keuzes maken zero23

Keuzes maken

Het maken van keuzes hoort bij het proces van verandering. Wij hebben in onze topsport carrière ook verschillende keuzes moeten maken, die niet allemaal even makkelijk waren. Zo hebben wij veel moeten opgeven en dat was niet altijd even leuk. Dat wil niet zeggen dat wij er spijt van hebben gehad, integendeel, want het heeft vooral heel veel mooie momenten gebracht. Dat pakt niemand meer van je af.

Onze eigen ervaring

Zo hebben wij ontzettend veel mooie dingen mogen meemaken, wat overigens nog steeds gebeurd en daar zullen wij de rest van ons leven met veel plezier op terug kijken. Wij hebben veel ‘nee’ moeten zeggen tegen uitstapjes of feest avonden bij vrienden/familie. Hier hebben wij zeker geen spijt van, wij hebben de keuze toen bewust gemaakt, omdat wij iets voor ogen hadden (en nog steeds hebben).

Prioriteiten stellen

Het heeft ook allemaal te maken met prioriteiten stellen. Wat vind jij belangrijk en waar voel jij je goed bij? Wij hebben ook vaak momenten gehad dat wij echt wel even een keer wilde stappen met vrienden of een drankje wilde drinken op zaterdag avond, maar toch deden wij het niet. De keuze om naar huis te gaan of om op tijd naar bed te gaan was sneller gemaakt en daar was ons gevoel op dat moment het beste bij. Je kiest dan inderdaad voor jezelf. Je vrienden moeten dit kunnen accepteren en respecteren en je zult merken dat ze je daar in zullen steunen (je gaat dan pas echt merken wie je vrienden zijn). Het betekent niet dat je overal ‘nee’ tegen moet zeggen, want soms moet het ook kunnen. Vind de goede balans ertussen.

Nu we dit terugkoppelen naar de keuzes die gemaakt moeten worden in een proces van verandering om je doelstelling te behalen, bijvoorbeeld 10 kg afvallen, dan zal je ook ‘nee’ moeten zeggen tegen dingen.

Voorbeelden bij keuzes maken

Voorbeelden die jij zeker zal tegenkomen, als jij de keuze hebt gemaakt om ECHT veranderingen teweeg te brengen om je doelstelling te bereiken:
1) Je bent op een verjaardag en je vrienden gaan om 24:00 uur richting de stad. Wat doe je? Ga je mee en ben je de Bob, ga je lekker naar huis of ga je mee en ga je ook lekker los?
2) Op een verjaardag hebben ze ontzettend veel lekkere hapjes en er wordt constant uitgedeeld. Wat doe je? Neem je één hapje en laat je het daarbij, neem je elk hapje, neem je niks of neem je een aantal hapjes en pas je de dag erna (of misschien wel op dezelfde dag) een compensatie dag toe?
3) Zet jij 10 minuten eerder de wekker om in de ochtend je gezonde ontbijt klaar te maken, ontbijt je niet of doe je een snel ongezond ontbijt?
4) Bereid je je maaltijden voor de avond van tevoren of heb je daar geen zin in?
5) Vind jij je mobiel belangrijker ’s avonds voor het slapen gaan en ben je nog tot ‘s nachts op Social Media te vinden of kies je ervoor om op tijd te gaan slapen en een goede nachtrust te pakken?

Maak de keuze en laat het niet tot het punt komen dat je achteraf spijt hebt. Dit zal overigens wel een keer gebeuren en misschien nog wel een keer, maar daar leer je weer van. Zorg er alleen voor dat het niet altijd gebeurd en maak de keuze waar jij je goed bij voelt.

Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram