Vocht
Alles over vocht en de juiste inname van vocht
07 juli 2017 
in Voeding

Alles over vocht en de juiste inname van vocht

Lees hier alles over vocht en de juiste inname van vocht

Vocht is erg belangrijk. Je lichaam bestaat maar liefst voor 60-70% uit water. Van alle voedingsstoffen hebben wij water het hardste nodig. Water zorgt voor vele belangrijke functies in het menselijk lichaam. Het dient als bouwstof, als transportmiddel, als oplosmiddel en het houdt ons lichaam op temperatuur.

Lichaamstemperatuur

Vocht wordt nog belangrijker als jij een intensieve sporter bent. Als je sport, is het belangrijk om je vochthuishouding op peil te houden, een vochtafname van 2% zorgt al voor een duidelijke achteruitgang van je prestatie. Drink dus vóór-, tijdens- en na het trainen genoeg vocht (water/sportdrank). Wanneer je intensief aan het sporten bent, produceert je lichaam meer warmte. Om te voorkomen dat de lichaamstemperatuur te veel stijgt, verdampt het lichaam extra vocht door te transpireren (zweet). Dit houdt het lichaam koel. Je kan beter sporten in een shirtje dan in je blote barst. Zweet op je lichaam verdampt in de volle zon. Zweet dat in een shirt komt, zorgt langere tijd voor afkoeling.

Een goede graadmeter of je genoeg gedronken hebt, is je urine. Als je urine doorzichtig is en geurloos, heb je genoeg gedronken. Als je dorst krijgt is het eigenlijk al te laat en heb je te weinig gedronken.

Drink dus voldoende tijdens het sporten zodat je geen dorst krijgt.

Hoeveel vocht hebben wij nodig?

Normaal gesproken wordt minimaal 1,5 liter drinkvocht per dag geadviseerd. Een meer persoonlijk advies is lichaamsgewicht x 3 / 100. Bijvoorbeeld een persoon van 70 kg: 70kg x 3 = 210. 210 / 100 = 2,10 liter per dag. Het lichaam bestaat voor een groot deel uit water en heeft water nodig om afvalstoffen goed af te kunnen voeren. Daarom is het belangrijk om voldoende (water/thee/groentesappen/etc.) te drinken.

Tijdens het sporten

Mannen hebben tijdens het sporten meer vocht nodig dan vrouwen, dit komt omdat mannen gemiddeld 50% meer transpireren dan vrouwen. De algemene richtlijn tijdens het sporten ligt tussen de 0,6 tot 1 liter vocht per uur. Het is belangrijk om goed gehydrateerd aan de wedstrijd te beginnen. Drink daarom 2-3 uur voor de wedstrijd ruim 500 ml vocht. Drink 10 tot 15 minuten voor de wedstrijd nog eens 250 ml vocht. Na de training moet jij het vochtverlies aanvullen met 150%. Meer informatie over vocht in combinatie met sport en sportdranken komt in week 15 aan de orde.

Alcohol

Alcoholische dranken worden niet als drinkvocht meegerekend, omdat deze dranken juist vocht uit het lichaam onttrekken. Bovendien bevat alcohol veel calorieën.

Timing

Drink liever niet te veel tijdens de maaltijd. Door voedsel als het ware weg te spoelen, krijgt het nauwelijks de tijd zich te vermengen met speeksel. Dit is de eerste stap in de vertering van koolhydraten.
Er komen bovendien te grote voedselbrokken in de maag en het maagsap wordt verdund. Dit is niet bevorderlijk voor een goede spijsvertering. Beter is het om tussen de maaltijden door of een poosje na het eten grotere hoeveelheden te drinken. Drink of een half uur voor je maaltijd of 2 uur na je maaltijd.

Voorkeur

Er is geen eenvoudigere manier om snel en zonder het te merken veel calorieën binnen te krijgen, dan via het drinken van frisdranken, vruchtensappen en sportdranken. Zeker tijdens het afslanken is het dus niet verstandig dit soort dranken als dorstlesser te gebruiken. Water en (groene) thee zonder suiker heeft altijd de voorkeur en af en toe een glas light frisdrank moet kunnen.

Leer hier alles over eiwitshakes en kom te weten of jij ze nodig hebt

 

Over de schrijver
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23. Daarnaast ben ik Nederlands Kampioen Judo geworden onder de 15 jaar en heb ik daarna nog op verschillende judotoernooien gestaan – waaronder het EK. Ook stond ik bij de senioren enkele keren op het podium. Doordat ik op jonge leeftijd al in aanraking kwam met de topsport ontstond er bij mij al vroeg interesse in het optimaliseren van voeding en training. Ik heb verschillende certificaten en diploma’s gehaald en ben jarenlang begeleid door Paul Lammers, een van de beste krachttrainers van Nederland. Ik blijf mijn kennis tot op de dag van vandaag bijspijkeren om mijn klanten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
Reactie plaatsen