Wat is supercompensatie

Wat is supercompensatie?

Een van de belangrijkste principes binnen de trainingsleer is de supercompensatie. Praktisch alle trainingsmethoden zijn gebaseerd op het supercompensatie principe.
 Misschien heb je wel eens gehoord dat rust heel belangrijk is als je veel fitnest, of dat als je te vaak sport alleen maar achteruit gaat in plaats van vooruit. Dit heeft allemaal te maken met het principe supercompensatie.

Supercompensatie principe

Het idee is dat door te trainen het prestatievermogen daalt. Denk maar eens na, vaak heb je na een zware training overal spierpijn en kan je tot enkele dagen daarna er last van hebben. Tijdens het trainen krijg je minuscuul kleine scheurtjes in je spieren, waar je lijf tot enkele dagen over kan doen om te laten herstellen. Dit is de herstelfase, en vervolgens komen we op het kenmerkende deel van het hele principe: de herstelfase schiet door, waardoor het prestatievermogen hoger komt te liggen dan het oorspronkelijke niveau. Dit heet de supercompensatie. Dit effect houdt een paar dagen aan waarna het prestatievermogen weer daalt tot het oorspronkelijke niveau. Dit is hieronder in een simpel grafiekje weergegeven. Wat Is Supercompensatie

Rust & progressie

Zo zie je dus dat het niet de training is die voor progressie zorgt, maar juist de rust na een training die er voor zorgt dat je prestatievermogen omhoog gaat. Als je genoeg rust neemt tussen je trainingen kan je er voor zorgen dat als je in de supercompensatiefase zit opnieuw een trainingsprikkel introduceert, wat als het goed is een nieuwe supercompensatiecyclus start. Als je te vroeg weer gaat trainen zit je nog in de herstelfase en zal je prestatievermogen alleen maar meer afnemen en loop je de kans om overbelast te geraken. Wacht je echter te lang met opnieuw trainen is het effect van de supercompensatie verdwenen en kan je weer van voor af aan beginnen. Hoe lang dit duurt hangt van veel factoren af, waaronder je getraindheid en hoe zwaar de inspanning was voorafgaande aan de herstelfase, maar daarover vertel ik de volgende keer meer.

Number of posts: 
568
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram