Maak je eigen pre-workout!
Maak je eigen pre-workout!

Pre-workouts zijn duur en er verschijnen allerlei berichten dat er stofjes in zitten die niet op het etiket staan. Stofjes die niet altijd onschadelijk zijn. Een recent voorbeeld hiervan is de pre-workout Unstoppable van het merk Dedicated Nutrition. Er zijn genoeg legale en gezonde supplementen op de markt die je gaan helpen in de sportschool. Deze supplementen zijn ook nog eens een stuk goedkoper dan een voorgefabriceerde pre-workout.

Ingrediënten pre-workout

• 2-6 gram Beta-alanine;
• +/- 100mg Cafeïne capsule;
• 5-8 gram Citrulline Malaat;
• Water.

Effect Beta-alanine

Tijdens training ontstaat er een brandend gevoel in de spieren. Een van de stoffen die deze ‘zure’ spieren tegengaat is Carnosine. Het lichaam gebruikt Beta-Alanine om Carnosine aan te maken. Door de aanwezige Carnosine raken de spieren minder snel verzuurd. Het uithoudingsvermogen neemt toe met als gevolg dat je meer kracht hebt over een langere periode.

Effect Citrulline Malaat

Citrulline Malaat is een aminozuur en verbetert de bloeddoorstroom en zorgt voor een hoger energiepijl. Uit onderzoek is gebleken dat Citrulline Malaat ervoor zorgt dat je meer herhalingen kunt uitvoeren.

Effect Cafeïne

Onderzoek heeft aangetoond dat cafeïne een gunstig effect heeft op krachttraining. Cafeïne verhoogt namelijk de alertheid en gaat vermoeidheid tegen. Uit het onderzoek is gebleken dat krachtsporter 12% meer herhalingen konden uitvoeren bij een gewicht van 60% van hun 1RM. Een significante verbetering. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat de inname van cafeïne de testosteronspiegel verhoogd. Testosteron is een essentieel hormoon voor spiergroei.

Bereiding en inname

Meng de Beta-Alanine en de Citrulline Malaat met water of vruchtensap. Neem voor een optimale werking 20-30 minuten voor de training de shake. Neem tegelijk hiermee de cafeïnepil.

Video: Zo maak je een eigen pré workout shake!

Tips:

• Drink jij dagelijks veel koffie? Handig om di te minderen om het effect van de cafeïne te laten toenemen.
• Voeg wat vruchtensap of 0% siroop toe voor wat meer smaak.

Over de schrijver
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23. Daarnaast ben ik Nederlands Kampioen Judo geworden onder de 15 jaar en heb ik daarna nog op verschillende judotoernooien gestaan – waaronder het EK. Ook stond ik bij de senioren enkele keren op het podium. Doordat ik op jonge leeftijd al in aanraking kwam met de topsport ontstond er bij mij al vroeg interesse in het optimaliseren van voeding en training. Ik heb verschillende certificaten en diploma’s gehaald en ben jarenlang begeleid door Paul Lammers, een van de beste krachttrainers van Nederland. Ik blijf mijn kennis tot op de dag van vandaag bijspijkeren om mijn klanten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
Reactie plaatsen