Kracht lengte Relatie ZERO23

Kracht-lengte relatie

Heb je jezelf wel eens afgevraagd wanneer je spieren het meeste kracht leveren? Zou dit zijn als ze volledig verkort zijn of als je spieren juist helemaal verlengd zijn?

De relatie tussen kracht en lengte

Eigenlijk een beetje een strikvraag, namelijk geen van beide. Iedere spier heeft een optimale lengte waarbij ze het meeste kracht kan leveren. Om er achter te komen hoe dit zit, zullen we eerst wat preciezer naar een spiervezel moeten kijken.

In een spiervezel zitten zogenoemde myosine en actine filamenten, die samen een sarcomeer vormen. Deze liggen gestructureerd naast elkaar, en met behulp van crossbridges kunnen de myosine filamenten zich aan de actine filamenten koppelen en hierbij de spiervezel een stukje laten verkorten. Hieronder is dit mooi schematisch weergegeven:

Myosine Filamenten

Zoals je je misschien kunt voorstellenis de kracht die een sarcomeer kan leveren afhankelijk van de overlap tussen de actine en myosinefilamenten. In de eerste situatie kunnen er weinig crossbridges gevormd worden omdat er maar een kleine overlap is tussen de filamenten. In de situatie daaronder is de overlap een stuk groter: er kunnen meer crossbridges gevormd worden en er kan dus ook meer kracht geleverd worden.

Meer kracht

Door meerdere sarcomeren naast elkaar te leggen (zoals in het voorbeeld hierboven) kunnen er ook meer crossbridges gevormd worden: ook hierdoor kan een spier dus meer kracht leveren. Daarnaast is de snelheid waarmee de sarcomeren kunnen verkorten gelimiteerd, dus niet alleen de kracht maar ook de snelheid waarmee een spier kan samentrekken hangt af van de sarcomeren. Door meerdere sarcomeren achter elkaar te leggen (en dus niet naast elkaar) kan een spier dus sneller samentrekken.

Om het tussendoor even kort samen te vatten: de kracht die een spier kan leveren hangt af van de mate van verkorting van de sarcomeren in een spier en hoeveel sarcomeren er naast elkaar liggen, terwijl de snelheid waarmee een spier kan samentrekken afhangt van de hoeveelheid sarcomeren die achter elkaar liggen.

Myosine Filamenten

Terugkijkend op dit systeem zou je denken dat, als je spier volledig verkort, is je het meeste kracht kan leveren, dan heb je immers het meeste overlap tussen de myosine en actine filamenten. Helaas klopt dit niet helemaal: als een sarcomeer sterk verkort gaan de actine filamenten met elkaar overlappen, en daar kunnen dan geen crossbridges op gevormd worden. Zoals je kunt zien is de optimale sarcomeerlengte ongeveer 2-2,2 µm. Als je weet hoeveel sarcomeren er achter elkaar liggen in een spier, kun je eenvoudig berekenen wat de optimale lengte is voor die spier om kracht te leveren.

Number of posts: 
567
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram