Soort oefening
Soort oefening

Welke soorten oefeningen zijn er?

Er zijn twee typen fitness oefeningen:

  1. Isolatie oefeningen
  2. Compound oefeningen

Isolatie oefeningen

Isolatie oefeningen zijn oefeningen waarbij er slechts in één gewricht een beweging plaats vindt. Hierdoor wordt er slechts één, of een beperkt aantal spiergroepen geactiveerd tijdens de oefening.

Voorbeelden van isolatie oefeningen zijn de biceps curl, de triceps extension, de leg extension en de hamstrings curl. Veel (niet alle dus) krachtapparaten zijn ook isolatie georiënteerd. Algemeen geldt dat isolatie oefeningen gemakkelijker correct uit te voeren zijn, omdat er maar een beperkt aantal spiergroepen wordt geactiveerd en de oefeningen uit simpele bewegingen bestaan.

Bij dit soort oefeningen kan een spier(groep) erg specifiek getraind worden.

Compound oefeningen

Compound oefeningen worden ook wel samengestelde oefeningen genoemd: het zijn oefeningen waarbij er wordt bewogen in meerdere gewrichten en meerdere spiergroepen worden getraind.

Voorbeelden van compound oefeningen zijn: de squat, de deadlift, chin ups en pull ups (breed en smal optrekken) en bench press (bankdrukken).

Deze oefeningen belasten een groot aantal spiergroepen en vereisen een goede spiercoördinatie.

Compound oefeningen vs. isolatie oefeningen

Het één is niet beter dan het ander. Wij geven echter wél de voorkeur aan compound oefeningen. Op het moment dat je meerdere spiergroepen aan het werk zet ( wat bij de compound oefeningen het geval is) zul je meer energie (calorieën) verbranden. Dit komt ook, doordat de hartfrequentie tijdens zulke oefeningen in de training, flink kan stijgen. Perfect dus om af te vallen.

Verder zijn compound oefeningen zeer effectief om maximale kracht te vergroten. Ook voor sporters is dit een reden waarom deze oefeningen meer geschikt zijn om hun sportprestaties te verbeteren. Het is maar net wat voor doelstelling je hebt. Daarnaast vereisen de bewegingen in het dagelijks leven, en in de sport, voornamelijk samenwerking tussen meerdere spiergroepen en gewrichten.

De isolatie oefeningen zijn aan de andere kant erg geschikt voor mensen die de grootte van specifieke spiergroepen willen vergroten, zoals bodybuilders. Of wanneer je als doel hebt om een mooi fysiek lichaam te hebben.

Hieronder een overzicht wanneer je welke oefening het beste kunt toepassen bij een specifieke doelstelling:

DoelstellingIsolatie of Compound
Vergroten (maximale) krachtCompound
SpieropbouwBeide
Verbeteren spiercoördinatieCompound
Sport prestatiesCompound
Meer calorieën verbrandenCompound
MoeilijkheidsgraadIsolatie is vaak eenvoudiger
Over de schrijver
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23. Daarnaast ben ik Nederlands Kampioen Judo geworden onder de 15 jaar en heb ik daarna nog op verschillende judotoernooien gestaan – waaronder het EK. Ook stond ik bij de senioren enkele keren op het podium. Doordat ik op jonge leeftijd al in aanraking kwam met de topsport ontstond er bij mij al vroeg interesse in het optimaliseren van voeding en training. Ik heb verschillende certificaten en diploma’s gehaald en ben jarenlang begeleid door Paul Lammers, een van de beste krachttrainers van Nederland. Ik blijf mijn kennis tot op de dag van vandaag bijspijkeren om mijn klanten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
Reactie plaatsen