Rauwe melk
Rauwe melk

Melk is zonder twijfel één van de producten waar bijna iedereen een sterke mening over heeft. De één vindt het goed en de ander slecht, de één drinkt melk elke dag en de ander heel af en toe, de één vindt het lekker en de ander vindt het niet te drinken, de één vindt dat melk alleen goed is voor baby’s en de andere vindt dat melk goed is voor iedereen.

Voor- of tegenstander van rauwe melk?

 Wij willen jullie eerst duidelijk maken dat wij zowel voor- als tegenstander zijn. Rauwe melk hoeft namelijk niet voor iedereen goed of slecht te zijn. Ook dit product kent zijn plaats, tijd en hoeveelheid. Wij raden dus nu NIET iedereen aan om “Rauwe Melk” te gaan drinken.

 Wij gaan in de onderstaande tekst het één en ander op een rijtje zetten. Wij zullen ingaan op het verschil tussen winkelmelk en rauwe melk, voor- en nadelen van melk, voedingswaarde en waarom wij rauwe melk drinken. Omdat erover dit onderwerp ontzettend veel geschreven kan worden, gaan wij alleen in op bovengenoemde onderwerpen.

 Het verschil tussen winkelmelk en rauwe melk

 (Bijna) al het winkelmelk is bewerkt. De melk is verhit, gehomogeniseerd en gestandaardiseerd. Door dit proces worden o.a. alle goede en slechte bacteriën gedood. De eiwitten en enzymen worden gedenaturaliseerd. Daarnaast heeft de rauwe melk een andere smaak dan winkelmelk. 

 De voor- en nadelen van rauwe melk

 De structuur en samenstelling van melk veranderd tijdens het bewerkingsproces. Bij dierproeven (niet bij mensen) is bevestigd dat de bewerkte melk een negatief effect heeft op aandoeningen, zoals melk intolerantie en melkallergie. Er is wel bekend dat bij mensen is dat het drinken van onbewerkte melk samengaat met een lager risico op eczeem, astma of andere allergische aandoeningen. Dit suggereert dat het drinken van onbewerkte melk bijdraagt aan de opbouw van het immuunsysteem.

 Voedingswaarde

 Melk is een voornamelijk bron van proteïne. Melk bevat honderden verschillende soorten proteïne, waarvan de meeste in kleine hoeveelheden. Als we het heel globaal benaderen verdelen we de melk in twee soorten eiwit, namelijk; whey (snelle) en caseïne (langzame) eiwit. Whey wordt vooral gebruikt vanwege zijn snelle opname en is daarom ideaal in de ochtend en na een training. Caseïne is door zijn geleidelijke eiwit afgifte vooral geschikt voor het slapen gaan, zodat je tijdens het slapen ook eiwitten binnen krijgt.

 In rauwe melk krijg je een combinatie van beide binnen. Het voordeel hiervan is dat je zowel whey (snelle) als caseïne (langzame) eiwitten binnen krijgt. Een verschil/nadeel hiervan is dat je geen specifieke proteïne binnen krijgt, waardoor supplementen op alleen whey, isolaat of caseïne eiwit aantrekkelijker kunnen zijn. Een ander verschil/nadeel is de hoeveelheid die je binnen krijgt. Bewerkte melk kan namelijk slechts 3-5% aan eiwitten bestaan, terwijl supplementen tot wel bijna 100% uit eiwitten kunnen bestaan.

 Waarom WIJ rauwe melk drinken

 Spiergroei is de continue strijd van spieropbouw door proteïnesynthese tegen spierafbraak door het afbreken van proteïne om voor energie te zorgen. Whey zorgt door snelle afgifte en hoge piekwaarden voor een moment van groei en caseïne beperkt of voorkomt afbraak

 In rauwe melk zitten zowel whey als caseïne eiwitten. Wij drinken eigenlijk nooit melk, behalve in de maand december. Wij drinken nu melk, omdat dit product voor ons optimaal werkt voor de opbouw van spiermassa. Wij kunnen allebei goed tegen melkproducten en daarom is het voor ons een ideaal product om te nemen deze tijd van het jaar.

 Wij doen nu vier keer per week krachttraining en nemen voor het slapen gaan ongeveer 0,5-0,75L rauwe melk. De melk wordt in ongeveer 1-1,5 uur opgedronken. De verse melk dient altijd voor verder gebruik verwarmd te worden tot 72 graden Celsius. Dit zorgt er voor dat eventueel schadelijke bacteriën worden gedood.

 Conclusie

 Melk is NIET goed voor elk. Hoeveel voordelen het ook mogen hebben, je hebt er weinig aan als je lichaam geen slok melk kan verdragen.

 Melk heeft nog vele andere voor- en nadelen, hier gaan wij later dieper op in. Nogmaals: Rauwe melk kent net als ieder product zijn plaats, tijd en hoeveelheid. Wij raden dus nu NIET iedereen aan om “Rauwe Melk” te gaan drinken.

Over de schrijver
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23. Daarnaast ben ik Nederlands Kampioen Judo geworden onder de 15 jaar en heb ik daarna nog op verschillende judotoernooien gestaan – waaronder het EK. Ook stond ik bij de senioren enkele keren op het podium. Doordat ik op jonge leeftijd al in aanraking kwam met de topsport ontstond er bij mij al vroeg interesse in het optimaliseren van voeding en training.Ik heb verschillende certificaten en diploma’s gehaald en ben jarenlang begeleid door Paul Lammers, een van de beste krachttrainers van Nederland. Ik blijf mijn kennis tot op de dag van vandaag bijspijkeren om mijn klanten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
Reactie plaatsen