Wedstrijddag Bram Londen British Open

Wedstrijddag (judo) Bram

Wedstrijddag Bram 
Londen British Open (Senior European Cup) 

Zaterdag 10 mei 2014

De wekker ging 07:30 uur. Altijd als ik wakker word op een wedstrijd dag, heb ik al een lichte focus/spanning in mijn lijf. Ik moest pas om 09:00 uur naar de sporthal en 10:00 uur begon het toernooi. Ik hoefde zelf pas rond 11:00 / 11:30 uur mijn eerste pot te draaien, dus ik kon rustig aan doen. Ik begon de ochtend weer op de weegschaal te staan. Dit zou de laatste keer zijn in deze reeks. Ik woog 74,8 kg, wat betekend dat ik na gister avond 19:00 uur 2,5 kg ben aangekomen. Dit gewicht komt vooral doordat ik veel vocht vast houd. Na gisteravond ben ik nog maar één keer naar de wc geweest, terwijl ik veel heb gegeten en gedronken. Het gewicht wat ik ben aangekomen is alleen maar goed.

Mijn ontbijt van vanochtend:

 • 100 gram havermout
 • 1 theelepel rauwe cacao
 • 75 gram rood fruit
 • 15 gram pompoenpitten
 • Omelet van 3 eieren
 • 2 tomaten uit de oven
 • 50 gram champignons
 • Worstje (50 gram)
 • 30 gram bacon

Ik had een deel van mijn ontbijt zelf meegenomen. Je weet namelijk nooit wat er in het hotel te verkrijgen is. Verder is het voor mij ook prettig om zoveel mogelijk in mijn eigen ritme te blijven. Je kan je overigens heel goed aanpassen in hotels en in restaurants wat betreft voeding. Na het ontbijt was het de laatste spullen pakken op de hotel kamer. 09:00 uur gingen we richting de hal waar het toernooi werd georganiseerd.

Wij zaten 5 minuten van de hal, dus dat was heel lekker. In de hal ga je eerst wat sfeer proeven. Je zoekt een plekje op de tribune die speciaal voor de deelnemers is vrijgemaakt en je doet je laatste voorbereidingshandelingen voordat je aan je warming-up gaat beginnen. Voor mij was het nog wat tapen en flesjes vullen met BCAA’s, Isostar (hydrate en perform) en whey isolaat eiwitten. Ik moest wat tape aanbrengen op mijn bovenbeen en om mijn ringvinger. Helaas had ik twee weken geleden een scheurtje opgelopen in mijn lies (aanhechting) en afgelopen maandag mijn ringvinger gekneusd. Voor alsnog maak ik mij er geen zorgen om, want door de adrenaline en spanning, schakel ik heel veel dingen uit. Ik zal het waarschijnlijk dus niet gaan voelen. Na de wedstrijd zie ik wel hoe het er voor staat. Topsport is niet altijd goed voor het lichaam, maar door dit soort (belangrijke) toernooien moet je soms keuzes maken die niet helemaal verantwoord zijn.

Mijn warming-up

Ik begon mijn warming-up voor half 10 met een jongen die al snel moest starten. Wij hebben tot 10:00 uur onze warming-up gemaakt die bestaat uit:

 • Inlopen waarbij alles wordt los gegooid
 • Foamrollen
 • Movement preparations (=dynamische stretch)
 • Korte sprintjes
 • Verschillende vormen van rollen (judorollen, rechte koprollen achteruit en voorruit, handstand doorrol, uitstutten etc).
 • Uchi komi (worpen inzetten) zonder sparring partner
 • Uchi komi uit stilstand met sparring partner
 • Uchi komi uit beweging waarbij af en toe geworpen wordt
 • Kumi kata = pakkingsgevecht

Na de warming up kleed ik mij altijd warm aan (ski sokken, twee vesten, handschoenen), om mijn hele lichaam lekker warm te houden. Voor mijn eerste wedstrijd ren ik nog wat heen en weer en doe ik mijn laatste oefeningen om weer scherp te worden.

Start van de wedstrijden

Om iets over 11:00 moest ik mijn eerste partij draaien. Ik stond tegen een Amerikaan geloot. Voor mijn wedstrijd doe ik altijd mijn laatste mentale voorbereidingen. Hierin komt o.a. visualiseren in voor. Dit is voor jezelf al in gedachte hebben wat je van plan bent tijdens je wedstrijd. Hoe zie jij de partij voor je? Dit is overtuigend!

Twee partijen voordat ik de mat op moest. De judopakken werden gecontroleerd door de scheidsrechter en vervolgens mocht er klaar gestaan worden.

Mijn eerste pot ging lekker. Ik won uiteindelijk met een houdgreep. Vol punt, dus de wedstrijd was eerder afgelopen dan de 5 minuten. Na mijn wedstrijd wordt er weer goed gedronken en neem ik altijd een handje rozijnen voor de snelle suikers. Na de wedstrijd kleed ik mij weer dik aan en pak ik goed mijn rust op de tribune. Het duurde weer even voordat ik mijn volgende partij moest.

De tweede pot stond ik tegen een Rus. Hier won ik vorig jaar september nog van in Finland, maar helaas verloor ik dit keer. Hij had twee kleine puntjes gescoord (twee yugo’s), waarbij ik twee keer op mijn zij was gevallen. Ik kon de punten niet meer terug halen. Wel kreeg hij nog drie straffen, maar dat was er één te weinig. Nu was het afwachten of hij in de halve finale zou komen, want dan pas zou ik herkansing krijgen.

De Rus was uiteindelijk tot de halve finale gekomen, dus dat betekende dat ik verder mocht. Mijn derde pot was tegen een Engelsman. Ik won uiteindelijk lekker met een yugo en een ippon. Mijn vierde pot moest ik tegen een Slovaak. De pot ging erg lekker, maar ik kwam na twee minuten achter te staan met een yugo. Ik had nog 3 minuten de tijd om dit punt terug te halen. Ik gooide het tempo er nog op en hij had niks meer te vertellen. Hij kreeg nog drie straffen, maar die vierde werd maar niet gegeven. Uiteindelijk was de tijd om en verloor ik de partij. Einde toernooi voor mij en een 9e plek behaald. Natuurlijk balen, maar op dat moment kan ik er niks meer aan veranderen. Er zit wel een stijgende lijn in en ik heb weer een wat potten gedraaid op dit niveau.

Wat betreft mijn voeding op de wedstrijd dag:

Over de dag neem ik elke keer kleine stukjes van mijn eiwitpannenkoeken die ik van thuis heb meegenomen. Hier zitten zowel eiwitten, als genoeg koolhydraten in. Verder zorg ik dat er genoeg gedronken wordt. Ik heb in mijn bidons BCAA’s met isostar, wat mij ook de nodige energie geeft. Verder is het veel water wat er gedronken wordt. Zoals al aangegeven, neem ik na elke wedstrijd een handje rozijnen.

Na mijn verlies heb ik nog wel de wedstrijden in mijn poule nog bekeken en de Rus waarvan ik in de tweede partij verloor, werd uiteindelijk kampioen.

Al met al mag ik niet ontevreden terug kijken op mijn resultaat, maar toch had er iets meer in gezeten voor mijn gevoel. Het volgende toernooi is 14/15 juni in Slovenië (Celje).

Ik hoop dat jullie wat inspiratie hebben gehaald uit mijn dagboek reeks.

Zouden jullie eventueel meer interesse hebben in dit soort blogs naar toernooien toe?

Number of posts: 
568
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram