Fitness elastieken zero23

Fitness elastieken

Fitness elastieken

Fitness elastieken (of power bands) zijn lange elastieken die het mogelijk maken om te trainen zonder dat je gewrichten te zwaar belast worden. Daarnaast is het mogelijk om extra weerstand toe te voegen aan een oefening of deze juist lichter te maken. Hoe verder het elastiek wordt uitgerekt, hoe meer weerstand er ontstaat. Met deze multifunctionele elastieken kan nagenoeg elke spiergroep in het lichaam getraind worden. Hierdoor voegen ze extra variatie toe aan je training.

Fitness elastieken zijn gemakkelijk op te bergen en mee te nemen. De elastieken zijn 4,5 mm dik en bestaan uit verschillende lengtes en breedtes. Doordat ze in verschillende soorten en maten te koop zijn, zijn ze geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De elastieken worden bij veel sporten ingezet om net een andere prikkel aan de spieren te kunnen geven.

Vaak wordt de fitness elastiek verward met de mini band. De mini band is een stuk Mini Band Zero23kleiner en een stuk dunner dan de fitness elastiek. De mini band zorgt ervoor dat je spieren continu onder spanning staan, waardoor je spieren anders geprikkeld worden dan bij een normale training. Door het gebruik van de mini band zal je je spieren verstevigen, zorgen voor meer stabiliteit en zal je lichaam beter in balans brengen. Meer voordelen over de mini band kan je in dit artikel lezen.

De fitness elastiek wordt veel of misschien wel het meeste gebruikt om de ‘pull up’ aan te leren. De pull up is een enorm zware oefening waarbij je jezelf omhoog trekt. Veel mensen die net beginnen met trainen ontwijken deze oefening omdat hij nog te zwaar is. Wij zullen daarom een aantal tips geven hoe jij jouw pull-up kan verbeteren. Eén hiervan is door gebruik te maken van de fitness elastiek.

Tip 1: Maak gebruik van de fitness elastiek.

In dit filmpje is te zien dat de fitness elastiek voor minder weerstand zorgt waardoor het gemakkelijker wordt om jezelf omhoog te trekken. Hoe breder de elastiek is die je gebruikt, hoe makkelijker het wordt.

Tip 2: Gebruik de assisted pull up machine.

Deze machine werkt in principe hetzelfde als een elastiek, alleen is het nu een apparaat dat je omhoog helpt. Hoe meer gewicht je instelt, hoe makkelijker het wordt.

Tip 3: Train excentrisch

Je hebt verschillende fases in een beweging. Met de excentrische fase wordt ook wel de ‘terugweg’ bedoelt. Bij een pull up is dus de excentrische fase dat je jezelf naar beneden laat zakken. Probeer dit ongeveer in 4-6 seconden te doen.

Tip 4: Wissel tussen weinig en veel herhalingen

Variatie is de sleutel tot succes. Probeer daarom altijd te blijven wisselen in het aantal herhalingen dat je maakt. Zo kan je de ene drie weken heel weinig herhalingen maken (1-3) en de drie weken daarop weer meer herhalingen (12-15). Op deze manier kan het lichaam niet wennen aan een bepaalde manier van trainen.

Tip 5: Datgene wat je traint, daar wordt je beter in

Door vaak te oefenen wordt je ergens beter in. Kijk maar naar topsporters die jarenlang oefenen om ergens beter in te worden. Zo werkt dat ook bij krachttraining. Wil jij dus beter worden in je pull up, dan is het noodzakelijk om dit vaak (minimaal 2 keer in de week) te oefenen.

Tip 6: Vraag om hulp

Vraag om hulp als je dat nodig hebt. Meestal kan je net iets zwaarder trainen als iemand je helpt of je kan net één herhaling meer maken met een extra zetje. Aarzel niet en schakel hulp in!

De fitness elastiek bij een pull up zorgt ervoor dat de weerstand afneemt. In deze video geven wij een oefening waarbij de fitness elastiek er juist voor zorgt dat de weerstand toeneemt. Zoals in de video ook wordt uitgelegd kan je de weerstand vergroten door met de voeten wijder uit elkaar te gaan staan.

Vind je het erg leuk en prettig om te werken met een fitness elastiek? Dan hebben wij in dit filmpje nog een aantal oefeningen die je eens zou kunnen proberen. Er zitten genoeg uitdagende oefeningen tussen!

Number of posts: 
567
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram