Mythes mentale training zero23

Mythes Mentale Training (deel 1)

Voor veel sporters is mentale training nog steeds taboe. Er zijn echter veel fabels ontstaan uit overtuigingen en/of gebrekkige informatie. In onze sport Judo is mentale training ook nog steeds taboe. In dit eerste deel behandelen wij twee mythes.

Mythe 1

Mentale training is alleen voor sporters met psychologische problemen

Veel sporters en niet sporters denken dat je wel heel diep in de put moet zitten, wil je hulp inschakelen voor mentale training. Alsof er eerst psychische iets niet goed moet zitten, zoals verslavingen, depressie en eetstoornissen, om vervolgens aan de slag te gaan met een mental coach/sportpsycholoog. Natuurlijk zijn er sporters die psychische niet in orde zijn waardoor ze in behandeling gaan. Sporters zijn ook gewoon mensen.

In de praktijk komt het echter vaak voor dat een mentale training start omdat een sporter met een probleem zit. Bijvoorbeeld dat er sprake is van weinig zelfvertrouwen, te hoge wedstrijdspanning, concentratieproblemen, moeilijkheden omtrent stoppen met topsport, communicatieproblemen met coach of team, dat het al een tijdlang niet lekker loopt etc. Dit is het terrein van mentale begeleiding.

Mythe 2

Bij mentale training leer je trucjes waardoor je in één klap veel beter presteert

Soms gebeurt het dat een sporter een simpele techniek toepast, of door een inzicht, ineens veel beter gaat presteren. Dat is natuurlijk prettig, maar meestal is mentale training gewoon hard werken. Je leert geen trucjes, maar je leert technieken en vaardigheden. En zoals op zoveel vlakken zal er dus getraind moeten worden, wil je ze beheersen.

Er wordt wel eens van uitgegaan dat er wonderen kunnen gebeuren, alsof een middelmatige sporter met mentale training een superster wordt. Dit is een onrealistische. Mentale training is eigenlijk bedoeld om je vaker en constanter op je potentiele niveau te laten presteren.

Er bestaat net zoals afvallen, fitter worden, spieropbouw etc. geen quick fix of een magische pil.

(klik hier om door te gaan naar deel 2)

Number of posts: 
568
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram