Mythes mentale training

Mythes mentale training (deel 2)

In deel 1 van mythes mentale training hebben wij beschreven, “waarom mentale training niet alleen voor sporters is met psychische problemen” en “waarom mentale training geen magische  pil of quick fix is”.  In dit tweede deel behandelen wij twee andere mythes.

Mythe 3

Mentale training is alleen voor topsporters

Wij horen veel geluiden uit de (top)sportwereld over mentale training. Mentale training zou alleen belangrijk zijn als je ontzettend goed bent in je sport. Dat is natuurlijke grote onzin. Andersom komt dit ook voor. Sommige sporters vinden zichzelf niet goed genoeg en vinden daarom de stap te groot.

Uiteraard is het logisch als je net begint als sporter, dat je niet direct naar een mental coach stapt. Pas later, als je verschillende facetten van topsport onder de knie hebt (technische, fysiek, voedingspatroon etc.) , zullen mentale aspecten steeds belangrijker worden.

Maar ook de judoka die één keer in de week traint, de hardloper die wekelijks een blokje om loopt en de voetballer die in het vijfde team speelt. Voor beginners/recreanten is het leerzaam en leuk om al met mentale aspecten bezig te zijn. Hoe vroeger je kennismaakt met mentale aspecten, des te makkelijker je er later mee om kunt gaan. Ook jonge kinderen kunnen er al op een speelse manier mee aan de slag gaan.

Mythe 4

Mentale weerbaarheid is aangeboren

Ook deze gedachten is veel aanwezig bij mensen. Het is wel zo dat iedereen anders is. Elk individu heeft bepaalde fysieke en psychische eigenschappen, een soort van genetische aanleg. Daarnaast leer je gedurende je sportcarrière mentale vaardigheden.

Het is mogelijk om je mentale vaardigheden zelf  te trainen, door de zo genoemde trial and error, om te kijken wat het beste werkt. Mentale training is een veel efficiëntere manier, dan op je eigen houtje alles te ervaren.

Number of posts: 
568
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram