Page content

Sturen of loslaten?

article content

Sturen of loslaten?

Als sportcoach is het een dilemma: structuur en sturing of loslaten en kiezen voor zelf ontwikkeld vermogen? Zoals ik in mijn vorige blog aangaf heb je interne en externe motivatie nodig om goed te kunnen presteren. Natuurlijk wil je iemand met hoge interne motivatie zoveel mogelijk vrij laten om zijn rechter hersenhelft, de creatieve kant optimaal te gebruiken. Als coach zou je zeggen, ik maak mezelf onnodig. En dat is ook een streven van veel coaches. Leg een hoge verantwoordelijkheid bij de sporter. Jij voelt immers zelf het beste wat er met je lichaam gebeurt. Daar ga ik een heel groot stuk in mee. En ook Pink Floyd is het met me eens toen Roger Waters zong: “teacher leave those kids alone”. De kracht komt van binnen, daar ben ik van overtuigd.

Kies effectiever door te heroverwegen

Maar de andere kant gaat over het twijfelen, heroverwegen van keuzes. Ook dat zit in de mens. En maar goed ook, je wil niet voor de 10de keer met een dieet programma starten als de voorgaande 9 geen resultaat hebben opgeleverd. Het is dan toch raadzaam om te bedenken of je wel de juiste methode te pakken hebt. En dan is enige sturing toch wel prettig.

Structuur, waarom?

Een coach kan hulp bieden bij het kiezen van een effectieve methode. Zorgt jouw trainingsprogramma ervoor dat je doel wordt bereikt, blessures worden beperkt en voor meer plezier in je sport? Naast theoretische kennis wil je ook een goed voorbeeld: een sportcoach met een kilootje of 20 overgewicht zal niet echt motiverend werken lijkt me zo. En als laatste, en belangrijkste gaat het om de juiste communicatie: vertrouw je hem/haar en weet ze de juiste snaar te raken, wordt je geprikkeld!? Ik herhaal: wordt je geprikkeld!!? Dat je denkt: ja klootzak ik zal je laten zien dat ik het kan! Of welke vorm van emotie dan ook, als het maar betekent dat je in beweging komt. Actie!

De drie elementen

In beweging worden gebracht door je coach is mooi meegenomen, maar je moet het zelf doen. Handel creatief en leergierig en maak de coach onnodig! En als dan toch iemand nodig hebt denk dan aan de drie elementen: kennis, kunde en communicatie. Worden deze bereikt dan is je coach geschikt, in ieder geval voor jou.

 

Comment Section

0 reacties op “Sturen of loslaten?

Plaats een reactie


*