Wat zijn koolhydraten

Wat zijn Koolhydraten?

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten, koolstof en water zijn suikerverbindingen die gemaakt worden door planten wanneer deze aan licht worden blootgesteld. In moeilijke termen ook wel fotosynthese genoemd.

Koolhydraten komen voor in drie soorten, namelijk:

1. Enkelvoudige koolhydraten
2. Meervoudige koolhydraten
3. Vezels

Enkelvoudige koolhydraten

Voorbeelden van enkelvoudige koolhydraten zijn o.a. fruitsuiker (fructos) en bloed-suiker (glucose). Dit zijn de zogenaamde monosacchariden (mono=een, saccharide=suiker). Ook de disacchariden vallen onder enkelvoudige koolhydraten. Een goed voorbeeld hiervan is gewoon suiker (sucrose)

Meervoudige koolhydraten

Meervoudige koolhydraten zijn de polysachariden. (poly=veel, saccharide=suiker). Meervoudige koolhydraten komen voor in zoete aardappels, rijst, pasta, knolgewassen, bonen etc. 

We onderscheiden de volgende soorten (oplopend, van weinig naar veel sachariden): 

  • Monosachariden
  • Disachariden
  • Oligosachariden
  • Polysachariden 

Vezels

Vezels kunnen niet door de spijsvertering worden afgebroken (aantal uitzonderingen, waaronder probiotica). Vezels worden om deze reden ook niet gezien als een bron van energie. Koolhydraten helpen bij de opname van calcium.

Functie van koolhydraten?

Koolhydraten hebben als functie om ons lichaam te voorzien van glucose. Elke vorm van verteerbare koolhydraten wordt afgebroken tot glucose. De glucose zal d.m.v. de hulp van insuline iedere cel voorzien van energie.

Number of posts: 
567
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram