Rust en trainingsmethoden

Rust tussen een serie bij een oefening, is van toepassing op je trainingsdoel en is een belangrijke variabele in je trainingsschema. Wanneer je meerdere series per oefening pakt, is het nodig om rust te houden zodat je de volgende serie weer kunt uitvoeren.

Rust en trainingsmethoden

Over het algemeen geldt: hoe korter je rust pakt, hoe meer je op kracht-uithoudingsvermogen traint en… hoe langer de rust is, hoe meer je op maximale kracht traint.

Wanneer je het juiste aantal seconden rust niet hanteert, kan dit een andere prikkel geven dan je eigenlijk zou willen. Neem dus verplicht een X aantal seconden rust na een set. Superset, triset of giant set!

Rust heb je nodig om o.a. je spieren te laten rusten. Het aantal herhalingen dat bijvoorbeeld in een set gemaakt wordt tijdens een maximale krachttraining zal niet hoog liggen. Dit is het resultaat van de beperkingen die ons energiesysteem heeft. We kunnen bijvoorbeeld niet langer dan ongeveer 20 seconden maximaal presteren.

Op het moment dat je 20 seconden maximaal hebt gepresteerd, heb je ook een X aantal seconden rust nodig om te herstellen. Zowel op spierniveau als op neurologisch niveau. Ook het zenuwstelsel wordt vermoeid en heeft lang nodig om te herstellen.

Zo heb je een aantal rust interval zones per trainingsdoel.

Rust pak je altijd ná een serie van een superset/triset/giant set, maar je kunt de rust ook integreren ìn de superset/triset/giant set. Het is maar net wat je doel is. In een circuit-training pak je vaak weinig rust en veel oefeningen achter elkaar.

Duur van de training

De duur van een training is allereerst per sport verschillend, maar tijdens een kracht training adviseren wij altijd om de intensiteit hoog te houden en, exclusief warming-up, niet langer dan één uur te trainen. Soms is een uitloop van 10 minuten uiteraard niet erg, maar houdt bovenstaand aan als leidraad.

Langer trainen betekent niet altijd beter trainen en vaak is het zelfs minder goed. Wij zeggen ook vaak: ‘rust is de beste training’!. Tijdens rust kunnen je spieren pas herstellen.

Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram