Waarom boksen?
Waarom boksen?

Boksen is geweldig

Boksen is zonder twijfel één van de zwaarste sporten ter wereld en om die reden is het een geweldige optie voor elk fitnessprogramma. Ook al zijn we niet van plan om daadwerkelijk in de ring te stappen, we kunnen toch ervaren hoe het voelt om een mooi paar bokshandschoenen aan te trekken. Boksen is een zeer technische sport, wat betekent dat het tijd en techniek kost om het onze klanten aan te leren. Dat neemt niet weg dat we allemaal kunnen profiteren van boksen en van wat het iedereen te bieden heeft.

Ontwikkeling

Wij kunnen de ontwikkeling van boksen naar 1 op 1 training alleen maar toejuichen. Het is een beetje een hype en we moeten oppassen dat het boksen wel gewaardeerd blijft. Veel personal trainers gebruiken het namelijk, maar weten vaak niet waarvoor het nou precies goed is. Wij passen het niet toe omdat het een hype is, maar omdat het duidelijke voordelen heeft.

Fysieke voordelen van boksen zijn bijvoorbeeld:
-Het krijgen van een zeer goede aerobic conditie
-Het krijgen van een metabolisch trainingseffect
-Het verbranden van veel calorieën 
-Het vergroten van kracht, snelheid en hand-oog coördinatie

Veelzijdigheid

Je kunt als afwisseling voor je warming-up (wat de meeste mensen vaak op de hometrainer doen) gaan boksen. Je gebruikt het hele lichaam tijdens het boksen (benen, armen, heup etc.) Naar onze mening is het een betere warming-up dan alleen maar op een loopband of fiets zitten en naar Eurosport kijken. Dat veel mensen na het boksen spierpijn hebben, geeft al een duidelijk beeld dat het een ander soort prikkel is dan de crosstrainer.

Andere voordelen

Er zijn nog veel meer fysieke voordelen, maar laten we ook eens kijken naar de mentale en emotionele voordelen. Boksen kan een geweldige manier zijn om van stress en angsten af te komen. Het helpt ons te focussen op iets heel anders dan datgene wat ons op dat moment zoveel stress bezorgt. Terwijl we aan het boksen zijn met anderen, vindt er onderlinge interactie plaats, iets wat veel klanten tegenwoordig missen in hun dagelijks leven.

Boksen in de fitnesswereld is over het algemeen niet echt een contactsport en doorgaans werken we dan ook eerder met pads of zakken in plaats van te sparren. We trainen echter nog steeds als een bokser, waardoor we wel het echte gevoel beleven: zwaar trainen, nooit opgeven en prestatiegericht denken. Voor klanten kan dit een geweldige ervaring zijn.

Veel mensen beweren dat boksen je spieropbouw tegen zou houden, dit komt ook vooral omdat spieropbouw vraagt om veel energie. Daarom kan het verstandig zijn(als spieropbouw je doelstelling is) om boksen niet het overgrote deel van je training te doen. Als warming-up en cooling-down van ongeveer 10 minuutjes kan het prima.

Boksen is fysiek uitdagend en mentaal stimulerend, je zult er echt verslaafd aan raken. Iedereen die een paar bokshandschoenen aantrekt, krijgt een glimlach op zijn gezicht! Dus ben je op zoek naar een goede warming-up , conditietraining of cooling-down dan is boksen zeker een aanrader!

Over de schrijver
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23. Daarnaast ben ik Nederlands Kampioen Judo geworden onder de 15 jaar en heb ik daarna nog op verschillende judotoernooien gestaan – waaronder het EK. Ook stond ik bij de senioren enkele keren op het podium. Doordat ik op jonge leeftijd al in aanraking kwam met de topsport ontstond er bij mij al vroeg interesse in het optimaliseren van voeding en training. Ik heb verschillende certificaten en diploma’s gehaald en ben jarenlang begeleid door Paul Lammers, een van de beste krachttrainers van Nederland. Ik blijf mijn kennis tot op de dag van vandaag bijspijkeren om mijn klanten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
jeannineverweij
Door

jeannineverweij

op 03 Nov 2013

Ik ben na het boksen de volgende dag zeer emotioneel, kunnen jullie dit verklaren, ik zit momenteel in een depressie

Melvin
Door

Melvin

op 04 Nov 2013

Beste Jeanine, Wat rot zeg... Gelieve even contact opnemen met een expert die erin is gespecialiseerd. Sterkte. Training, Lifestyle en Voeding

john
Door

john

op 22 Jun 2016

mooi stuk, wil het ook gaan doen, weet u waar het kan in zwijndrecht

Reactie plaatsen