vocht en de juiste inname van vocht

Vocht is erg belangrijk. Je lichaam bestaat maar liefst voor 60-70% uit water. Van alle voedingsstoffen hebben wij water het hardste nodig. Water zorgt voor vele belangrijke functies in het menselijk lichaam. Het dient als bouwstof, als transportmiddel, als oplosmiddel en het houdt ons lichaam op temperatuur.

Lichaamstemperatuur

Vocht wordt nog belangrijker als jij een intensieve sporter bent. Als je sport, is het belangrijk om je vochthuishouding op peil te houden, een vochtafname van 2% zorgt al voor een duidelijke achteruitgang van je prestatie. Drink dus vóór-, tijdens- en na het trainen genoeg vocht (water/sportdrank). Wanneer je intensief aan het sporten bent, produceert je lichaam meer warmte. Om te voorkomen dat de lichaamstemperatuur te veel stijgt, verdampt het lichaam extra vocht door te transpireren (zweet). Dit houdt het lichaam koel. Je kan beter sporten in een shirtje dan in je blote barst. Zweet op je lichaam verdampt in de volle zon. Zweet dat in een shirt komt, zorgt langere tijd voor afkoeling.

Een goede graadmeter of je genoeg gedronken hebt, is je urine. Als je urine doorzichtig is en geurloos, heb je genoeg gedronken. Als je dorst krijgt is het eigenlijk al te laat en heb je te weinig gedronken.

Drink dus voldoende tijdens het sporten zodat je geen dorst krijgt.

Hoeveel vocht hebben wij nodig?

Normaal gesproken wordt minimaal 1,5 liter drinkvocht per dag geadviseerd. Een meer persoonlijk advies is lichaamsgewicht x 3 / 100. Bijvoorbeeld een persoon van 70 kg: 70kg x 3 = 210. 210 / 100 = 2,10 liter per dag. Het lichaam bestaat voor een groot deel uit water en heeft water nodig om afvalstoffen goed af te kunnen voeren. Daarom is het belangrijk om voldoende (water/thee/groentesappen/etc.) te drinken.

Tijdens het sporten

Mannen hebben tijdens het sporten meer vocht nodig dan vrouwen, dit komt omdat mannen gemiddeld 50% meer transpireren dan vrouwen. De algemene richtlijn tijdens het sporten ligt tussen de 0,6 tot 1 liter vocht per uur. Het is belangrijk om goed gehydrateerd aan de wedstrijd te beginnen. Drink daarom 2-3 uur voor de wedstrijd ruim 500 ml vocht. Drink 10 tot 15 minuten voor de wedstrijd nog eens 250 ml vocht. Na de training moet jij het vochtverlies aanvullen met 150%. Meer informatie over vocht in combinatie met sport en sportdranken komt in week 15 aan de orde.

Alcohol

Alcoholische dranken worden niet als drinkvocht meegerekend, omdat deze dranken juist vocht uit het lichaam onttrekken. Bovendien bevat alcohol veel calorieën.

Timing

Drink liever niet te veel tijdens de maaltijd. Door voedsel als het ware weg te spoelen, krijgt het nauwelijks de tijd zich te vermengen met speeksel. Dit is de eerste stap in de vertering van koolhydraten.
Er komen bovendien te grote voedselbrokken in de maag en het maagsap wordt verdund. Dit is niet bevorderlijk voor een goede spijsvertering. Beter is het om tussen de maaltijden door of een poosje na het eten grotere hoeveelheden te drinken. Drink of een half uur voor je maaltijd of 2 uur na je maaltijd.

Voorkeur

Er is geen eenvoudigere manier om snel en zonder het te merken veel calorieën binnen te krijgen, dan via het drinken van frisdranken, vruchtensappen en sportdranken. Zeker tijdens het afslanken is het dus niet verstandig dit soort dranken als dorstlesser te gebruiken. Water en (groene) thee zonder suiker heeft altijd de voorkeur en af en toe een glas light frisdrank moet kunnen.

Leer hier alles over eiwitshakes en kom te weten of jij ze nodig hebt

 

Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram