Gemakvoedsel

Gemakvoedsel

Gemaksvoedsel is voeding die zeer makkelijk en snel te verkrijgen en bereiden is, zoals kant-en-klaar maaltijden, magnetronmaaltijden, afhaal- en bezorgmaaltijden en snacks. Dit ‘snelle’ voedsel wordt steeds populairder, omdat mensen steeds minder de tijd nemen om zelf eten te koken. Als je niet op je gewicht hoeft te letten, of zelfs wilt aankomen kan je het idee hebben dat je deze snelle maaltijden prima kunt eten. Maar voor je gezondheid is het beter van  niet. Het nadeel is namelijk dat gemaksvoedsel vaak meer ongezonde soorten vet, veel meer zout, minder voedingsvezels en minder vitamines en mineralen bevat dan zelf bereid eten met verse producten.

Kant-en-klaar maaltijden

De meeste kant-en-klaar en/of magnetron maaltijden bevatten niet de goede proporties. Doordat er vaak maar weinig groente in zit bevat slechts een vijfde voldoende vezels. Dit terwijl vaak het vermoeden wordt gewekt dat de maaltijden (veel) groenten bevatten. Niets is minder waar, de werkelijke hoeveelheid groenten in een kant-en-klaar maaltijd is zo’n 93 gram. Daarbij zijn deze maaltijden over het algemeen erg zout. Dit betekent dat het verstandig is ze niet te vaak te eten, en wanneer je er wel voor kiest ze aan te vullen met bijvoorbeeld een salade of rauwkost.

Bestellen of afhalen

Tegenwoordig kan je veel meer dan alleen pizza’s en spareribs telefonisch bestellen. Complete maaltijden worden per scooter bezorgd. Handig! Helaas is ook dit eten meestal minder verantwoord qua samenstelling, en door de manier waarop het bereid wordt. Maar al te vaak worden gerechten in de magnetron opgewarmd. Hoewel er geen reden is tot paniek, kan vooralsnog de veiligheid/gezondheid van regelmatig magnetrongebruik worden betwijfeld. Kies ook hier, als dat mogelijk is, voor (extra) salades en in het geval van pizza voor groentepizza’s. Of maak zelf een vers portie groente bij de maaltijd.

Je hebt tegenwoordig ook ontzettend veel gezonde keuzes wat betreft het bestellen en afhalen van eten. Op deze manier kan het een ideale oplossing zijn in een druk leven. De kosten zijn alleen wel relatief hoog, dus dat is de afweging die je moet maken.

Snacks

Snacks van de snackbar vallen ook onder gemaksvoedsel. Patatjes, kroketten, frikadellen, bitterballen, bami- en nasiballen, kaassoufflés, hamburgers, kipnuggets en andere frituursnacks bevatten vaak acrylamides (in hoge doseringen kankerverwekkend). Dit voedsel bevat vrijwel géén vitamines, mineralen en voedingsvezels. Het levert daarentegen wel erg veel calorieën en transvetten op.

Alternatieven

Als je weinig tijd hebt of koken is niet je hobby, kan gemaksvoedsel voor de hand liggen. Bedenk dan dat het relatief eenvoudig is om zelf snel een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Zoals je eerder deze week hebt gelezen bij ‘maaltijden bereiden’ is het niet moeilijk en kan je voor meerdere dagen maaltijden klaarmaken/koken in één keer.

Zorg in ieder geval voor een standaard voorraad in huis van:

  • Bouillonblokjes (soep maken kan dan altijd met alles wat je nog in de koelkast hebt liggen)
  • Tomatenpuree (als basis voor saus)
  • Volkoren pasta/rijst/aardappels/quinoa/bulgur (prima houdbare, snel te bereiden koolhydraatbronnen)
  • Knoflook en uien (als gezonde smaakmakers, past vrijwel overal bij)
  • Diepvriesgroenten (als back up, voor als je ECHT niks meer in huis hebt en geen tijd hebt om snel even boodschappen te doen)
  • Diepvries koolvis en/of ingevroren gehakt of kip (als eiwitbron, maar wel op tijd uit de diepvries halen)
  • Eieren (handig voor een boerenomelet, om sauzen te binden of als vleesvervanger bij de maaltijd)
  • Peper, zout, kruiden, sambal, (room)boter, (kokos)olie, bloem (als smaakmaker of voor het maken van een saus)

Lees hier hoe je het beste je voedingsmiddelen kunt afwegen

Number of posts: 
568
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram