Voedingsvolume

Ik eet niks, maar ik kom toch aan?

Hoe vaak hoor je wel niet in je omgeving dat mensen bijna niks eten, maar toch aankomen? Heel vervelend natuurlijk voor diegene, maar eet diegene daadwerkelijk zo weinig? Je kan namelijk niet van niets, iets maken.

“Je kunt niet van niks eten, opeens meer vet krijgen.”

Dat mensen het idee hebben dat ze bijna niks eten, kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat:

  1. Persoon A kan een heel ander referentiekader hebben als persoon B. Waar Persoon A vol zit van 4 broodjes pindakaas, zit persoon B pas vol na 8 broodjes pindakaas.
  2. Of het heeft te maken met de caloriedichtheid (=energiedichtheid).

Wat is energiedichtheid?

Energiedichtheid betreft de hoeveelheid calorieën in een voedingsmiddel per volume-eenheid (kubieke centimeter). Zo zijn er voedingsmiddelen die véél energie per milliliter/gram leveren (o.a. noten). Er zijn echter ook producten die naar verhouding erg weinig calorieën leveren (o.a. sla).

Hier twee voorbeelden:

  1. Bak met salade
  2. Blokje pure chocolade

Beide bevatten evenveel calorieën, maar je bent veel langer verzadigd van de salade dan een klein blokje chocola.

Video: Ik eet niks, maar ik kom toch aan

Conclusie

Deel je maaltijden zodanig, zodat je goed vol zit, lang verzadigd bent van een maaltijd en die ook nog eens laag in calorieën zit. Mensen eten elke dag ongeveer hetzelfde volume en gewicht aan voedingsmiddelen, maar het aantal calorieën verschilt wel. Gemiddeld eet een persoon zo’n anderhalve kilo voedsel per dag. 

Number of posts: 
572
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram