Wedstrijdvoorbereiding Bram Crans Judo Londen

Wedstrijdvoorbereiding Bram deel 4

Eén dag voor mijn wedstrijddag van het internationale toernooi in Londen.

Vrijdag 9 mei 2014 

08:00 uur ging de wekker, opgestaan en gelijk naar de badkamer om te wegen. En ja hoor: 73,0 ! Ik moest nog tot 19:00 uur ’s avonds dit gewicht houden, want dan begon de officiële weging. Ik gaf al aan dat ik nog wat vocht kon verliezen door in bad te gaan en dit was ook nog mijn planning. Vandaag kon ik dus nog rustig wat kleine hapjes nemen. Ik begon mijn dag dus heerlijk met een Engels ontbijt, wat bestond uit twee gekookte eieren, een tomaat uit de oven en champignons.

Mijn voeding voor de weging

Na het ontbijt ging ik eerst snel accrediteren, waarbij alles qua hotel en entry fee werd geregeld. Na deze handeling, wat uiteindelijk weer een uur duurde, konden we Londen in. 12:00 uur waren we in Londen. Eerste stop: Borough Market. Als ik een plek moet adviseren om naar toe te gaan als je in Londen bent, dan is dat deze markt, behalve als je moet afvallen. Gelukkig kon ik nog wat hapjes proberen en heb ik na een heerlijke espresso (voor wat energie), nog een paar hapjes kunnen nuttigen van een wrap met salade en falafel (een gezond en zeker aan te raden gerecht) die mijn ouders hadden genomen. Mijn zus had heerlijke zoete aardappel patatjes, waar ik er een paar van had gepikt (Ojeee). Hierna kon ik er ook weer tegen aan voor de rest van de dag en had ik genoeg energie om nog even 3 uurtjes Londen te bezichtigen.

Mijn routine voor de weging

Rond half 4 ging ik weer richting het hotel om nog even in bad te gaan. Voordat ik in bad ging, stond ik uiteraard nog even op de weegschaal. Haha, de zoveelste keer op de weegschaal in deze dagen. Ik zal ook niet adviseren om dit zoveel keer te doen, maar dit laat ook zien hoeveel je gewicht kan schommelen op een dag (en in de nacht). Mijn gewicht was nu: 73,2 . Dit betekend nog heel even in bad want die twee ons is er zo af. Ik heb uiteindelijk 20 minuten in bad gelegen en zie het resultaat: 8 ons afgevallen. Zo snel gaat dat dus, puur vocht. Het was half 7 dus we gingen richting de weging. Ik had onderweg nog een paar slokjes water genomen en alvast een halve eiwitpannenkoek genomen. 19:00 uur was het zover, eerst de lichte gewichten, daarna de zware. Mijn gewichtsklasse was op dit moment het zwaarste gewicht: -73 kg. Uiteindelijk waren wij aan de beurt. Gewicht was 72,3. Het zweten na het bad had dus nog even doorgezet.

Deze hindernis hebben we gehad, nu even lekker en goed eten en langzaam aan de focus meer op de wedstrijd dag van morgen. Vanavond 21:00 uur is de loting bekend en weet ik tegen wie ik moet judoën en hoeveelste partij ik moet.

Het aantal kcal wat vandaag overdag gegeten is, had niet veel invloed meer op mijn gewicht, dus vandaar dat de patatjes en wrap met falafel makkelijk genuttigd konden worden.

Na de weging

Na mijn weging is het essentieel om het lichaam weer op een goede manier te voeden, om zo weer vol energie op de mat te staan morgen. Daarnaast is het belangrijk om weer wat in gewicht aan te komen, omdat extra gewicht alleen maar lastiger is voor je tegenstander. Hierbij moet er wel op gelet worden op het feit dat je niet teveel gewicht aankomt, want een nieuwe regel bij het judo is dat je maar 5% boven je gewicht mag zitten de volgende dag. Dit betekend dus dat ik morgen niet zwaarder dan 76,7 kg mag wegen.

Omdat ik de laatste paar dagen heel laag in mijn koolhydraten heb gezeten, is het weer zaak om mijn glycogeen voorraden goed aan te vullen. De voeding die ik neem, bestaat dus veel uit koolhydraten. Verder is de vochtinname hoog na de weging. Vandaag en gister is er niet voldoende gedronken en een 2 procent verlies van lichaamsvocht, als het dorstgevoel intreedt, zal mogelijk leiden tot prestatieverlies.

In het Hilton hotel waar de weging plaatsvond, was er ook een lopend buffet, waar je keuze zat had. Dit was dus de ideale avondmaal voor mij.

Mijn avondeten zag er ongeveer als volgt uit:

  • 500 gram witte rijst
  • 200 gram gebakken aardappels
  • Paar stukken vlees en vis (rund, kipfilet, kabeljauw, makreel)
  • Mix van groenten

Als toetje nam ik op de kamer heerlijk wat pure chocola 85% (ongeveer 100 gram).

22:00 uur, hoogste tijd om te slapen. De loting had ik ondertussen ook door gekregen. De eerste partij was ik vrijgeloot en de tweede partij stond ik tegen een Amerikaan. Ik moet pas de 14e partij, dus als het toernooi om 10:00 uur begint, duurt het zeker nog een uur voordat ik de mat op moet. Ready for tomorrow!!

Number of posts: 
567
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram