12 voedingsmiddelen die je in huis moet hebben

De Beste Voedingsmiddelen Om In Huis Te Hebben

12 voedingsmiddelen die iedereen in huis moet hebben 

De beste voedingsmiddelen om in huis te hebben! Er zijn veel verschillende voedingsmiddelen te verkrijgen, met ieder hun eigen voordelen. Wij hebben voor jou uitgezocht welke voedingsmiddelen het best helpen, vervolgens hebben wij voor jou een top 12 gemaakt. Er zitten o.a. voedingsmiddelen bij die zorgen voor een Beste Voedingsmiddelen Om In Huis Te Hebbenbeter metabolisme en die je spieren helpen te herstellen.

Deze 12 verschillende voedingsmiddelen die je echt in huis moet hebben. Zijn voor het gemak gecategoriseerd in voedingsmiddelen voor: energie, tegen pijn, voor je spieren en voor je stofwisseling. Hieronder zullen wij elke categorie bespreken en de voedingsmiddelen die erbij komen kijken.

Energie 

Energie kan ervoor zorgen dat je fris, fit en met meer energie wakker wordt. Het kan ervoor zorgen dat je minder stress ervaart en hier beter mee om kan gaan. Daarnaast is de kans op blessures en/of pijn minder aanwezig als je genoeg energie hebt. Met de volgende voedingsmiddelen kan je zorgen dat jij genoeg energie hebt.

“Denk je dat jouw energieniveau niet aan je voeding ligt, maar wil je hier wel iets aan doen, klik dan op dit artikel: Constant moe, 6 manieren om er vanaf te komen”

Havermout 

Één portie havermout kan gedurende een lange periode voor energie zorgen. Het is goed voor de spieren vanwege de hoge concentratie aan langzame en complexe koolhydraten. De koolhydraten in havermout zorgen voor een efficiënte energielevering, doordat ze langzaam worden verteerd en zodoende geleidelijk aan worden opgenomen in de bloedbaan. Havermout draagt daarnaast ook nog bij aan een goede lichamelijke gezondheid omdat het helpt om je cholesterolhuishouding te optimaliseren.

Havermout zorgt voor een snelle en efficiënte stofwisseling, dit komt door de voedingsvezels die het bevat. Vezels zorgen dat de maag-darmwerking optimaal verloopt. Dit betekent dat je darmen gezond blijven en goed kunnen functioneren, waardoor belangrijke voedingsstoffen beter worden opgenomen door de darmwand. Daarnaast heeft havermout prebiotische eigenschappen. De vezels in havermout vormen een voedingsbodem waarin de goede bacteriën in de darmen zich goed kunnen ontwikkelen.

Rozijnen 

Rozijnen zijn een gezond tussendoortje àls je deze met mate eet. De rozijnen bevatten druivensuiker, wat onmiddellijk energie oplevert, organische zuren, veel B-Vitamines en polyfenolen die goed zijn voor hart- en bloedvaten. De schil van de druiven bevat anti-oxidanten die het lichaam beschermd en de bloedsomloop bevorderd. Zo stimuleren rozijnen ook de spijsvertering, de voedselopname en Rozijnen Zijn Gezondhoudt het ons interne milieu in evenwicht. Rozijnen zijn uitstekend voor de nierfunctie, de schil en de pitten die er in zitten bevorderen de darmtransit.

Tijdens een duurloop kunnen rozijnen zorgen voor een goede energie stoot dankzij de snelle (fruit)suikers. Het is wel belangrijk om te weten, dat niet iedereen goed loopt op (gedroogd) fruit zoals rozijnen. Sommige lopers kunnen namelijk last van hun darmen krijgen door teveel fructose. Test dit eerst voor jezelf uit, voordat je hiermee begint.

Bananen 

Een banaan is de ideale oplossing voor als je snel veel energie nodig hebt, zoals bij intensief sporten. Dit komt door het hoge suikergehalte van een (rijpe) banaan. De drie natuurlijke suikers die in bananen zitten (fructose, sucrose en glucose) geven het lichaam een energieboost. Daarnaast houden bananen net als sportdrankjes je elektrolyten op peil en wordt daarom het ultieme ‘sportersfruit’ genoemd. Vooral de hoeveelheid koolhydraten en kalium die in de banaan zitten, maken het eenvoudig voor sporters om snel en eenvoudig naar een banaan te grijpen.

Uit een studie aan de universiteit van Appalachian State, waar onderzoekers het effect van bananen tegenover isotone sport drank tijdens een 75 km durende wielerrace testen, bleek dat deze precies dezelfde prestaties leverden. Er was geen verschil tussen het nemen van een isotone sportdrank en een natuurlijke banaan. Bananen bevatten uitgebalanceerde hoeveelheden fructose en glucose. Dit betekend dat ze minder snel zorgen voor opspelende maag- en darmproblemen die energie gels en drankjes wel kunnen veroorzaken door het hoge fructose gehalte. Daarnaast laten bananen hun energie verspreid los waardoor je lichaam langer is voorzien van energie.

Pijn 

Pijn is natuurlijk ontzettend vervelend en iedereen wilt hier vaak zo snel mogelijk vanaf. De keuze om een aspirientje, paracetamol of een andere pijnstiller te pakken is vaak snel gemaakt. Deze pijntjes kunnen echter vaak opgelost worden doormiddel van voeding. Gember, kersen en kurkuma kunnen bijvoorbeeld al een hoop klachten op een natuurlijke manier verhelpen.

Gember 

Gember is een goed onderzocht voedingsmiddel die helpt tegen de behandeling van spier- en gewrichtspijn zonder bijwerkingen. Daarnaast kan het helpen tegen misselijkheid en er zitten etherische oliën in de gemberwortel die zorgen voor een genezende werking. Deze oliën zorgen ervoor dat het lichaam van meer witte bloedlichaampjes word voorzien. Deze witte bloedlichaampjes bestrijden de binnengedrongen infecties in het lichaam.

Omdat gember een antibacteriële eigenschap heeft remt het de groei van heliobacter pylor goed af, dit is een bacterie die in de maag voorkomt. Het werkt dus als een goede ontstekingsremmer. Gember is goed om te nemen wanneer je last hebt van een pijnlijke keel, blaasontsteking of andere nare kwaaltjes. Ook stimuleert gember de alvleesklier die zorgt voor de productie van verschillende enzymen. Hierdoor gaat de spijsvertering beter werken en zorgt het voor een snelle opname van diverse voedingsstoffen. Tot slot zit er nog een stofje in gember dat helpt tegen misselijkheid, braken en reisziekte.

Kersen 

Kersen beschikken over bepaalde antioixidanten en anthocyanins, die hebben een antioxiderende werking waardoor ze in het lichaam bepaalde schadelijke stoffen neutraliseren. Zo zijn kersen volgens wetenschappers van de universiteit van Michigan tien keer zo effectief bij het verminderen van hoofdpijn als een klassieke pijnstiller zoals een aspirine. Dit komt volgens de wetenschappers, omdat de Kersen Zero23anthocyanins in de kersen ervoor zorgen dat de kleine ontstekingsreacties die verantwoordelijk zijn voor de hoofdpijn, snel worden uitgeschakeld. Als je hoofdpijn hebt zou je ongeveer 20 kersen moeten eten om een degelijk resultaat te bereiken.

Andere voordelen die kersen met zich meebrengen is het verhelpen van tandbederf. Tandholten en tandbederf wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan mondhygiëne. Kersen blokkeren de vorming van plaque die vaak leidt tot holtes en tandbederf. Daarnaast verminderen kersen stress, dit komt omdat kersen vrije radicalen die stress veroorzaken, neutraliseren. Kersen zijn zeer gunstig voor een goed slaappatroon, ze bevatten namelijk een aanzienlijke hoeveelheid melatonine. Dit is een krachtige antioxidant die normaal geproduceerd wordt in de hersenen en helpt de natuurlijke slaap te reguleren. Omdat kersen meer melatonine bevat dan normaal door het lichaam wordt aangemaakt is het zeer effectief.

Kurkuma 

Kurkuma is volgens wetenschappers beter in het bestrijden van gewrichtspijn dan hydrocotrisone (een medicijn). Kurkuma werkt volgens recent onderzoek even goed als de klassieke pijnstillers en heeft daarnaast geen enkel neveneffect. Ook werk kurkuma goed als beschermer van de lever.

Spieren 

Als sporter is het belangrijk je lichaam en voornamelijk je spieren goed te voeden. Met deze voedingsmiddelen kun jij ervoor zorgen dat jou spierherstel een boost krijgt, de spieropbouw goed ondersteund wordt en je spieren worden versterk.

Eieren 

Eieren geven een boost aan het spierherstel na een goede workout. Proteïne en koolhydraten zijn essentieel voor een goede maaltijd na het sporten. Tijdens het sporten maak je namelijk kleine scheurtjes in je spieren, om deze weer goed te laten herstellen en omdat je spieren grotendeels opgebouwd zijn uit eiwitten is het belangrijk om deze weer goed aan te vullen. Door genoeg eiwitten te eten worden de gemaakte scheurtjes in je spieren weer opgevuld, waardoor ze groter en sterker worden. Eieren zitten vol met proteïne en zijn daarnaast een van de weinige producten die van nature vitamine D bevatten. Dit krijg je normaliter alleen via de zon binnen. Het beste is om je eieren te koken, dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam twee keer zoveel proteïne absorbeert dan wanneer je ze rauw eet of door je shake mixt.

Wei-eiwitten 

Wei-eiwit is een eiwit die essentiële aminozuren bevat. Deze aminozuren zijn bouwstenen waar ons lichaam niet zonder kan. Ze zijn nodig voor het onderhouden, herstellen en opbouwen van ons lichaam. Van alle voedingseiwitten heeft wei-eiwit de hoogste waarde aminozuren en is daardoor het meest geschikte eiwit voor lichamelijk herstel.

Zalm en tonijn 

Door het eten van zalm krijg je niet alleen een grote dosis eiwitten binnen, maar de aanwezige omega-3 vetzuren zorgen ervoor dat je spieren zullen herstellen, waardoor je prestaties nog beter worden. Als je zalm wilt eet kun je deze het best stomen, dit zorgt er namelijk voor dat er zo min mogelijk voedingsstoffen verloren Zalm En Tonijngaan en het vet wordt gebruikt.

Zalm bevat 22 gram hoogwaardige proteïne per 100 gram. Het bevat omega-3 vetzuur EPA. Tonijn bevat 30 gram proteïne per 100 gram. Dit is iets meer dan bij zalm en bevat nauwelijks koolhydraten. Als je tonijn kiest, kies dan tonijn op waterbasis, dat is de gezondste keuze.

Stofwisseling 

Je stofwisseling (ook wel metabolisme genoemd) zorgt dat bouwstoffen worden omgezet tot afvalstoffen met het produceren van energie als doel. Hoe beter je stofwisseling is, hoe eenvoudiger het voor je lichaam is om belangrijke bouwstoffen op te kunnen nemen.

Pistachenoten 

De eiwitten en voedingsvezels die in noten zitten helpen om honger te stillen en eetlust te verminderen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het vetgehalte in noten helpt om verzadiging in het spijsverteringsstelsel door hormonen vrij te maken, waardoor je hongergevoel vermindert. Je kunt noten goed als tussendoortje eten, dit kan als gevolg hebben dat je later op de dag minder behoefte hebt om veel te eten. Hierdoor kan het helpen om je totale dagelijkse inname van calorieën te verlagen.

Er zijn aanwijzingen dat pistachenoten dankzij hun lage caloriewaarde, hoog eiwitgehalte en hoge verhouding gezonde onverzadigde vetten ten opzichte van de ongezonde verzadigde vetten nog beter dan andere noten in staat zijn om je te helpen, je ideale gewicht te bereiken en te behouden.

Bieten 

Bieten verbeteren het uithoudingsvermogen en de algehele prestaties. Rode bieten zitten namelijk vol met nitraten, deze zorgen ervoor dat het lichaam nitriet en salpeterzuur maakt. Gecombineerd helpen deze stoffen je bloedvaten te beschermen tegen schade, maar verwijden ze ook, waardoor meer zuurstof de spieren bereikt. Dit maakt het mogelijk om langer te bewegen zonder uitputting. Door de nitraten die aanwezig zijn in de bieten word de bloeddruk verlaagd, waardoor het bijbehorende risico op hartaanvallen ook wordt verlaagd.

Rode bieten bevatten ook veel ijzer. IJzer helpt met het vervoeren van de zuurstof naar je spieren wanneer je spieren niet genoeg zuurstof krijgen. Ze verliezen dan hun energie en hierdoor wordt de stofwisseling vertraagd, wat het ijzer in de rode bieten verhinderd.

Edamame

Edamame zijn Japanse, jong geoogste peultjes van de sojabonenplant en hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn rijk aan eiwit, ijzer, omgea-3-vetzuren en calcium. Ze worden daarom ook wel eens de ideale groente voor vegetariërs en veganisten genoemd. Daarnaast zitten er veel vezels en vitamine A en C in. Edamane is een Edamame Gezondgoede bron van verschillende mineralen. Het bevat 40% van de RDA voor mangaan, een mineraal dat helpt bij botvorming en je energiemetabolisme.

Hopelijk kun je enkele van deze voedingsmiddelen terugvinden in je keuken. Zo niet, dan is het tijd om even naar de supermarkt te gaan en deze voedingsmiddelen te kopen. Ze zullen je lichaam zeker te goede komen en op de lange termijn zul je jezelf heel dankbaar zijn.

“Zie hier ook 11 voedingsmiddelen die je beter niet in de koelkast kunt bewaren”

Number of posts: 
572
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram