Wat gezonder is? Suiker of Vet?
06 oktober 2015 

Wat gezonder is? Suiker of Vet?

Gister op NPO een aflevering over wat gezonder is? Suiker of Vet?

Je hoort de laatste tijd vaak dat mensen ‘verslaafd zijn aan suiker’, maar klopt deze uitspraak wel? Want pak jij in huis de suikerpot en neem je daar een hap uit? Of neem je een hap pure roomboter (vet)? Wij denken van niet.

Genot is hetgeen wat verslavend is. Cola met prik wilt iedereen, maar cola zonder prik is niet lekker. Het gaat allemaal om de combinatie van smaken. Dus de combinatie van het zout, de vetten, de suikers, de structuur, etc. Denk maar eens aan het heerlijke patatje met mayonaise of het ijsje gevuld met stukjes chocola. Er komen namelijk stofjes aan in je hersenen die een heel prettig gevoel geven zodra jij complexe voeding eet.

In deze samenleving is het niet zo makkelijk om de verleidingen te weerstaan, want het is overal verkrijgbaar en het is ook nog eens betaalbaar. Daarnaast heb je nog de goede marketing campagnes van de producenten en de mooie verpakkingen. Om gezond te eten komt er doorzettingsvermogen om de hoek kijken. Het vraagt veel van je wilskracht. Je hebt een voorraad wilskracht en dat kan uitgeput raken. Dat zal aangevuld moeten worden door te ontspannen, rust te nemen, etc.

Gezonde gewoontes leidend

Uiteindelijk gaat het erom dat je gezondere gewoontes gaat integreren in je levensstijl, waardoor het steeds meer een automatisme wordt om de ongezonde voedingsmiddelen te laten staan. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen