Snelheid van de oefening

Time Under Tension (TUT)

Tut: De Time Under Tension

Het geeft namelijk het tempo aan die je tijdens de oefening hanteert. De time under tension weergeeft het aantal secondes dat je omhoog, naar beneden of de oefening vast moet houden per herhaling.

We kunnen hier ook spreken van de excentrische fase. Dit is het gedeelte van de oefening die je uitvoert met de zwaartekracht mee naar beneden. Je hebt ook nog de concentrische fase. De fase die tegen de zwaartekracht in gaat, meestal moet je kracht leveren tijdens dit onderdeel van de oefening. Als laatst heb je nog de statische fase. Meestal het middelste gedeelte van de oefening waar je van excentrisch naar concentrisch gaat. De statische fase wordt vaak ook aangeduid als vasthouden wat vaak gebeurd op het laagste punt van de oefening.

Hieronder een filmpje waar de time under tension nog een keer goed wordt uitgelegd. Aan de hand van een voorbeeld die vaak wordt toegepast in de sportschool. De squat waarbij de excentrische fase naar beneden is, de concentrische fase omhoog en de statische fase het laagste punt van de squat is.

Lees hier ook ons andere artikel over de TUT.

Time Under Tension (TUT) – Het Tempo

Aanwijzingen instructie – Voorbeeld de squat:
Wanneer het tempo bij de squat 3-1-1-0 is betekend het dat de neergaande beweging 3 seconden uitgevoerd moet worden. Dit wordt de excentrische contractie genoemd. Vervolgens houd je 1 seconden beneden vast, dit is de statische-/isometrische contractie. Hierna krijg je de concentrische contractie die in dit voorbeeld 1 seconden duurt. Dit is de opgaande beweging. Tot slot heb je de rust fase. In dit voorbeeld is dat 0 seconden. Dit houdt in dat je gelijk weer van de concentrische contractie zonder rust doorgaat met de excentrische contractie. Je zakt dus gelijk weer door je benen, je hebt dus geen rust bovenin.

“Meer van dit soort filmpjes? Klik dan hier!”

Number of posts: 
568
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram