Eerste blog Bas Rossenmuller

The power of doorzettingsvermogen

Toen Bram en Melvin mij vroegen of ik geïnteresseerd was om blogs te schrijven voor onlinetrainingschema.nl was ik meteen erg enthousiast. Even later kwam het besef dat ik mijn ervaringen zou gaan delen met andere, onbekende mensen zoals jijzelf. Ik weet nog goed dat ik dacht: “wat kan IK nu voor interessants vertellen?!” Misschien vraag jij je dit nu ook wel af.

Indrukwekkende lijst

Misschien behoeft mijn persoon een kleine introductie om mijn verhaal straks kracht bij te zetten. Net als de heren achter ZERO23 ben ik al jaren bezig met judo (dat spelletje waar 2 mannen (of vrouwen) in gekke, witte pakkies aan elkaar staan te duwen en trekken). Sinds mijn 7e beoefen ik judo met plezier en vanaf ‘give or take’ mijn 14e levensjaar koos ik voor topsport.
Ik zal je kort meenemen op een trip door mijn judo carrière tot dusver. Echter houdt deze tijdreis niet mijn prestaties in, maar omhelst het mijn blessures. Waarom? hoor ik je denken. Wel, dat zal ik hierna aan je uitleggen, maar eerst het volgende:

  • 8 jaar: brak ik voor het eerst mijn teen. Dit herhaalde ik nog 2 maal binnen 5 jaar.
  • In de tussentijd brak ik ook het middenvoetsbeentje in mijn voet (duh).
  • 15 jaar: ik besloot binnen 3 jaar, 3 keer mijn neus te breken (2 ingrepen).
  • Ook heb ik ergens nog een zeldzame hielbreuk opgelopen in combinatie met ingescheurde enkelbanden
  • 19/20 jaar: 2 maal in 2 jaar geopereerd aan mijn linker elleboog (o.a. verwijdering van de slijmbeurs).
  • 21 jaar knieband op een haar na niet afgescheurd
  • Ik laat hierbij voor het gemak kleine blessures buiten beschouwing.

Ik durf te zeggen dat ik wel het een en andere heb meegemaakt op het gebied van tegenslagen in (top)sport. Iedere keer ben ik sterker teruggekomen. Het gaat mij dan hier ook niet echt om de blessures, maar tegenslagen in het algemeen. En nog belangrijker het reageren hierop.

“Je bent ontslagen, tot ziens”

Je wordt ontslagen, je vriend(in) maakt het uit, GTST stopt of de melk is op. Het zijn allemaal voorbeelden van tegenslagen die kunnen voorkomen. Van de één herstel je wat makkelijker dan de ander. Met name in de ergere gevallen (ontslag, einde van relaties, ziektes, e.d.) kan het heel moeilijk zijn om verder te gaan, terug te vechten of er overheen te komen. Om je te helpen zal ik je nu een geheim vertellen.

Doorzettingsvermogen

Ik noem het doorzettingsvermogen. Als topsport mij 1 ding heeft geleerd is het doorzetten naar wat je wilt bereiken. Ik ben geen groots judoka met een buitenaardse techniek, maar met een enorm doorzettingsvermogen ben ik heel ver gekomen. Bij iedere blessure gaf ik niet op, ik zette door tot ik weer een betere versie was van mezelf. Om je een idee te geven wil ik het volgende met je delen.

Mijn moment

In 2013 scheurde ik (zoals in mijn indrukwekkende lijst vermeld) bijna mijn knieband tijdens het kwalificatie toernooi voor het Nederlands Kampioenschap. Omdat dit pas in mijn laatste partij gebeurde, kwalificeerde ik mij voor het NK. Helaas moest ik hier verstek laten gaan vanwege mijn blessure. Ruim 3 maanden (inmiddels 2014) revalidatie later was ik eindelijk weer aan het judoën.

Tijdens hetzelfde toernooi in 2014 plaatste ik mij nogmaals voor het NK. Aan het begin van het jaar wat dit mijn doel; plaatsing afdwingen voor het NK judo. Uiteindelijk eindigde ik als 2e van Nederland, -100kg. Voor mij was dit de confirmatie dat doorzetten wel degelijk zin heeft. Alle keren dat ik ben doorgegaan en niet heb opgegeven kwamen voor mij samen op dat moment. Achteraf kan ik zeggen dat ik erg blij ben dat ik nooit heb toegegeven aan de gedachte om te stoppen. Want ja, ik heb daar zeker weleens aan gedacht. Na de zoveelste blessure of tegenslag gaat het wel door je hoofd spoken: “Misschien is het slimmer als ik stop”. Maar ik wilde niet stoppen, ik zette door en het resultaat is bekend.

Behaal je doel!Bas Rosenmuller Blog Artikel

Ik denk dat iedereen in zijn leven, het zij in sport, werk of privé, weleens in aanraking komt met tegenslagen. Hoewel het soms lekker is, heeft het dan geen zin om te zeuren, zaniken of zeiken. Houdt duidelijk je doel voor ogen. Blijf denken aan hetgeen dat je wilt bereiken. Het enige wat je verder helpt is doorzetten. Niet opgeven. Die ‘mindset’ is zo ontzettend belangrijk, die helpt je verder.

Dit is toepasbaar in ontelbare situaties, maar ik houd het hier even in het kader van training. Wat je doel ook is, van wereldkampioen worden in je sport tot afvallen naar je streefgewicht, geef niet op! Ga door, ook al zit je er doorheen en blijf doorzetten naar je doel. En weet je wat, je zult zien, je doel zal behaald worden. 

Groentje af

Hé hé, dat is dan mijn eerste blog. Achteraf gezien ging het makkelijker dan gedacht. Het voelde goed om mijn ervaringen met je te delen en ik hoop dat het je ook daadwerkelijk helpt, hetzij met werk, hetzij privé of net zoals in mijn eigen situatie met sport. Tegenslagen zijn niet het einde, zie het als een kans om jezelf te verbeteren, sterker te worden; kleine dalen in het avontuur naar het behalen van jouw doel. Je zult jezelf nog verbazen over je doorzettingsvermogen.

Ter afsluiting een quote om je eraan te herinneren en te motiveren:

“Laat de teleurstelling van vandaag geen schaduw werpen over je dromen van morgen”.

Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

5 comments on “The power of doorzettingsvermogen”

  1. Mooi geschreven en zeker een goed stuk over doorzetten en niet bij de pakken neer gaan zitten.
    Een inspiratie voor een ieder die met tegenslagen in zn leven te maken heeft. Met name de laatzte quote!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram