Groenten en fruit

Groenten en fruit

Feitjes over Groenten en fruit

Groenten en fruit, iedereen weet dat ze enorm gezond zijn. Ondanks dat iedereen weet dat dit enorm gezond is, weten wij vaak niet waarom het zo gezond is. Eten wij voldoende groente en fruit? En hoeveel groenten en fruit zal jij eigenlijk per dag moeten eten om gezond te blijven? In dit stuk gaan wij dieper in op deze vragen.

Wat zijn groenten en fruit?

Groenten en fruit zijn natuurlijke producten die overal voorkomen in de wereld. Ze hebben gezondheidsbevorderende eigenschappen. Ze leveren vitamines en mineralen en dragen bij aan de gewenste vezelinname.

Groenten zijn de eetbare delen van een plan. Ze bevatten weinig calorieën en bevatten calorisch gezien veel meer vezels en zijn rijk aan bepaalde vitamines en mineralen. Groente groeit doorgaans aan kruidachtige planten en zijn vaak niet zoet.

Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Fruit bevat ook vitamines en mineralen (en bioactieve stoffen net als groenten). Fruit is geen hele grote bron van vitamines, maar wel van suiker. Fruit groeit doorgaans aan boomachtige planten en zijn vaak zoet.

Daarnaast bevatten groenten en fruit antioxidanten die de schadelijke werking van vrije radicalen neutraliseren.

Consumptie

De fruit- en groente consumptie is al een aantal jaren (ongeveer) gelijk, wij gaan niet echt meer eten, maar ook niet minder. Over het algemeen consumeren wij Nederlanders (veel) te weinig groente en fruit. Iedereen die dit leest is bezig met gezonde voeding en zal waarschijnlijk voldoende groente en fruit consumeren. Maar een enorm groot deel van Nederland doet dit niet. Uit de voedselconsumptiepeiling van een aantal jaar geleden blijkt dat ouderen wat meer groente en fruit consumeren dan de jongeren. Bij de oudste groep van de vrouwen haalt maar 26% van de vrouwen hun dagelijkse behoefte aan fruit, voor groente is dit nog minder. Behoorlijk schrikbarend dus als je weet hoe gezond groente en fruit wel niet is.

Voedsel Consumptie PeilingVoedselconsumptie Peiling 2007-2010 (Bron: Van Rossum et al., 2011)

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Het is waarschijnlijk bij iedereen bekend dat wij groente en fruit moeten eten. De aanbeveling zegt dat wij minimaal 2 stukken fruit en minimaal 200 gram groente per dag moeten consumeren.

Maar is dit eigenlijk wel genoeg? Volgens het voedingscentrum wel.

Het volgende zegt de World Health Organization (WHO) erover:

‘’Fruits and vegetables are important components of a healthy diet. Reduced fruit and vegetable consumption is linked to poor health and increased risk of noncommunicable diseases (NCDs). An estimated 6.7 million deaths worldwide were attributable to inadequate fruit and vegetable consumption in 2010.’’

Zij zeggen dus dat groente en fruit enorm belangrijk is in een gezond voedingspatroon. Een te lage inname hiervan zorgt voor een slechte gezondheid en een verhoogde kans op niet-overdraagbare ziekten zoals cardiovasculaire ziekten en verschillende soorten kanker. Naar schatting zijn er in 2010 wereldwijd 6,7 miljoen mensen overleden aan het consumeren van te weinig groente en fruit.

De aanbeveling van de WHO is meer dan 400 gram groente per dag. De fruitconsumptie moet hoger zijn dan 200 gram. Waarom zegt het Voedingscentrum dit niet? Dat antwoord is heel simpel. Wij Nederlanders eten al veel te weinig groente en fruit. Het voedingscentrum wil eerst dat hun streven wordt nagekomen, voordat ze dit gaan verhogen. Als de aanbeveling nog hoger zal worden, dan zal het mensen afschrikken. Als je weet dat je die 400 gram groente nooit gaat halen, waarom zal je er dan aan gaan beginnen? Aldus de denkwijze van veel mensen.

Waarom is groente en fruit gezond?

Groente en fruit is gezond om een aantal redenen:

 • Fructose (vruchtensuiker) laat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgen als glucose
 • Het verminderd de kans op hart- en vaatziekten
 • Het verminderd de kans op verschillende soorten kanker
 • Het verminderd de kans op vroegtijdig overlijden
 • Het bevat veel antioxidanten
 • Het bevat veel micronutriënten (vitaminen en mineralen)
 • Het bevat relatief weinig kcal
 • Het bevat relatief veel vezels
 • Het is lekker fris op een warme zomerdag
 • Je kan enorm variëren in je groente- en fruitsoorten
 • Het is een makkelijke en gezonde snack om mee te nemen.

Zoals je ziet hebben groente en fruit enorm veel gezondheidsvoordelen, maar dan moet jij dit wel regelmatig eten. Een keer een dag geen groente of fruit consumeren is geen ramp. Wij raden je wel aan om minimaal 2 stuks fruit per dag te eten en probeer je groente consumptie richting de 400 gram per dag te brengen.

Zet een fruit/groenteschaal in je huis op een plek waar je vaak langsloopt. Het staat leuk in je huis en je pakt eerder een stuk. Een groot bijkomend voordeel is dat je het ziekterisico drastisch verlaagd door voldoende groente en fruit te consumeren.

Lees in dit artikel alles over ‘Koolhydraten laden’.

Number of posts: 
567
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram