Melvin zijn doelen

In mijn blog over doelen stellen gaf ik aan een praktisch voorbeeld te geven die past bij de theorie. Net voordat Melvin deelnam aan het NK heeft hij de opdrachten ingevuld. Deze zie je hieronder en kan dienen als voorbeeld voor jullie! Denk je zelf al langer na om sportiever en gezonder in het leven te staan? En word je geïnspireerd door dit voorbeeld? Klik dan hier om de opdrachten in te vullen.

Voor de scherpe lezers onder ons valt natuurlijk meteen iets op in Melvin’s voorbeeld, zie jij het?

Droomdoelen

Voorbeeld
1 Droomdoel: Europees kampioen judo
2 Droomdoel dit seizoen: Deelname WK Ju Jitsu in Thailand
3 Realistisch doel dit seizoen: NK Medaille

Doelen opsplitsen

Eigen voorbeeld
1 Resultaatdoel: Iedere wedstrijd op het podium staan
2 Prestatiedoel: Verbeteren van mijn punten tijdens de wedstrijd (vaker vol punt scoren)
3 Procesdoel: Tweemaal per jaar een buitenlandse trainingsstage volgen, voor meer ervaring.

Performance Profiling

Neem bij deze oefening de tijd om goed na te denken over jouw doelen op technisch, tactisch, fysiek en mentaal vlak. Laat je fantasie de vrije loop. Als het voor jou belangrijk is kan je ook nog denken aan doelstellingen buiten je sport zoals, voeding, school/studie of blessures. Door deze oefening word je meer bewust van allerlei mogelijke doelstellingen. Met alle plussen en minnen kun je met behulp van deze lijst een actieplan opstellen voor de komende tijd (mocht je dit al gedaan hebben implementeer dan de bestaande doelstellingen en vul aan met nieuwe doelstellingen).

Kolom 1: benoem zoveel mogelijk eigenschappen die de ideale sporter in jouw sport heeft.
Kolom 2: hoe belangrijk vind jij iedere eigenschap of vaardigheid, afzonderlijk van de ideale sporter (tussen 1, helemaal niet belangrijk en 10, van cruciaal belang).
Kolom 3: de ideale sporter heeft een optimale score, deze is dus al ingevuld met een 10 bij elke eigenschap of vaardigheid.
Kolom 4: hoe goed ben je zelf? Geef jezelf een cijfer voor elke vaardigheid
Kolom 5: trek het cijfer bij ‘zelf’ (4) af van de ‘ideale sporter’ (3)
Kolom 6: vermenigvuldig het cijfer in kolom 5 (ideale sporter – zelf) met het cijfer in kolom 2 (belangrijkheid). De eigenschappen en vaardigheden met de hoogste cijfers geven een indicatie voor de belangrijkheid om een doelstelling te verwerken in je actieplan.

Eigenschappen en Vaardigheden Belangrijkheid Ideale sporter Zelf Ideale sporter – zelf Doelindicatie
Wil om te winnen 10 10 9 1 10
Kracht 7 10 5 5 35
Conditie 7 10 6 4 28
Doorzettingsvermogen 8 10 8 2 16
Slim zijn / Tactiek 8 10 7 3 24
Plezier 6 10 6 4 24
Uithoudingsvermogen 8 10 7 3 24
Leergierig 6 10 4 6 36
Zelfvertrouwen 6 10 5 5 30
Juiste moment presteren 9 10 6 4 36

Aan de slag!

In de vorige opdracht heb je waarschijnlijk een aspect ontdenkt waar je aan wilt werken. In deze opdracht kan je hiermee aan de slag. Kies er eentje uit. Je hebt misschien de neiging om meedere doelstelling aan te pakken, maar je kunt niet alles tegelijk. Het is beter om met een doelstelling bewust aan de slag te gaan, dan met meedere een beetje.

Stel een persoonlijk doel voor de eerst volgende trainingen. Registreer een week lang na elke training hoe het gestelde doel is verlopen.

Stel jezelf na afloop de volgende vragen:

  • Ben ik er tijdens de training mee bezig geweest?
  • Hielp het mijn gedachtes beter te richten?
  • Motiveerde het mij?
  • Heb ik het doel gehaald?
  • Was ik tevreden na afloop met het behaalde resultaat?
Mijn doel voor de komende trainingen is:
Mijn doel is om mijn kracht te verbeteren. Om mijn kracht te verbeteren ga ik deze week drie keer krachttraining doen o.l.v. krachttrainer Paul Lammers.
21-9 Maandag maximale kracht. Oefeningen voor de hamstrings, borst- en schouderspieren. Deze training duurde 60 minuten en ging goed.
22-9 Dinsdag een explosieve krachttraining gedaan, waarbij de kracht omgezet wordt in snelheid. Dit is belangrijk tijdens de wedstrijden. Makkelijker gezegd, iets meer sportspecifiek getraind. De trainer zei dat ik mijn Turkish get up techniek moest gaan trainen.
23-9 Vandaag naar Nieuwegein geweest voor de judo bondstraining , verder geen krachttraining gedaan
24-9 Vandaag naar Haarlem geweest voor de JTS judo training, , verder geen krachttraining gedaan
25-9 Vandaag ging het goed! Een heerlijke krachttraining achter de rug o.l.v. Paul lammers. Een full body workout met een metabolische prikkel
26-9 Zaterdag lekker een rustdag!

Actieplan

Nadat je goed nagedacht hebt over je doelen en met een doelstelling geoefend hebt wordt het tijd voor een actieplan. Je kan elke doel heel uitgebreid opschrijven of een aantal steekwoorden gebruiken. Net wat jij het prettigste vindt. In het actieplan kun je alle doelen uit de preformance profilling opdracht verwerken en eventueel aanvullen of aanpassen als je denkt dat dit nodig is. Aan de hand van het actieplan kan je vervolgens een periodisering met tijdsplanning gaan opstellen (evetueel samen met je coach).

Doelen voor het komende seizoen Periode
Kracht, consequent 3x per week krachttraining Komende 12 weken
Leergierigheid verbeteren Komende 2 weken
Juiste moment presteren Middellange termijn, geen tijdsplanning, over 8 weken ongeveer

Dus word je geïnspireerd door dit voorbeeld? Klik dan hier om de opdrachten in te vullen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen