Melvin Schol Wereldkampioen Ju Jitsu

Wereldkampioen Ju Jitsu Fighting

Inmiddels ben ik alweer een week terug uit Thailand, waar het WK Ju-Jitsu werd gehouden. Ik ga jou in vogelvlucht vertellen hoe de afgelopen twee weken eruit hebben gezien tijdens mijn voorbereiding

Blog #1 WK Ju-Jitsu Thailand – Mijn Kwalificatie Traject
Blog #2 WK Ju-Jitsu Thailand – Mijn voorbereiding

Tegenslag

Tijdens het Nederlands kampioenschap Judo raakte ik in de halve finale geblesseerd aan mijn ac gewricht. Het botje steekt ook iets uit naar boven. Met pijnstillers en een flinke dosis adrenaline heb ik toen gelukkig wel nog de finale kunnen winnen. Echter heb ik tijdens mijn fysieke trainingen niet kunnen optrekken, deadliften en overhead oefeningen kunnen doen. Daarnaast is de relatie met mijn (ex) vriendin na 5,5 jaar helaas beëindigd. We zijn op een goede manier uit elkaar gegaan, maar toch heb ik hier behoorlijk last van gehad in voorbereiding naar het wereldkampioenschap.

Gewicht

In oktober 2014 draaide ik het NKT (Nederlands kwalificatie toernooi). Dit toernooi judode ik onder de 81kg en woog die dag, maar 80,4 kg. Je begrijpt wel dat ik voor de gewichtsklasse -94kg wat gewicht moest aankomen. Eén jaar later tijdens het WK in Thailand woog ik 94kg. Wat het geheim is? Ik ben hetzelfde blijven eten en heb elke dag een Jimmy Joy shake genomen. Dit zijn maaltijdshakes met een goede verdeling van eiwitten, vetten en koolhydraten. Eén shake met volle melk bevat ongeveer 900 kcal. Dit heb ik consistent een aantal weken/maanden gedaan.

Enkele beelden van mijn voorbereiding:

De dag voor mijn wedstrijd

Na een week geacclimatiseerd te hebben was het eindelijk zover! Twee dagen voor de wedstrijden werd de loting bekend gemaakt. Er zijn mensen die hun loting niet willen weten van te voren, maar ik wil juist weten tegen wie ik moet. Waarom? Dan kan ik nog wat oude beelden terugkijken van mijn tegenstander. De bondscoach kwam naar mij toe en zei: ” Nou Mel je kunt aan de bak!” Ik kreeg het blaadje (loting) in mijn handen geduwd en zag dat ik de eerste partij tegen de huidig Europees kampioen moest. Ik kan nu heel stoer gaan zeggen dat het mij niks deed, maar natuurlijk werd ik wel een beetje zenuwachtig. Van deze jongen verloor ik namelijk mijn EK finale in Almere, dus ik was er op gebrand om revanche te nemen. Eén dag voor mijn wedstrijd vond de weging plaats in de sporthal. Het was niet echt een pretje om in je ondergoed met 36 graden tussen allemaal gasten te staan. Veel van die jongens zijn niet goed verzorgt, dus je begrijpt wel dat dit niet mijn favoriete bezigheid is. Gelukkig was ik snel aan de beurt en uiteraard woog ik goed. De teller van de weegschaal gaf 93,2kg aan. Verder hebben we de hele dag in de sportschool doorgebracht. Niet de meest ideale voorbereiding, maar zo konden wij wel iedereen van het Nederlands team aanmoedigen. We kwamen pas om 22:30 terug in het hotel, toen heb ik mijn spullen klaargelegd en ben daarna gelijk naar bed gegaan.

Mijn wedstrijddag

Om 06:45 ging de wekker. Na een korte (koude)douche en ontbijt ben ik in de bus gestapt op weg naar de sporthal. Op zo’n moment gaat er al van alles door je heen. Is mijn voorbereiding wel goed geweest? Zal ik in vorm zijn? Zal hij ook zenuwachtig zijn? Hoe sterk zal hij nu aanvoelen? Hoe zal de partij gaan verlopen? Je merkt wel dat ik een “denker” ben, daarom ga ik het liefst gewoon lekker slapen en een lolletje maken met het team, zodat ik niet teveel hoef na te denken. Eenmaal aangekomen in de sporthal moest ik heel lang wachten. Na vier uur gewacht te hebben begonnen eindelijk mijn wedstrijden. Vreemd genoeg verdwenen al mijn spanningen in de sporthal en voelde ik mij eigenlijk heel “chill”. In de onderstaande video vind je een samenvatting van mijn wedstrijden. Ik heb eigenlijk alle wedstrijden stress vrij gespeeld, met een gezonde dosis aan zenuwen. Bij elke tegenstander dacht ik maar één ding:“Van jou ga ik winnen”. Ik heb heel vaak de vraag gekregen:“Wat gaat er om in je hoofd als je een WK finale wint”. Op dat moment had ik eigenlijk niet zoveel gedachtes. Ik dacht vooral YES, DIE IS BINNEN! Alle opofferingen en harde werk is niet voor niets geweest. De dagen erna besef je wel dat je iets unieks hebt neergezet waar je nog heel lang van kan genieten.

Video: Mijn weg naar goud

Waardering

Door mijn resultaat zijn er verschillende persstukken verschenen op het internet, waaronder een brief van Willem Alexander en Edith Schippers. Enkele interviews:
Artikel Haarlemsdagblad ~ “judoka” Melvin Schol grijpt Wereldtitel Jiu Jitsu
RTVNH ~ Wereldkampioen krijgt brief van de Koning
Seaport ~ Interview met Wereldkampioen Jiu-Jitsu
Judobond ~ Jiu Jitsuka Schol pakt wereldtitel 

Hoe nu verder?

Na mijn successen het afgelopen jaar, wil ik ook gaan beginnen met een nieuwe uitdaging, namelijk MMA (Mixed Martial Arts). Ik ben “pas” 24 dus ik hoop ook in deze discipline te kunnen presteren. Ik ga hier in januari 2016 mee beginnen. Ik zal voornamelijk mijn (kick)boks vaardigheden moeten verbeteren, dus hier ga ik hard mee aan de slag.

Begeleiding

Ik begeleid nu al  jaren mensen naar hun persoonlijke doelstelling. Dit varieert van afslanken t/m je sportprestaties verbeteren. Wil jij ook een stok achter de deur en van mij online begeleiding krijgen? Klik dan hier voor meer informatie.

Vragen

Mocht je nog vragen hebben omtrent mijn voorbereiding naar het WK Ju-Jitsu. Laat je vraag dan even hieronder achter.

Number of posts: 
572
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram