Mythes mentale training (deel 2)
Mythes mentale training (deel 2)
09 september 2014 

Mythes mentale training (deel 2)

In deel 1 van mythes mentale training hebben wij beschreven, “waarom mentale training niet alleen voor sporters is met psychische problemen” en “waarom mentale training geen magische  pil of quick fix is”.  In dit tweede deel behandelen wij twee andere mythes.

Mythe 3

Mentale training is alleen voor topsporters

Wij horen veel geluiden uit de (top)sportwereld over mentale training. Mentale training zou alleen belangrijk zijn als je ontzettend goed bent in je sport. Dat is natuurlijke grote onzin. Andersom komt dit ook voor. Sommige sporters vinden zichzelf niet goed genoeg en vinden daarom de stap te groot.

Uiteraard is het logisch als je net begint als sporter, dat je niet direct naar een mental coach stapt. Pas later, als je verschillende facetten van topsport onder de knie hebt (technische, fysiek, voedingspatroon etc.) , zullen mentale aspecten steeds belangrijker worden.

Maar ook de judoka die één keer in de week traint, de hardloper die wekelijks een blokje om loopt en de voetballer die in het vijfde team speelt. Voor beginners/recreanten is het leerzaam en leuk om al met mentale aspecten bezig te zijn. Hoe vroeger je kennismaakt met mentale aspecten, des te makkelijker je er later mee om kunt gaan. Ook jonge kinderen kunnen er al op een speelse manier mee aan de slag gaan.

Mythe 4

Mentale weerbaarheid is aangeboren

Ook deze gedachten is veel aanwezig bij mensen. Het is wel zo dat iedereen anders is. Elk individu heeft bepaalde fysieke en psychische eigenschappen, een soort van genetische aanleg. Daarnaast leer je gedurende je sportcarrière mentale vaardigheden.

Het is mogelijk om je mentale vaardigheden zelf  te trainen, door de zo genoemde trial and error, om te kijken wat het beste werkt. Mentale training is een veel efficiëntere manier, dan op je eigen houtje alles te ervaren.

Over de schrijver
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23. Daarnaast ben ik Nederlands Kampioen Judo geworden onder de 15 jaar en heb ik daarna nog op verschillende judotoernooien gestaan – waaronder het EK. Ook stond ik bij de senioren enkele keren op het podium. Doordat ik op jonge leeftijd al in aanraking kwam met de topsport ontstond er bij mij al vroeg interesse in het optimaliseren van voeding en training.Ik heb verschillende certificaten en diploma’s gehaald en ben jarenlang begeleid door Paul Lammers, een van de beste krachttrainers van Nederland. Ik blijf mijn kennis tot op de dag van vandaag bijspijkeren om mijn klanten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
Reactie plaatsen