Bas Rosenmuller blog geschreven

“Veel plezier ermee!”

Writer’s Block

Het heeft even geduurd voordat ik startte met het schrijven van deze blog. Ik had dan ook denk ik een heuse “writer’s block”. Iedere keer als ik de eerste zin op papier zette, was ik er ontevreden over of wist ik er geen spannend vervolg aan te geven. Als je hebt opgelet ben ik nu eigenlijk ook gewoon bezig met ongegeneerde paginavulling. Alhoewel, ik probeer op deze manier even kort uit te leggen waarom deze blog nu pas online staat. Ook belangrijk, uitleg geven aan je lezers.

“I love it when a plan comes together”

Inderdaad, de beroemde uitspraak van The A-Team leider Hannibal wanneer er weer een plan perfect was uitgekomen. In eerste instantie had ik het plan gevat om wat te vertellen over mijn voorbereiding richting het NK jiu jitsu van 18 april. Helaas liep dit plan even anders en kwam het niet mooi “together”. Zonder eigenlijk een echte voorbereiding nam ik deel aan het toernooi en al gauw bleek waarom je je wel moet voorbereiden voor dit soort wedstrijden. Ondanks dat het niet slecht ging, had ik wat problemen met de regels en technische uitvoering. Dit leidde tot veel straffen, een diskwalificatie en uiteindelijk een vierde plek. Toch, ondanks dat alles had ik er ontzettend veel lol in. En dat is precies waar ik naartoe wilde, ergens plezier, lol, pret in hebben. Dat wordt het onderwerp van mijn verhaal. En wat maak ik een ongelooflijk goed bruggetje hiernaartoe, nietwaar?! Basen Rosemuller Nk Ju JitsuMelvin en ik tijdens de pauze op het NK Jiu-Jitsu.

Alleen resultaat telt toch?

Laatst had ik hier ook een discussie over met iemand. Diegene was van mening dat resultaat leidend is bij hetgeen dat iemand doet en dat er verder weinig van invloed is. In andere woorden, wat je behaalt of beoogt te behalen is belangrijk, de weg ernaartoe maakt verder weinig tot niets uit. Vanuit mijn eigen ervaring ben ik een totaal andere mening toegedaan: zonder plezier te hebben in hetgeen dat je doet, houd je het niet vol. Een behoorlijke uitspraak, maar laat mij je vertellen hoe ik aan deze waardevolle kennis kom.

Bas, hoe weet jij dit zo goed dan?”

Ik snap dat je bovenstaande misschien denkt en mogelijk zelfs wat sceptisch bent. Daarom zal ik mijn verhaal vertellen. Zoals sommige al zullen weten judo ik al een tijdje. Helaas ging dit niet altijd van een leien dakje. Ik heb ook behoorlijke, mentale downs gehad. Ongeveer 2 jaar geleden had ik zelfs sterk de gedachte om te stoppen. Ik trainde mij het apelazarus, voelde mij sterk en liet in trainingen zien wat ik in mij had. Maar wanneer het ertoe deed, in wedstrijden, ging het keer op keer fout. Ik werd er moedeloos van en had totaal geen plezier meer in het spelletje.

The importance of plezier

Dat laatste zinnetje: “ik had totaal geen plezier meer in het spelletje”, daar gaat het mij om. Want waarom begin je ergens mee, helemaal in het geval van sport? Ik hoop dat je antwoord is, omdat je het leuk vindt, dat je het doet omdat je er iets onwijs leuk aan vindt! Plezier is zo ontzettend belangrijk. Ik denk dat dit vaak vergeten wordt, omdat het misschien als vanzelfsprekend wordt gezien, maar het is essentieel om door te gaan met hetgeen dat je doet, hetzij (top)sport, werk of relaties en ongetwijfeld nog veel meer. Zonder plezier houd je het niet vol en zal je er gegarandeerd mee stoppen.

Bram Crans Prijs UitreikingSelfie na de prijsuitreiking van de Holstein Open. Een judo weekend met ontzettend veel lol.

Druk van de ketel

In mijn geval kwam het omdat ik mijzelf teveel druk oplegde. Omdat ik zoveel tijd in training en voorbereiding stak verwachtte ik hoge resultaten van mijzelf. Dit werkte averechts en ik klapte op beslissende momenten volledig dicht. Onherkenbaar judo was het gevolg. Doormiddel van mentale training loste ik dit voor mijzelf op. Ik haalde de druk van de ketel door te relativeren en de trainingsfrequentie enigszins te verlagen. En weet je wat? Ik kreeg de lol in het judo terug, ik stond met een “big smile” op de mat en kon genieten van een geïrriteerde tegenstander, een goed getimede worp en zelfs lachen om een grote fout (wel in de training natuurlijk). Het was geen wondermiddel waardoor ik ineens ieder toernooi bovenaan het podium stond, maar mijn judo verbeterde aanzienlijk en nog belangrijker, ik judode mijn wedstrijden weer met plezier. In plaats van er tegenop te zien, had ik er juist weer zin in!

Ik relativeer

Dit bleek voor mij een gouden greep. En hoewel het makkelijker gezegd is, dan gedaan, denk ik dat het voor anderen ook werkt. Voordat ik dit leerde kon ik na een verliespartij een week in mijn grot gaan zitten, mokkend, nadenkend en niet te genieten zijn. Tegenwoordig kan ik relativeren. Begrijp me niet verkeerd, ik baal nog steeds behoorlijk als ik een partij verlies, maar ik zie het niet meer als het einde van de wereld, het ophouden van het bestaan. Nee. Het klinkt cliché, maar life goes on. Het heeft geen zin om erin te blijven hangen.

Bas Rosenmuller Nk JudoHet verliezen van mijn NK-finale: balen, relativeren, ervan leren en weer verder.

Jij relativeert

En op die manier kan het ook voor jou werken. Eet je een keer teveel kcal? Balen! Maar blijf er niet in hangen, relativeer, realiseer dat het niet betekent dat je totale plan naar de spreekwoordelijke filistijnen is, maar dat er morgen een nieuwe dag is, met nieuwe kansen om het wel goed te doen. Heerlijk hoe ik die clichés hier opstapel, maar het is in dit geval gewoon wat kan helpen. En natuurlijk is dit in talloze situaties toepasbaar.

Wat wil ik nu eigenlijk allemaal zeggen

Wat ik wil zeggen, of eigenlijk zelfs adviseren is: doe dingen waar je plezier in hebt, waar je lol aan beleefd. Gun jezelf dat. Ik begrijp ook dondersgoed dat dit niet 24 uur, 7 dagen per week mogelijk is, maar probeer het waar je kan. Bouw voor jezelf momenten in waarvan jij geniet. Dit “laad” je weer op voor zwaardere of minder leuke situaties. En mocht je daar toch in verstrikt raken of toch echt even geen tijd hebben voor lolligheden (ja, dat is wel degelijk een woord), relativeer dan. Wat het ook is, je komt er weer bovenop en plezier ligt in het vooruitzicht.

Daar doe je het voor

Het vliegt voorbij zo’n blog als je aan het schrijven bent. Ik hoop dat mijn ervaringen enigszins helpen en dat je er misschien wel wat aan hebt. Daar doe ik het tenslotte voor. Alhoewel, het bedrag per blog dat ik van onlinetrainingsschema.nl ontvang, is ook niet misselijk. Nee, helaas is dat onzin. Ik doe het ook om een andere reden: ik heb er plezier in!

“Pleasure in the job puts perfection in the work” – Aristotle

Number of posts: 
572
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram