Noten zijn gezond

De gepantserde snack

Laat je niet foppen door het vetgehalte van de noot. De gepantserde snack is gezonder dan je denkt.

Noten zijn gezond

Noten hebben jarenlang een slechte reputatie gehad. Ze werden uitgemaakt voor caloriebommen, dikmakers. Veel lichaamsbewuste mensen zaten hier niet op te wachten. Toen de positieve effecten eindelijk bij het grote publiek kenbaar werd, kwamen ze erachter dat deze dopvruchten vol zitten met vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Vet is toch slecht?

Op deze aannamen zijn veel mensen terug gekomen. De dopvruchten bestaan namelijk voor een groot deel uit vetzuren die juist bevorderlijk zijn voor de gezondheid. In 2003 bevestigde de Amerikaanse voedselautoriteit (FDA) dat het eten van een handje noten per dag al genoeg was om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen.

In de onderstaande tekst gaan we in op zes soorten noten.

Walnoten

Waarom?
Walnoten zijn rijk aan plantaardige alfalinoleen-zuur. Dat is een omega-3 vetzuur dat weliswaar effectief is als de soort die je in vette vis aantreft, maar onderzoek heeft aangetoond dat het ontstekingen vermindert die je aderen kunnen beschadigen. Bovendien houden ze je botstructuur stevig.

Voedingswaarden:
7 noten=30 gram
185 calorieën, 4g eiwit, 19 g vet

Amandelen

Waarom?
Amandelen zorgen voor een goed verzadigingsgevoel. Er is dus sprake van een natuurlijke compensatie voor de door noten geleverde calorieën, omdat je er minder door gaat eten. Amandelen zitten vol met vitamine E.
Voedingswaarden:
23 noten=30 gram
163 calorieën, 6g eiwit, 14g vet

Pecannoten

Waarom?
Pecannoten zitten vol met goede antioxidanten. Vergeleken met andere noten scoren pecannoten ook hoog door de aanwezigheid van plantensterolen, natuurlijke chemisch verbindingen die je vaatstelsel gezond houden.
Voedingswaarden:
10 pecannoten= 30 gram
196 calorieën, 3g eiwit, 20g vet

Hazelnoten

Waarom?
Van alle noten heeft de hazelnoot het hoogste gehalte foliumzuur. Daarnaast vind je in hazelnoten een bescheiden hoeveelheid kalium, calcium en magnesium.
Voedingswaarden:
21 hazelnoten= 30 gram
178 calorieën, 4g eiwit, 17g vet

Pistachenoten

Waarom?
Deze heerlijke groene nootjes vormen een rijke bron van luteine, een antioxidanten carotenoïde die je veel in bladgroenten aantreft en die je ogen beschermt tegen vermindering van gezichtsscherpte.
Voedingswaarden:
49 pistachenootjes= 30g
158 calorieën, 6g eiwit, 13g vet

Andere voorbeelden zijn nog:
– Cashewnoten
– Paranoten
– Macadamianoten

Conclusie gepantserde snack

Elke noot bevat verschillende goede voedingsstoffen. Onze tip is daarom om zo gevarieerd mogelijk te eten. Noten zijn dus erg gezond, maar eet ze met mate!

Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram