Hoe vaak hoor je wel niet in je omgeving dat mensen bijna niks eten, maar toch aankomen? Heel vervelend natuurlijk voor diegene, maar eet diegene daadwerkelijk zo weinig? Je kan namelijk niet van niets, iets maken.
“Je kunt niet van niks eten, opeens meer vet krijgen.”
Dat mensen het idee hebben dat ze bijna niks eten, kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat:
- Persoon A kan een heel ander referentiekader hebben als persoon B. Waar Persoon A vol zit van 4 broodjes pindakaas, zit persoon B pas vol na 8 broodjes pindakaas.
- Of het heeft te maken met de caloriedichtheid (=energiedichtheid).
Wat is energiedichtheid?
Energiedichtheid betreft de hoeveelheid calorieën in een voedingsmiddel per volume-eenheid (kubieke centimeter). Zo zijn er voedingsmiddelen die véél energie per milliliter/gram leveren (o.a. noten). Er zijn echter ook producten die naar verhouding erg weinig calorieën leveren (o.a. sla).
Hier twee voorbeelden:
- Bak met salade
- Blokje pure chocolade
Beide bevatten evenveel calorieën, maar je bent veel langer verzadigd van de salade dan een klein blokje chocola.
Video: Ik eet niks, maar ik kom toch aan
Conclusie
Deel je maaltijden zodanig, zodat je goed vol zit, lang verzadigd bent van een maaltijd en die ook nog eens laag in calorieën zit. Mensen eten elke dag ongeveer hetzelfde volume en gewicht aan voedingsmiddelen, maar het aantal calorieën verschilt wel. Gemiddeld eet een persoon zo’n anderhalve kilo voedsel per dag. Daarom hieronder nog even een interessante “eye-opener “.