Bij het maken van goede voornemens is de intentie vaak om bepaalde gewoontes af te leren (zoals minder alcohol drinken) of een nieuwe gewoonte aanleren (zoals eerder naar bed gaan). Er wordt vaak gedacht dat de factor ‘wilskracht’ belangrijk is om succes(en) te behalen. Als je het maar graag genoeg wilt, dan moet het wel lukken toch! Is dit eigenlijk wel zo?
Wat is wél nodig om een doel te behalen?
Wilskracht heeft een belangrijke rol. Iemand heeft een doel en een drive om het doel te bereiken, maar dit is niet genoeg. De vitaliteitsopleiding die wij hebben gevolgd bij Chivo, noemde de vergelijking met een spier. Als een spier te veel wordt belast, kan hij verzuren en uitgeput raken. Je kan er dus beter voor zorgen dat je voor het gedrag wat tot het bereiken van jouw doel leidt zo min mogelijk wilskracht nodig hebt.
Het is dus belangrijk om gewoontes aan te leren. Een gewoonte is een handeling of een manier van doen die men gewend is uit te voeren. Men doet iets op de automatische piloot, er hoeft niet meer nagedacht te worden.
Waarom dan bokszaktraining?
Wanneer je bepaald gedrag of handelingen (stoten/trappen) regelmatig herhaalt, zal het uiteindelijk een automatisme worden en is er steeds minder wilskracht nodig. Herhaling en regelmaat is dus de sleutel tot succes.