Wat zijn Koolhydraten?
Wat zijn koolhydraten
Voeding
Melvin Schol
Voeding
0 min
0

Wat zijn Koolhydraten?

0 min
0

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten, koolstof en water zijn suikerverbindingen die gemaakt worden door planten wanneer deze aan licht worden blootgesteld. In moeilijke termen ook wel fotosynthese genoemd.

Koolhydraten komen voor in drie soorten, namelijk:

1. Enkelvoudige koolhydraten
2. Meervoudige koolhydraten
3. Vezels

Enkelvoudige koolhydraten

Voorbeelden van enkelvoudige koolhydraten zijn o.a. fruitsuiker (fructos) en bloed-suiker (glucose). Dit zijn de zogenaamde monosacchariden (mono=een, saccharide=suiker). Ook de disacchariden vallen onder enkelvoudige koolhydraten. Een goed voorbeeld hiervan is gewoon suiker (sucrose)

Meervoudige koolhydraten

Meervoudige koolhydraten zijn de polysachariden. (poly=veel, saccharide=suiker). Meervoudige koolhydraten komen voor in zoete aardappels, rijst, pasta, knolgewassen, bonen etc. 

We onderscheiden de volgende soorten (oplopend, van weinig naar veel sachariden): 

  • Monosachariden
  • Disachariden
  • Oligosachariden
  • Polysachariden 

Vezels

Vezels kunnen niet door de spijsvertering worden afgebroken (aantal uitzonderingen, waaronder probiotica). Vezels worden om deze reden ook niet gezien als een bron van energie. Koolhydraten helpen bij de opname van calcium.

Functie van koolhydraten?

Koolhydraten hebben als functie om ons lichaam te voorzien van glucose. Elke vorm van verteerbare koolhydraten wordt afgebroken tot glucose. De glucose zal d.m.v. de hulp van insuline iedere cel voorzien van energie.

Reacties
Categorieën