Wat is het beste tijdstip om te gaan trainen?

Wat is het beste tijdstip om te gaan trainen?

Wij zien steeds meer onderzoeken voorbij komen over de beste tijd om te gaan trainen. Helaas, ook in deze onderzoeken worden er geen concrete antwoorden gegeven, omdat ze allemaal in samenhang zijn met verschillende factoren.

Waar onderzoekers het wel over eens zijn is het feit dat de meeste mensen beter ‘s middags kunnen sporten dan ’s morgens.

Waarom? Enkele redenen zijn: Lichaamstemperatuur en hormoon niveaus zijn in de middag hoger (Als je net wakker wordt het laagst). Daarnaast kwamen sommige onderzoeken met redenen dat in de middag het lichaam meer kracht en uithoudingsvermogen heeft. Tot slot zijn de spieren in de middag ook meer opgewarmd en losser.

Wat is het beste tijdstip om te gaan trainen?

De vraag: “Wat is het beste tijdstip om te gaan trainen?” is hiermee nog niet beantwoord. Het belangrijkste is wanneer JIJ het beste kan trainen. Je hebt natuurlijk de “ochtend mens” die het heerlijk vinden om in de ochtend te trainen. Terwijl andere het weer heerlijk vinden om ’s avonds laat te gaan trainen. Dit is dus heel erg persoonsgebonden. Ik heb er zelf een hekel aan om te sporten in ochtend. Ik vind het persoonlijk veel fijner als je een paar maaltijden hebt gegeten en na een dag hard werken alle stress eruit kan gooien.

Ochtend mensen slaan minder snel een training over

Daarnaast is er nog een ander onderzoek gedaan. Mensen die altijd in de ochtend trainen zullen minder snel een training overslaan. Dit is te verklaren vanwege het feit dat mensen in de ochtend meer tijd hebben (gewoon vroeger je wekker zetten). Aan het einde van een dag komen er vaak andere leuke dingen tussendoor, waardoor trainen vaak op plek twee wordt gezet. Resultaten haal je niet na 1x hard trainen, je moet consequent blijven trainen. Van uit dit oogpunt is het voor sommige mensen beter om in de ochtend te trainen.

Ook zouden mensen in de ochtend rustiger in hun hoofd zijn en meer energie hebben. In de ochtend is het nog belangrijker om een goede warming-up te doen (dit is overigens ALTIJD belangrijk!), want de spieren zijn dan een stuk stijver, vergeleken in de middag.

Dus… wat is het beste tijdstip?

 Er zijn zowel voor de ochtend als de middag voor- en nadelen. Het is dus per persoon verschillend. Kijk goed naar je agenda en levensstijl. Het beste tijdstip is dat tijdstip dat jou het beste uitkomt om hard, consequent en met 100% effort te trainen.

Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram