Rauwe melk

Rauwe melk

Melk is zonder twijfel één van de producten waar bijna iedereen een sterke mening over heeft. De één vindt het goed en de ander slecht, de één drinkt melk elke dag en de ander heel af en toe, de één vindt het lekker en de ander vindt het niet te drinken, de één vindt dat melk alleen goed is voor baby’s en de andere vindt dat melk goed is voor iedereen.

Voor- of tegenstander van rauwe melk?

 Wij willen jullie eerst duidelijk maken dat wij zowel voor- als tegenstander zijn. Rauwe melk hoeft namelijk niet voor iedereen goed of slecht te zijn. Ook dit product kent zijn plaats, tijd en hoeveelheid. Wij raden dus nu NIET iedereen aan om “Rauwe Melk” te gaan drinken.

 Wij gaan in de onderstaande tekst het één en ander op een rijtje zetten. Wij zullen ingaan op het verschil tussen winkelmelk en rauwe melk, voor- en nadelen van melk, voedingswaarde en waarom wij rauwe melk drinken. Omdat erover dit onderwerp ontzettend veel geschreven kan worden, gaan wij alleen in op bovengenoemde onderwerpen.

 Het verschil tussen winkelmelk en rauwe melk

 (Bijna) al het winkelmelk is bewerkt. De melk is verhit, gehomogeniseerd en gestandaardiseerd. Door dit proces worden o.a. alle goede en slechte bacteriën gedood. De eiwitten en enzymen worden gedenaturaliseerd. Daarnaast heeft de rauwe melk een andere smaak dan winkelmelk. 

 De voor- en nadelen van rauwe melk

 De structuur en samenstelling van melk veranderd tijdens het bewerkingsproces. Bij dierproeven (niet bij mensen) is bevestigd dat de bewerkte melk een negatief effect heeft op aandoeningen, zoals melk intolerantie en melkallergie. Er is wel bekend dat bij mensen is dat het drinken van onbewerkte melk samengaat met een lager risico op eczeem, astma of andere allergische aandoeningen. Dit suggereert dat het drinken van onbewerkte melk bijdraagt aan de opbouw van het immuunsysteem.

 Voedingswaarde

 Melk is een voornamelijk bron van proteïne. Melk bevat honderden verschillende soorten proteïne, waarvan de meeste in kleine hoeveelheden. Als we het heel globaal benaderen verdelen we de melk in twee soorten eiwit, namelijk; whey (snelle) en caseïne (langzame) eiwit. Whey wordt vooral gebruikt vanwege zijn snelle opname en is daarom ideaal in de ochtend en na een training. Caseïne is door zijn geleidelijke eiwit afgifte vooral geschikt voor het slapen gaan, zodat je tijdens het slapen ook eiwitten binnen krijgt.

 In rauwe melk krijg je een combinatie van beide binnen. Het voordeel hiervan is dat je zowel whey (snelle) als caseïne (langzame) eiwitten binnen krijgt. Een verschil/nadeel hiervan is dat je geen specifieke proteïne binnen krijgt, waardoor supplementen op alleen whey, isolaat of caseïne eiwit aantrekkelijker kunnen zijn. Een ander verschil/nadeel is de hoeveelheid die je binnen krijgt. Bewerkte melk kan namelijk slechts 3-5% aan eiwitten bestaan, terwijl supplementen tot wel bijna 100% uit eiwitten kunnen bestaan.

 Waarom WIJ rauwe melk drinken

 Spiergroei is de continue strijd van spieropbouw door proteïnesynthese tegen spierafbraak door het afbreken van proteïne om voor energie te zorgen. Whey zorgt door snelle afgifte en hoge piekwaarden voor een moment van groei en caseïne beperkt of voorkomt afbraak

 In rauwe melk zitten zowel whey als caseïne eiwitten. Wij drinken eigenlijk nooit melk, behalve in de maand december. Wij drinken nu melk, omdat dit product voor ons optimaal werkt voor de opbouw van spiermassa. Wij kunnen allebei goed tegen melkproducten en daarom is het voor ons een ideaal product om te nemen deze tijd van het jaar.

 Wij doen nu vier keer per week krachttraining en nemen voor het slapen gaan ongeveer 0,5-0,75L rauwe melk. De melk wordt in ongeveer 1-1,5 uur opgedronken. De verse melk dient altijd voor verder gebruik verwarmd te worden tot 72 graden Celsius. Dit zorgt er voor dat eventueel schadelijke bacteriën worden gedood.

 Conclusie

 Melk is NIET goed voor elk. Hoeveel voordelen het ook mogen hebben, je hebt er weinig aan als je lichaam geen slok melk kan verdragen.

 Melk heeft nog vele andere voor- en nadelen, hier gaan wij later dieper op in. Nogmaals: Rauwe melk kent net als ieder product zijn plaats, tijd en hoeveelheid. Wij raden dus nu NIET iedereen aan om “Rauwe Melk” te gaan drinken.

Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram