De gepantserde snack
De gepantserde snack

Laat je niet foppen door het vetgehalte van de noot. De gepantserde snack is gezonder dan je denkt.

Noten zijn gezond

Noten hebben jarenlang een slechte reputatie gehad. Ze werden uitgemaakt voor caloriebommen, dikmakers. Veel lichaamsbewuste mensen zaten hier niet op te wachten. Toen de positieve effecten eindelijk bij het grote publiek kenbaar werd, kwamen ze erachter dat deze dopvruchten vol zitten met vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Vet is toch slecht?

Op deze aannamen zijn veel mensen terug gekomen. De dopvruchten bestaan namelijk voor een groot deel uit vetzuren die juist bevorderlijk zijn voor de gezondheid. In 2003 bevestigde de Amerikaanse voedselautoriteit (FDA) dat het eten van een handje noten per dag al genoeg was om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen.

In de onderstaande tekst gaan we in op zes soorten noten.

Walnoten

Waarom?
Walnoten zijn rijk aan plantaardige alfalinoleen-zuur. Dat is een omega-3 vetzuur dat weliswaar effectief is als de soort die je in vette vis aantreft, maar onderzoek heeft aangetoond dat het ontstekingen vermindert die je aderen kunnen beschadigen. Bovendien houden ze je botstructuur stevig.

Voedingswaarden:
7 noten=30 gram
185 calorieën, 4g eiwit, 19 g vet

Amandelen

Waarom?
Amandelen zorgen voor een goed verzadigingsgevoel. Er is dus sprake van een natuurlijke compensatie voor de door noten geleverde calorieën, omdat je er minder door gaat eten. Amandelen zitten vol met vitamine E.
Voedingswaarden:
23 noten=30 gram
163 calorieën, 6g eiwit, 14g vet

Pecannoten

Waarom?
Pecannoten zitten vol met goede antioxidanten. Vergeleken met andere noten scoren pecannoten ook hoog door de aanwezigheid van plantensterolen, natuurlijke chemisch verbindingen die je vaatstelsel gezond houden.
Voedingswaarden:
10 pecannoten= 30 gram
196 calorieën, 3g eiwit, 20g vet

Hazelnoten

Waarom?
Van alle noten heeft de hazelnoot het hoogste gehalte foliumzuur. Daarnaast vind je in hazelnoten een bescheiden hoeveelheid kalium, calcium en magnesium.
Voedingswaarden:
21 hazelnoten= 30 gram
178 calorieën, 4g eiwit, 17g vet

Pistachenoten

Waarom?
Deze heerlijke groene nootjes vormen een rijke bron van luteine, een antioxidanten carotenoïde die je veel in bladgroenten aantreft en die je ogen beschermt tegen vermindering van gezichtsscherpte.
Voedingswaarden:
49 pistachenootjes= 30g
158 calorieën, 6g eiwit, 13g vet

Andere voorbeelden zijn nog:
– Cashewnoten
– Paranoten
– Macadamianoten

Conclusie gepantserde snack

Elke noot bevat verschillende goede voedingsstoffen. Onze tip is daarom om zo gevarieerd mogelijk te eten. Noten zijn dus erg gezond, maar eet ze met mate!

Over de schrijver
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23. Daarnaast ben ik Nederlands Kampioen Judo geworden onder de 15 jaar en heb ik daarna nog op verschillende judotoernooien gestaan – waaronder het EK. Ook stond ik bij de senioren enkele keren op het podium. Doordat ik op jonge leeftijd al in aanraking kwam met de topsport ontstond er bij mij al vroeg interesse in het optimaliseren van voeding en training.Ik heb verschillende certificaten en diploma’s gehaald en ben jarenlang begeleid door Paul Lammers, een van de beste krachttrainers van Nederland. Ik blijf mijn kennis tot op de dag van vandaag bijspijkeren om mijn klanten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
Reactie plaatsen