Soort oefening

Welke soorten oefeningen zijn er?

Er zijn twee typen fitness oefeningen:

  1. Isolatie oefeningen
  2. Compound oefeningen

Isolatie oefeningen

Isolatie oefeningen zijn oefeningen waarbij er slechts in één gewricht een beweging plaats vindt. Hierdoor wordt er slechts één, of een beperkt aantal spiergroepen geactiveerd tijdens de oefening.

Voorbeelden van isolatie oefeningen zijn de biceps curl, de triceps extension, de leg extension en de hamstrings curl. Veel (niet alle dus) krachtapparaten zijn ook isolatie georiënteerd. Algemeen geldt dat isolatie oefeningen gemakkelijker correct uit te voeren zijn, omdat er maar een beperkt aantal spiergroepen wordt geactiveerd en de oefeningen uit simpele bewegingen bestaan.

Bij dit soort oefeningen kan een spier(groep) erg specifiek getraind worden.

Compound oefeningen

Compound oefeningen worden ook wel samengestelde oefeningen genoemd: het zijn oefeningen waarbij er wordt bewogen in meerdere gewrichten en meerdere spiergroepen worden getraind.

Voorbeelden van compound oefeningen zijn: de squat, de deadlift, chin ups en pull ups (breed en smal optrekken) en bench press (bankdrukken).

Deze oefeningen belasten een groot aantal spiergroepen en vereisen een goede spiercoördinatie.

Compound oefeningen vs. isolatie oefeningen

Het één is niet beter dan het ander. Wij geven echter wél de voorkeur aan compound oefeningen. Op het moment dat je meerdere spiergroepen aan het werk zet ( wat bij de compound oefeningen het geval is) zul je meer energie (calorieën) verbranden. Dit komt ook, doordat de hartfrequentie tijdens zulke oefeningen in de training, flink kan stijgen. Perfect dus om af te vallen.

Verder zijn compound oefeningen zeer effectief om maximale kracht te vergroten. Ook voor sporters is dit een reden waarom deze oefeningen meer geschikt zijn om hun sportprestaties te verbeteren. Het is maar net wat voor doelstelling je hebt. Daarnaast vereisen de bewegingen in het dagelijks leven, en in de sport, voornamelijk samenwerking tussen meerdere spiergroepen en gewrichten.

De isolatie oefeningen zijn aan de andere kant erg geschikt voor mensen die de grootte van specifieke spiergroepen willen vergroten, zoals bodybuilders. Of wanneer je als doel hebt om een mooi fysiek lichaam te hebben.

Hieronder een overzicht wanneer je welke oefening het beste kunt toepassen bij een specifieke doelstelling:

Doelstelling Isolatie of Compound
Vergroten (maximale) kracht Compound
Spieropbouw Beide
Verbeteren spiercoördinatie Compound
Sport prestaties Compound
Meer calorieën verbranden Compound
Moeilijkheidsgraad Isolatie is vaak eenvoudiger
Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram