Welke sportdrank neem je wanneer?

Welke sportdrank neem je wanneer?

Er zijn drie soorten sportdranken: hypotoon, isotoon en hypertoon

Sportdranken zijn op dit moment erg populair. Ze worden veel gebruikt, maar vaak op de verkeerde momenten en manieren. Welke sportdrank kun je het beste gebruiken en op welk moment? Wat is nou een goede sportdrank? Hieronder zullen wij de drie verschillende sportdranken uitleggen. 

Waarom sportdrank?

Waar is een sportdrank nou eigenlijk goed voor? Sportdranken zijn ervoor bedoeld om de sportprestaties te verbeteren. Een sportdrank bestaat voornamelijk uit vocht, dit is één van de belangrijkste componenten om goed te kunnen presteren. Bij een klein beetje vochtverlies kun je dit meteen merken aan jouw sportprestaties.

Kies de juiste sportdrank 

Sportdranken zijn er in vele soorten en maten. Om de juiste sportdrank te drinken is enige kennis nodig. Niet elke sportdrank is namelijk hetzelfde, elke sportdrank heeft een ander doel. Er zijn drie type sportdranken:

Sportdranken2

  • Hypotone sportdrank
  • Isotone sportdrank
  • Hypertone sportdrank

Maar wat houden deze sportdranken dan precies in?

Hypotone sportdrank

Een hypotone sportdrank is een sportdrank die weinig koolhydraten (suikers) per liter bevat. Je lichaam kan het sportdrankje eenvoudig opnemen. Dit komt omdat er een lage concentratie koolhydraten in zit. Dit sportdrankje kun je het best vóór of tijdens het sporten drinken. Een voorbeeld van dit drankje is sportwater of Aquarius.

Isotone sportdrank

Een isotone sportdrank bevat 40 tot 80 gram koolhydraten per liter. De concentratie in een isotone sportdrank is ongeveer hetzelfde als die in je lichaam. Deze sportdrank raden wij aan tijdens het sporten te drinken. Dit omdat de sportdrank veel vocht en koolhydraten bevat en dit is essentieel om goed te kunnen blijven presteren. Een voorbeeld van dit drankje is AA-drink.

Hypertone sportdrank

Een hypertone sportdrank bevat 80 of meer gram koolhydraten per liter. Dit is dus het type sportdrank dat de meeste koolhydraten bevat. Een hypertone sportdrank raden wij aan om alleen na het sporten te drinken. Je verloren vocht en energie kun je met deze sportdrank dan weer goed bijvullen. Als je de hypertone sportdrank vóór of tijdens het sporten drinkt dan kan dit zwaar op de maag vallen. Een voorbeeld van dit drankje is AA-energy.

TIP: Als je niet intensief sport dan raden wij jou aan om gewoon water te drinken. Daarnaast bevatten deze sportdranken allemaal een hoeveelheid kcal, zorg ervoor dat dit in je voedingsplan past.

Video: Welke sportdranken neem je wanneer?

 

Number of posts: 
568
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram