Afwegen van voedingsmiddelen
Afwegen van voedingsmiddelen
01 juli 2017 

Afwegen van voedingsmiddelen

Leer hoe jij je voedingsmiddelen kunt afwegen

Om je doel te bereiken is de energiebalans ontzettend belangrijk. Hoe je het ook went of keert, de energiebalans is leidend. Eet je meer calorieën dan je verbruikt, dan kom je aan. Je creëert dan namelijk een positieve energiebalans. Andersom geldt hetzelfde; eet jij minder calorieën dan je verbruikt, dan val je af. Je creëert dan een negatieve energiebalans. Calorieën zijn dus belangrijk en je kan niet zomaar alles eten als je als doel hebt om af te vallen. Ook van veel gezond eten kan je namelijk aankomen.

Een manier om het aantal calorieën dat je op een dag eet te berekenen is het afwegen van je voedingsmiddelen. Op de voedingsapp in je online account kan je invullen hoeveel gram je van bepaalde voedingsmiddelen hebt gegeten. Je kan zo precies zien hoeveel calorieën je binnen hebt gekregen. Dit heeft meerdere voordelen, maar, het is niet voor iedereen geschikt. Vind jij het niet prettig om elk voedingsmiddel af te wegen, dan moet je het niet doen. Het moet namelijk geen obsessie worden en je moet je er niet verplicht toe voelen. Bedenk je alleen wel het volgende:
Het kan zijn dat je het aantal calorieën dat je eet onderschat als je ervoor kiest je eten niet af te wegen. Dit zal je merken wanneer je niet afvalt, terwijl dat volgens het schema en de gegevens in je voedingsapp wel zou moeten. Stel: jouw energiebehoefte is 2.000 kcal en je eet al wekenlang 1.500 kcal volgens de voedingsapp. Dan moet het zo zijn dat je gewicht verliest. Als dit niet het geval is, gok je waarschijnlijk het aantal gram dat je
eet verkeerd. In dat geval kan het afwegen van je voedingsmiddelen een uitkomst zijn. Zo ga je precies zien hoeveel je écht eet op een dag.

Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Als je wilt aankomen, maar dat gaat maar niet, dan moet je je afvragen of je wel voldoende calorieën binnenkrijgt. Je eigen gevoel is soms niet het beste meetinstrument. Iemand die drie broodjes eet met kipfilet en helemaal vol zit, eet voor z’n gevoel heel veel, maar krijgt in werkelijkheid weinig calorieën binnen. Ook dan is het wel eens goed om de hele dag je voeding precies bij te houden.

Het is dus niet verkeerd om eens een periode je voeding af te wegen. Zo krijg je ten eerste goed inzicht in je voedingspatroon en daarbij krijg je meer inzicht de hoeveelheden die je eet. Na een tijdje weet je dan uit je hoofd hoeveel gram twee opscheplepels rijst is, of hoeveel calorieën er in twee broodjes kipfilet zitten, en is afwegen niet meer nodig.

We hebben een aantal tips voor je om op een effectieve manier je voeding af te wegen. Wat allereerst natuurlijk belangrijk is, is een weegschaaltje. Ons advies is dan ook om deze aan te schaffen, mocht je er nog geen hebben.

Voeding afwegen 1Tip 1
De eenvoudigste manier om voedingsmiddelen te wegen is natuurlijk om de weegschaal aan te zetten en de voedingsmiddelen die je van plan bent op te eten erop te leggen. Zo zie je precies hoeveel gram iets bevat. Zie de appel in de afbeelding van 172 gram.

Voeding afwegen 2

Tip 2
Stel je wilt havermout uit een kommetje eten, dan kan je het volgende doen:
Zet het kommetje op de weegschaal terwijl die nog uit staat. Zet vervolgens de weegschaal aan en strooi de havermout erin. Op deze manier wordt alleen de havermout gewogen, en niet het schaaltje. Zie de havermout van 55 gram in het kommetje.


Je kan ook een compleet pak havermout – of de bak waarin je het bewaard – op de weegschaal zetten. Doe ook dit als de weegschaal nog uit staat. Zet vervolgens de weegschaal aan en schep de havermout die je wilt gaan eten eruit. Zo zie je weer precies hoeveel gram havermout je gebruikt. Het aantal gram dat je eruit schept komt dan namelijk in de min op de weegschaal te staan. Zie de 29 gram die op de afbeelding uit de Tupperware bak wordt geschept.

Voeding afgeven


Voeding afmeting

Tip 3
Een iets minder efficiënte manier van wegen, die toch af en toe voorkomt, is de manier waarbij je het restafval van producten ook afweegt. Denk bijvoorbeeld aan de pit en de schil van een avocado, of aan het klokhuis van een appel. Dit zijn voedingsdelen die je wel afweegt, maar niet opeet. Om te voorkomen dat je hierdoor te veel gram berekent, kan je van tevoren de hele avocado (inclusief pit en schil) of de hele appel afwegen en aan het einde het overige deel (de pit en schil, of het klokhuis). Dit trek je vervolgens van elkaar af. Dus: stel een hele avocado is 150 gram en de pit en schil die je overhoudt wegen bij elkaar 50 gram. Dan heb je 150 – 50 = 100 gram avocado gegeten.

We hopen dat wij je via deze tips op weg hebben geholpen in het succesvol afwegen van je voedingsmiddelen. Het is belangrijk om hier inzicht in te krijgen zodat je dichter bij je doel (afvallen of aankomen) komt.

Lees hier ook alles over de Energiebalans

Over de schrijver
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23. Daarnaast ben ik Nederlands Kampioen Judo geworden onder de 15 jaar en heb ik daarna nog op verschillende judotoernooien gestaan – waaronder het EK. Ook stond ik bij de senioren enkele keren op het podium. Doordat ik op jonge leeftijd al in aanraking kwam met de topsport ontstond er bij mij al vroeg interesse in het optimaliseren van voeding en training.Ik heb verschillende certificaten en diploma’s gehaald en ben jarenlang begeleid door Paul Lammers, een van de beste krachttrainers van Nederland. Ik blijf mijn kennis tot op de dag van vandaag bijspijkeren om mijn klanten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
Reactie plaatsen