Hoe kijkt de maatschappij naar gewoontes van mensen

Hoe kijkt de maatschappij naar gewoontes van mensen

Het is interessant hoe de maatschappij soms kijkt naar bepaalde gewoontes van mensen en soms zijn de gezondste gewoontes vaak het vreemdst.

Als jij een persoon over straat ziet lopen met een hamburger van de Mc Donalds of een tupperware bakje waar groenten in zit, wie kijk jij dan raar aan? Waarschijnlijk de persoon met het tupperware bakje, toch? Is dat niet raar? Iemand die gezond eet wordt raar aangekeken, terwijl iemand die ongezond eet als normaal wordt gezien. Wij verwijten dit niemand, maar zo kijkt de maatschappij dus tegen bepaalde dingen aan. In de wereld waar we nu in leven is het dus apart. 

Verandering is altijd moeilijk

Ben jij iemand die zijn eigen weg kiest en niks aantrekt van anderen? Het is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Op het moment dat jij je gewoontes veranderd, zijn het ook veranderingen voor je mensen om je heen. In het begin zullen ze je misschien raar aankijken en vragen wanneer je weer gaat stoppen. Je kunt ze dit ook niet verwijten, want voor hun veranderd er ook iets. Veranderingen zijn altijd moeilijk voor mensen. Je wordt uit je comfort zone getrokken en dat vindt niemand fijn in het begin. Geef het de tijd, want je zult merken dat het geaccepteerd gaat worden. Wij willen graag nog enkele praktijk voorbeelden op een rijtje zetten die wij ook meemaken. Wij hopen dat jullie jezelf erin herkennen. Het is namelijk altijd fijn om te lezen dat jij niet de enige bent die dit meemaakt. Ook wij hebben dit ervaren en ervaren dit nog steeds.

Veel mensen laten zich leiden door andere

Wat wij vaak als vraag krijgen van leeftijdsgenoten is: ‘’Dus jij drinkt ook nooit alcohol?’’. En dan is ons antwoord hierop: ‘’Nee, wij drinken bijna nooit (ja, ook wij drinken dus heel af en toe een drankje als wij een mooie prestaties hebben behaald bijvoorbeeld)’’. Het lijkt wel of het normaal wordt gevonden om regelmatig alcohol te drinken en je hoort er bijna niet meer bij als je geen alcohol drinkt. Veel mensen laten zich leiden door anderen en kiezen niet voor hetgeen waar ze zich zelf prettig bij voelen. Jammer naar ons idee, maar ook niet zo gek, als je kijkt in welke maatschappij we nu leven. Wij hebben er niks op tegen als jij bewust de keuze hebt gemaakt om zo ongezond te eten, wij vinden het alleen wel jammer. Wij zouden het graag anders zien.

Balans

Een andere vraag die wij veel naar ons hoofd krijgen geworpen: ‘’Eten jullie dan nooit een keer ongezond?’’.Waarop wij antwoorden: ‘’Dat doen wij af en toe wel eens ja’’. Er moet een balans zijn tussen gezond eten en af en toe wat ongezonds. Gun jezelf dat ook af en toe, want jezelf alleen maar in de weg zitten is ook niet de goede manier. Als jij helemaal geen behoefte hebt aan ongezond eten, is dat natuurlijk helemaal perfect, maar wij snappen best dat mensen wel eens behoefte hebben aan iets (ongezonds) lekkers (ja je hebt ook heel veel gezonde lekkere dingen). Uiteindelijk gaat het allemaal om jouw levensstijl en het belangrijkste is waar jij je goed bij voelt.

Hoe doen wij dit?

Wij leven de regel na: 80% gezond en 20% minder gezond. Een mooi voorbeeld is vaak na een wedstrijddag. Wij beide moeten op ons gewicht letten om in onze gewichtsklasse uit te komen. De twee á drie weken ervoor zijn wij dus extra goed op onze voeding aan het letten. Op het moment dat wij hebben gewogen voeden wij ons lichaam met gezond eten, maar zodra de wedstrijd is afgelopen en weer thuis zijn, dan gunnen wij onszelf ook even lekker iets ongezonds. Dat geeft ons ook een stukje ontspanning. De volgende dag eten wij alleen wel weer heerlijk gezond. Dit geeft ons een goed gevoel en dat is onze levensstijl! 

Wees soms dus niet al te streng voor jezelf, want ook dat ga je niet volhouden. Zoek dus een goede balans voor jezelf!

Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram