Eiwitshakes

Eiwitshakes

Je ziet tegenwoordig veel atleten en krachtsporters met een shakebeker lopen. Logisch, want hoe lekker is het om na je workout even een eiwitshake te nemen? Ook wij nemen vaak een eiwitshake na onze training en we zijn dan ook erg tevreden over de eiwitten die we zelf altijd gebruiken. De reden dat we hem na onze training nemen (en niet ervoor), is puur psychologisch. Hierboven gaven we namelijk al aan dat het het beste is om je eiwitten een uur voordat je gaat trainen te nemen (dit kan in de vorm van een shake of via vast voedsel).  Dan ontstaat er een optimale aminozuursamenstelling in het bloed, waardoor direct na de training het herstel kan plaatsvinden.

Shakeology Vs Vega One Scaled 2

Maar welke soorten eiwitten heb je nou allemaal? Door het grote assortiment kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. Typ in Google het woord ‘eiwitshakes’ en je krijgt op de eerste pagina al verschillende aanbieders die eiwitten verkopen.

In dit artikel zullen we de soorten eiwitpoeders die je het meeste zult tegenkomen in winkels en/of webwinkels bespreken.

Het onderscheid dat veel wordt gemaakt tussen eiwitten is de snelheid waarmee het menselijk lichaam het eiwit opneemt. Je kunt hierin onderscheid maken tussen:

  • Snelle eiwitten
  • Langzame eiwitten

Ook wel snel verteerbare eiwitten en langzaam verteerbare eiwitten genoemd. Onder de snelle verstaan we de whey eiwitten en onder de langzame de caseïne eiwitten. Beiden soorten zullen in dit artikel besproken worden.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat eiwitpoeders niet noodzakelijk zijn. De dagelijkse eiwitinname kan prima uit de dagelijkse voeding gehaald worden. Het voordeel van eiwitpoeders is dat je hiermee snel eiwitten binnenkrijgt. Tevens is het efficiënt als je het toch lastig vindt om genoeg eiwitten binnen te krijgen.

Tegenwoordig gaat alles snel, snel, snel. We doen het liefst zoveel mogelijk in één keer en we besteden onze tijd het liefst aan leuke dingen (als we even voor iedereen mogen spreken). Ook daarom zijn eiwitshakes erg handig. Een eiwitshake is zo gemaakt en je kunt hem makkelijk meenemen. Shakes zijn dus handig en goedkoop.

Whey eiwitten

Zoals besproken is het whey eiwit – in het Nederlands ook wel ‘wei-eiwit’ genoemd – een type dat snel wordt opgenomen, en het immuunsysteem versterkt.

Wei is een bijproduct dat ontstaat bij de productie van kaas uit koemelk. In moedermelk is wei-eiwit het dominante eiwit. Wei is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel. De vaste bestanddelen, de wrongel, blijven over nadat de wei is afgetapt. Uit de vloeibare laag wordt het wei eiwit gescheiden tot verschillende poedervormen.

Whey Protein 2000X1000 2

Whey eiwit is een hoogwaardige eiwitbron met een hoge biologische waarde. De biologische waarde van een eiwit geeft aan hoe efficiënt het lichaam het eiwit kan gebruiken om weefsel op te bouwen. Hoe hoger de BW van het eiwit, hoe beter het lichaam hiervan gebruik kan maken. Whey eiwit heeft een minimale biologische waarde van 104.

Er zijn drie vormen whey verkrijgbaar:

  • Whey concentraat
  • Whey Isolaat
  • Whey hydrolisaat

Whey concentraat

Dit is de goedkoopste vorm van eiwit. In het concentraat zit lactose (een vorm van koolhydraten) en wat vet. Concentraat bevat 29% – 89% aan pure eiwitten. De biologische waarde is 104.

Whey isolaat

Isolaat is een whey eiwit in de meeste pure vorm. De lactose en het vet zijn er hier uitgehaald. De biologische waarde kan oplopen tot 157 en het bevat meer dan 90% aan pure eiwitten. Voor mensen die een lactose-intolerantie hebben, is deze vorm een goede optie.

Wij adviseren altijd whey isolaat. Belangrijk om te weten is dat deze whey eiwitten niet alleen bedoelt zijn voor krachtsporters. Voor iedereen  is whey isolaat een goede aanvulling op de dagelijkse voeding.

Whey hydrolisaat

Whey hydrolisaat is een eiwit dat voor een deel al verteerd is. Het eiwit is al omgezet waardoor het heel snel in de bloedbaan kan worden opgenomen. Deze vorm is het duurst van de drie.

Caseïne eiwit

Dit is een complex eiwit dat langzaam wordt afgebroken in het darmstelsel en dat bij allerlei complexe processen in het lichaam betrokken is. Caseïne is een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt. Het wordt gewonnen door afgeroomde melk met water te verdunnen en er vervolgens azijnzuur aan toe te voegen, zodat de caseïne neerslaat.

De aminozuurpiek in het bloed door caseïne treedt pas op na 3 tot 4 uur, terwijl de aminozuurpiek bij whey eiwitten veel eerder plaatsvindt. De piek van whey eiwitten is daarbij ook nog stukken hoger dan die van caseïne. Caseïne zorgt ervoor dat de afbraak van eiwit wordt verlaagd.

Number of posts: 
568
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram