Time Under Tension (TUT)

Tut: De Time Under Tension

Het geeft namelijk het tempo aan die je tijdens de oefening hanteert. De time under tension weergeeft het aantal secondes dat je omhoog, naar beneden of de oefening vast moet houden per herhaling.

We kunnen hier ook spreken van de excentrische fase. Dit is het gedeelte van de oefening die je uitvoert met de zwaartekracht mee naar beneden. Je hebt ook nog de concentrische fase. De fase die tegen de zwaartekracht in gaat, meestal moet je kracht leveren tijdens dit onderdeel van de oefening. Als laatst heb je nog de statische fase. Meestal het middelste gedeelte van de oefening waar je van excentrisch naar concentrisch gaat. De statische fase wordt vaak ook aangeduid als vasthouden wat vaak gebeurd op het laagste punt van de oefening.

Hieronder een filmpje waar de time under tension nog een keer goed wordt uitgelegd. Aan de hand van een voorbeeld die vaak wordt toegepast in de sportschool. De squat waarbij de excentrische fase naar beneden is, de concentrische fase omhoog en de statische fase het laagste punt van de squat is.

Lees hier ook ons andere artikel over de TUT.

Time Under Tension (TUT) – Het Tempo

Aanwijzingen instructie – Voorbeeld de squat:
Wanneer het tempo bij de squat 3-1-1-0 is betekend het dat de neergaande beweging 3 seconden uitgevoerd moet worden. Dit wordt de excentrische contractie genoemd. Vervolgens houd je 1 seconden beneden vast, dit is de statische-/isometrische contractie. Hierna krijg je de concentrische contractie die in dit voorbeeld 1 seconden duurt. Dit is de opgaande beweging. Tot slot heb je de rust fase. In dit voorbeeld is dat 0 seconden. Dit houdt in dat je gelijk weer van de concentrische contractie zonder rust doorgaat met de excentrische contractie. Je zakt dus gelijk weer door je benen, je hebt dus geen rust bovenin.

“Meer van dit soort filmpjes? Klik dan hier!”

Over de schrijver
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23. Daarnaast ben ik Nederlands Kampioen Judo geworden onder de 15 jaar en heb ik daarna nog op verschillende judotoernooien gestaan – waaronder het EK. Ook stond ik bij de senioren enkele keren op het podium. Doordat ik op jonge leeftijd al in aanraking kwam met de topsport ontstond er bij mij al vroeg interesse in het optimaliseren van voeding en training.Ik heb verschillende certificaten en diploma’s gehaald en ben jarenlang begeleid door Paul Lammers, een van de beste krachttrainers van Nederland. Ik blijf mijn kennis tot op de dag van vandaag bijspijkeren om mijn klanten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
Reactie plaatsen