Wat is het beste tijdstip om te gaan trainen?
10 november 2013 

Wat is het beste tijdstip om te gaan trainen?

Wij zien steeds meer onderzoeken voorbij komen over de beste tijd om te gaan trainen. Helaas, ook in deze onderzoeken worden er geen concrete antwoorden gegeven, omdat ze allemaal in samenhang zijn met verschillende factoren.

Waar onderzoekers het wel over eens zijn is het feit dat de meeste mensen beter ‘s middags kunnen sporten dan ’s morgens.

Waarom? Enkele redenen zijn: Lichaamstemperatuur en hormoon niveaus zijn in de middag hoger (Als je net wakker wordt het laagst). Daarnaast kwamen sommige onderzoeken met redenen dat in de middag het lichaam meer kracht en uithoudingsvermogen heeft. Tot slot zijn de spieren in de middag ook meer opgewarmd en losser.

Wat is het beste tijdstip om te gaan trainen?

De vraag: “Wat is het beste tijdstip om te gaan trainen?” is hiermee nog niet beantwoord. Het belangrijkste is wanneer JIJ het beste kan trainen. Je hebt natuurlijk de “ochtend mens” die het heerlijk vinden om in de ochtend te trainen. Terwijl andere het weer heerlijk vinden om ’s avonds laat te gaan trainen. Dit is dus heel erg persoonsgebonden. Ik heb er zelf een hekel aan om te sporten in ochtend. Ik vind het persoonlijk veel fijner als je een paar maaltijden hebt gegeten en na een dag hard werken alle stress eruit kan gooien.

Ochtend mensen slaan minder snel een training over

Daarnaast is er nog een ander onderzoek gedaan. Mensen die altijd in de ochtend trainen zullen minder snel een training overslaan. Dit is te verklaren vanwege het feit dat mensen in de ochtend meer tijd hebben (gewoon vroeger je wekker zetten). Aan het einde van een dag komen er vaak andere leuke dingen tussendoor, waardoor trainen vaak op plek twee wordt gezet. Resultaten haal je niet na 1x hard trainen, je moet consequent blijven trainen. Van uit dit oogpunt is het voor sommige mensen beter om in de ochtend te trainen.

Ook zouden mensen in de ochtend rustiger in hun hoofd zijn en meer energie hebben. In de ochtend is het nog belangrijker om een goede warming-up te doen (dit is overigens ALTIJD belangrijk!), want de spieren zijn dan een stuk stijver, vergeleken in de middag.

Dus… wat is het beste tijdstip?

Er zijn zowel voor de ochtend als de middag voor- en nadelen. Het is dus per persoon verschillend. Kijk goed naar je agenda en levensstijl. Het beste tijdstip is dat tijdstip dat jou het beste uitkomt om hard, consequent en met 100% effort te trainen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen