Kerst diner

Kerst deel 2

‘Houd het verantwoord’

In ‘Kerst (deel 1)’ heb je gelezen dat je prima mee kan eten tijdens de kerstdagen. Er zijn genoeg mensen die deze dagen iets meer eten dan normaal (hoeft uiteraard niet). Ondanks dat je iets meer eet, kan je wel verantwoord eten. Hoe eet je verantwoord tijdens de kerstdagen? Is het nodig om na de kerstdagen een aantal compensatiedagen in te lassen? Op deze vragen gaan wij je antwoord geven.

Organiseer zelf een kerstdiner

De makkelijkste manier om verantwoord te eten is door zelf een kerstdiner te maken voor je vrienden en/of familie. Jij bepaalt op deze manier zelf welke hapjes jij neerzet, welke gerechten jij op dient en wat je met het gezelschap gaat doen. Een wandeling op het strand maken kan heerlijk zijn tijdens de kerst, zo krijg jij evengoed wat beweging. Ook kan je andere activiteiten of spellen bedenken waarbij je moet bewegen.

Compensatie

Ondanks dat het kerst is, hoef jij niet elke maaltijd uitgebreid te vieren. Waarschijnlijk ben je vrij met kerst en slaap je lekker uit, hierna ga jij even goed zitten voor een heerlijk en sfeervol ontbijt. Wanneer er niks op de planning staat bij het ontbijt, adviseren wij om gewoon lekker je eigen vertrouwde ontbijt klaar te maken.

Wanneer je wel een uitgebreid ontbijt of brunch hebt, kan je ervoor kiezen om in de loop van de dag niets te eten. Wij zeggen niet dat je honger moet leiden, want een klein tussendoortje kan natuurlijk prima. Als het goed is, zit je al aardig vol van een uitgebreid ontbijt of een luxe brunch. De calorieën tikken in ieder geval wel aan bij dat soort etentjes. Wees je daarvan bewust. Een beetje compenseren is wat ons betreft dus niet zo verkeerd.

Je kunt ervoor kiezen om je lunch over te slaan, zodat je het diner weer wat uitgebreider kan eten. Op deze manier krijg jij niet heel veel extra kcal binnen. Ook kan je een (paar) compensatie dag(en) inlassen na kerst . Met kerst eet je al snel een paar 100 kcal per dag meer. Het blijft voor veel mensen nog lastig om na kerst wat compensatie dagen in te lassen, want na kerst staat vaak ook nog in het teken van lekker eten en drinken. Oud en Nieuw komt er ten slotte aan. Het is natuurlijk ook een mentaal spelletje, want niks moet natuurlijk. Je moet ook doen waar jij je prettig bij voelt, maar maak wel duidelijk je keuze. Ons advies is wel als jij een bepaalde doelstelling wilt behalen, dat je er wel op let. Twee dagen met kerst een beetje uitleven is niet zo erg, maar trek dit niet dagen lang door. Pak na de kerstdagen je gewone ritme weer lekker op en dan is er niks aan de hand.

Uit eten

Het kan zijn dat jij uit eten gaat of ergens op visite bent. Probeer lopend of fietsend te gaan als de plaats van bestemming in de buurt ligt. Tijdens het diner zijn er vaak vele verschillende gerechten. Zelf weet jij ondertussen wel wat de gezondere keuzes zijn. Drink voor het eten een glas water. Het is bewezen dat je hierdoor minder honger hebt. Alcohol bevat veel kcal, wees je daarvan bewust. Tijdens het eten kan jij eventueel een wijntje/biertje inruilen voor een glas water. Het werkt ook verzadigend als jij steeds kleine hapjes eet, daarom raden wij het altijd aan om langzaam en in kleine hoeveelheden te eten. Eten is ook lekker zonder je vol te proppen. Eet tot je ongeveer voor 80% vol zit.

Bewustere keuzes

Bewustere keuzes hebben wij al vaker besproken. Neem bij voorkeur een (mager) stuk vlees of vis. De rode sausen bevatten over het algemeen minder kcal dan de witte. Saus is niet altijd nodig, je kan eten op smaak brengen met verschillende soorten kruiden.

Verder zijn gegrilde groenten als bijgerecht erg lekker. Je kan de groenten uiteraard ook in de oven doen.

Doelen stellen

Wil jij je inhouden, maar ben jij er niet van overtuigd dat dit lukt? Stel dan een paar doelen voor jezelf. Wat wil jij bereiken en hoe ga je dit doen? Bedenk waarom jij een gezonde levensstijl aan het ontwikkelen bent. Schrijf je doelen op een blaadje en hang deze op de koelkast.

Verder is het belangrijk dat je van tevoren al bedenkt wat je gaat eten. Wij snappen best dat je geen invloed hebt op het eten als je bij vrienden/familie gaat eten. Alleen op het moment dat het eten op tafel staat, dan moet je even bij jezelf nagaan wat je keuzes gaan worden. Kies jij ervoor om lekker ‘all the way’ te gaan, dan is dat jouw keuze. Ben je intensief bezig om je doel te bereiken, kies dan bewust de voedingsmiddelen die in jouw voedingsplan passen.

Nog twee extra tips om bewuster te eten:
– Laat het stokbroodje met kruidenboter staan (of een ander calorie rijke snack), of neem er alleen één voor de smaak. Een stukje stokbrood met wat kruidenboter tikt lekker aan qua calorieën. Doe dit x 5 en je hebt al aardig wat kcal binnen en dan heb je alleen nog maar een snackje vooraf genomen.
– Drink na elke maaltijd een glas water.

Conclusie

Kerst is een gezellig feest dat voornamelijk uit eten bestaat. Het is niet erg om iets meer te eten dan normaal, dit kan je de dagen erna weer compenseren. Het is niet de bedoeling om je volledig vol te eten deze dagen. Eet lekker, verantwoord en vooral met mate.

Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram