Rug training voor gevorderden

Rug Training (Gevorderd)

Het trainen van de rug voor gevorderden

Rug training voor gevorderde sporters is vaak lastig omdat ze moeilijk een nieuwe prikkel kunnen geven aan hun spieren. Daarom wordt er in de sportschool meestal maar wat oefeningen gedaan in de hoop dat het ze verder helpt.

In onze vorige blog over “Rug training voor beginners” is te lezen waar de anatomie Rug Trainen Voor Gevorderdenvan de rug uit bestaat en welke spiergroepen van belang zijn bij het trainen van de rug.

De rug kan je trainen door de spier zo gevarieerd mogelijk te belasten en hiermee beter te ontwikkelen. Rug oefeningen zorgen niet alleen voor goede lichaamsverhoudingen, maar geven je dat ‘bodybuilding’ figuur waardoor je er groot en fit uitziet.

Je rugspieren zijn er niet alleen om brede lats of om een welgevormde rug te hebben, maar geven je tijdens het trainen ook kracht. Zonder ontwikkelde rug spieren, zal je vermogen aan kracht tijdens fitness oefeningen enorm lijden. Het hebben van een goed ontwikkelde rug zal je helpen om zwaar werk te verrichten bij duwen, maar vooral bij het trekken. Het hebben van een mooie brede rug laat zien dat je een serieuze sporter bent.

Hieronder zijn enkele oefeningen specifiek bedoelt om de rug sterker en breder te maken. Zorg dat je oefeningen minimaal 4 setjes maakt en laag in je herhalingen zit (maximaal 6). Hierdoor ontwikkel je meer kracht en zullen de onderstaande oefeningen je beter helpen met de ontwikkeling van de rug. Als cooling-down kan je nog 5-10 minuten op een tempo van maximaal 30 halen per minuut roeien.

Upper Back Muscle Mass Workout 1

1. Chin up 1 1/4

Aanwijzingen chin up 1 1/4: 
1. Pak de handvatten vast, waarbij de handpalmen naar het gezicht toewijzen
2. Trek jezelf op totdat je kin ter hoogte is van de optrekstang
3. Laat jezelf tot een kwart van de hele beweging zakken en trek jezelf opnieuw op tot je kin weer ter hoogte is van de optrekstang.

2. Barbel bent over row

Aanwijzingen barbell bent over row: 
1. Houd de rug neutraal en beweeg de romp een klein stukje naar voren.
2. Houd de knieen op heup hoogte
3. Pak de barbell vast en trek de armen naar achter.

3. T-bar row

Aanwijzingen T-bar row: 
1. Pak de stang vast en houd de knieen 90 graden gebogen
2. Beweeg de romp naar voren, houd het hoofd neutraal op de romp en trek de armen naar achter.

4. Seated one arm cable row

Aanwijzingen seated one arm cable row: 
1. Stel het toestel in naar je lichaamsmaten en het gewicht dat jij van plan bent te gaan gebruiken.
2. Pak vervolgens met één hand het handvat vast en trek die arm naar achter.
3. Zorg hierbij dat je rug recht blijft, knieën wat gebogen zijn en dat de schouders naar achteren en de borst naar voren worden gebracht.

5. Pull up switch

Aanwijzingen pull up switch: 
1. Pak de handvatten vast en trek jezelf op, waarbij je bovenin van rechts naar links switcht. 

“Wil je meer oefeningen voor de rug? Klik dan hier

Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram