Interview met krachttrainer Jorden Bres

Interview met Jorden Bres, krachttrainer van o.a. Epke Zonderland!

Interview met krachttrainer Jorden Bres

Na wat contacten opgedaan te hebben, was er eindelijk een plekje vrij in de agenda’s om met elkaar te praten. Onder het genot van een heerlijk kopje thee konden wij Jorden ondervragen over zijn drukke baan als krachttrainer bij het NOC*NSF. Jorden is op dit moment krachttrainer van verschillende Olympische topsporters. Zelf is hij ook actief geweest als judoka, dus de interesses op het gebied van sport is vergelijkbaar met die Jorden Bres Krachttrainervan ons.

Een mooie erelijst van de prestaties van de sporters die Jorden begeleid (heeft):

 • Epke Zonderland Europees-, Wereld en Olympisch Kampioen turnen (rekstok)
 • Michel Mulder Wereld Kampioen Inline-skaten
 • Manon Kamminga 6x Europees Kampioen Inline-skaten
 • Team Liga Margot Boer, Thijsje Oenema beide 3e op het WK in 2011 en Yvonne Nauta Vice-Europees kampioen EK allround 2014

Op dit moment begeleid hij Epke en Team Liga en zijn daar nieuw bijgekomen Henk Grol, Dex Elmont en diverse judoka’s van het Judo Topsport Steunpunt in Haarlem.

Epke: Europees-, Wereld- en Olympisch kampioen. Ongelofelijk hè?

Ja bizar he!  We hebben nu het hoogst haalbare bereikt: in 2011 Europees kampioen, 2012 Olympisch kampioen en 2013 Wereld kampioen. Geweldig! Ik vind het nog steeds een eer om met hem te mogen werken. Maar we gaan gewoon door. We zijn nu in voorbereiding op het EK, in mei van dit jaar.

Wat voor soort trainingen doe je met Epke?

Het ligt er aan in welke periode we van de voorbereiding zijn. Naarmate we dichter bij een piekmoment komen verschuift de focus meer naar explosieve kracht. Daarnaast besteden we veel aandacht aan maximale kracht en blessure preventie. De fase van explosieve kracht  wordt regelmatig gecombineerd met plyometrische oefeningen. Verder doen we veel  grote oefeningen als snatches, deadlifts, overhead presses, chin en pull-ups en diverse variaties daarvan.

Hoe vaak train je en hoe lang train je met Epke?

Er wordt 2x in de week getraind, ongeveer anderhalf uur (inclusief dynamische warming-up, stretching, bespreking etc.)

Hoe is het bij jou allemaal begonnen?

Na het CIOS (judoleraar B en fitness leraar) en de ALO ben ik als sport instructeur aan het werk gegaan bij de Koninklijke  Marechaussee. Daarna ben ik als coach en sportcoach gaan werken op de Glen Mills School (een jeugdinternaat).

Tijdens deze periode kwam ik in contact met Herman Debrot, die toen krachttrainer was bij Stichting Topjudo Kenamju in Haarlem met de gebroeders Van der Geest. Ik heb veel met Herman gesproken, en veel van hem kunnen opsteken. Zelf ben ik me verder gaan verdiepen in krachttraining (sportspecifiek) door diverse cursussen te doen in binnen- en buitenland, en veel, heel veel te lezen

Ik werd toen benaderd door Stichting Topjudo Kenamju om daar de grote groep judoka’s die niet door Herman werden getraind (Herman begeleidde Elco en Dennis van der Geest, daarna ging hij verder met Henk Grol en Dex Elmont) en ben toen parttime verder gegaan bij de Glen Mills School    in combinatie met de krachttraining bij Stichting Topjudo Kenamju.

Vervolgens kwam er een functie vrij als Strength & Conditioning Coach bij het CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) in Eindhoven vanuit het NOC*NSF, waar ik toen aangenomen ben. Dit combineerde ik met Stichting Topjudo Kenamju.

In 2010 werd ik benaderd voor een fulltime baan bij het CTO in Heerenveen als Strength & Conditioning Coach. Ik ben toen gestopt in Haarlem en ging in Heerenveen werken met o.a. het heren turnen ( oa. Epke), Team Liga, het nationale team inline-skaten met o.a. Michel Mulder en Manon Kamminga, shorttrack jong oranje, een aantal zwemmers en zwemsters van de nationale selectie en de judoka’s van het Judo Topsport Steunpunt in Heerenveen.

Welke externe opleidingen heb je  gedaan?

 • PICP Level 1, 2,3  en 4 Poliquin Group
 • Tom Bruijnen –> gewichtheffen
 • Personal Hormonal Profiling van Overload Worldwide
 • Mylogenics Release van Overload Worldwide
 • Diverse cursussen/seminars aan de Trainerakademie in Keulen

Wat zijn verder nog je doelen?

Zoveel mogelijk prijzen winnen samen met de sporters die ik begeleid!  Daarnaast wil ik me nog verder gaan ontwikkelen. Verder zou ik op den duur misschien wel iets willen doen in het voetbal omdat ik denk dat daar, op het gebied van krachttraining en blessurepreventie, nog veel winst te halen valt.

Ben je zelf ook nog actief?

Ik doe op dit moment zo’n 4 a 5 keer in de week krachttraining. Naast een eigen trainingsschema probeer ik zelf regelmatig verschillende schema’s uit die ik voor mijn sporters heb gemaakt voordat zij ermee beginnen. Ik vind het een vereiste dat je  als krachttrainer/personal trainer/fitnessinstructeur de “taal” spreekt, dus zelf krachttraining doet.

Wat is jouw visie op trainen?

Zorg dat je techniek  (je basis) goed is. Maak het in het begin niet te complex. Simple things first. Vanuit daar ga je bouwen naar hard werken met kwaliteit. Er moet een gestructureerd, weloverwogen plan van aanpak zijn.  Zorg dat je een duidelijke visie hebt, en ga niet steeds op zoek naar nieuwe, “fancy” dingen.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Ik zou het echt niet weten. De Olympische Spelen van Rio (2016) en Pyeongchang (2018) zijn dan geweest. Misschien ben ik dan wel aan het werk in een lekker, warm land……

Als afsluiter nog een aantal korte vragen:

Waar kunnen mensen echt nog winst behalen met trainen?

Er is nog veel winst te halen op het gebied van intrinsieke motivatie, in die zin dat mensen veel meer  kunnen dan dat ze denken dat ze kunnen! Wees kritisch naar jezelf.  Verder is er op het gebied van voeding  zoveel winst te behalen, alleen al door het aanpassen van kleine dingen en mensen wijzen op het leren lezen van voedingsetiketten en het leren begrijpen hiervan.

Wat is een gouden tip voor onze TLV volgers?

Wees  overtuigd van jezelf en heb geduld en vertrouwen!

Welk boek qua trainen zou jij adviseren aan de TLV volgers?

Er zijn zo veel goede boeken op de markt, maar puur voor TLV volgers (dus niet zozeer wetenschappelijk en sportspecifiek):

 • The Poliquin Principles door Charles Poliquin
 • The New Encyclopedia  of Modern Bodybuilding door Arnold Schwarzenegger
 • Bill Pearl’s Keys to the Inner Universe door Bill Pearl

Wat zijn jouw top 5 kracht oefeningen?

Niet in specifieke volgorde:

 1. Deadlift
 2. Chin-up
 3. Bench Press
 4. Overhead Press
 5. Squat

Met de bijbehorende variaties van deze oefeningen.

Wat houdt jou gemotiveerd op het gebied van training en voeding?

Krachttraining in al zijn facetten (of het nou sportspecifiek, bodybuilding, crossfit, fitness is) is zo goed voor de mens. Je krijgt een betere fysiek, meer zelfvertrouwen, betere gezondheid, sterkere botten. Mentaal wordt je er sterker van. Goede voeding en krachttraining verbeteren je hormonale huishouding. Voor mij is krachttraining een uitlaatklep.

Wat is je favoriete sport?

Lastige vraag. Ik vind zoveel sporten mooi. Ik vind het geweldig om bij het schaatsen en turnen te kijken, maar judo blijft toch op nummer 1 staan.

Wie zijn op het gebied van krachttraining je idolen?

Niet zozeer idolen, maar mensen waar ik veel van geleerd heb:

 • Derek Woodske
 • Charles Poliquin
 • Daniel Knebel

Daarnaast lopen er internationaal een aantal zeer goede S&C coaches rond, die ik uiteraard volg, en waar ik veel van lees.

Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram