The power of doorzettingsvermogen
The power of doorzettingsvermogen
24 maart 2015 

The power of doorzettingsvermogen

Eerste blog

Toen Bram en Melvin mij vroegen of ik geïnteresseerd was om blogs te schrijven voor onlinetrainingschema.nl was ik meteen erg enthousiast. Even later kwam het besef dat ik mijn ervaringen zou gaan delen met andere, onbekende mensen zoals jijzelf. Ik weet nog goed dat ik dacht: “wat kan IK nu voor interessants vertellen?!” Misschien vraag jij je dit nu ook wel af.

Indrukwekkende lijst

Misschien behoeft mijn persoon een kleine introductie om mijn verhaal straks kracht bij te zetten. Net als de heren achter ZERO23 ben ik al jaren bezig met judo (dat spelletje waar 2 mannen (of vrouwen) in gekke, witte pakkies aan elkaar staan te duwen en trekken). Sinds mijn 7e beoefen ik judo met plezier en vanaf ‘give or take’ mijn 14e levensjaar koos ik voor topsport.
Ik zal je kort meenemen op een trip door mijn judo carrière tot dusver. Echter houdt deze tijdreis niet mijn prestaties in, maar omhelst het mijn blessures. Waarom? hoor ik je denken. Wel, dat zal ik hierna aan je uitleggen, maar eerst het volgende:

  • 8 jaar: brak ik voor het eerst mijn teen. Dit herhaalde ik nog 2 maal binnen 5 jaar.
  • In de tussentijd brak ik ook het middenvoetsbeentje in mijn voet (duh).
  • 15 jaar: ik besloot binnen 3 jaar, 3 keer mijn neus te breken (2 ingrepen).
  • Ook heb ik ergens nog een zeldzame hielbreuk opgelopen in combinatie met ingescheurde enkelbanden
  • 19/20 jaar: 2 maal in 2 jaar geopereerd aan mijn linker elleboog (o.a. verwijdering van de slijmbeurs).
  • 21 jaar knieband op een haar na niet afgescheurd
  • Ik laat hierbij voor het gemak kleine blessures buiten beschouwing.

Ik durf te zeggen dat ik wel het een en andere heb meegemaakt op het gebied van tegenslagen in (top)sport. Iedere keer ben ik sterker teruggekomen. Het gaat mij dan hier ook niet echt om de blessures, maar tegenslagen in het algemeen. En nog belangrijker het reageren hierop.

“Je bent ontslagen, tot ziens” 

Je wordt ontslagen, je vriend(in) maakt het uit, GTST stopt of de melk is op. Het zijn allemaal voorbeelden van tegenslagen die kunnen voorkomen. Van de één herstel je wat makkelijker dan de ander. Met name in de ergere gevallen (ontslag, einde van relaties, ziektes, e.d.) kan het heel moeilijk zijn om verder te gaan, terug te vechten of er overheen te komen. Om je te helpen zal ik je nu een geheim vertellen.

Doorzettingsvermogen

Ik noem het doorzettingsvermogen. Als topsport mij 1 ding heeft geleerd is het doorzetten naar wat je wilt bereiken. Ik ben geen groots judoka met een buitenaardse techniek, maar met een enorm doorzettingsvermogen ben ik heel ver gekomen. Bij iedere blessure gaf ik niet op, ik zette door tot ik weer een betere versie was van mezelf. Om je een idee te geven wil ik het volgende met je delen.

Mijn moment

In 2013 scheurde ik (zoals in mijn indrukwekkende lijst vermeld) bijna mijn knieband tijdens het kwalificatie toernooi voor het Nederlands Kampioenschap. Omdat dit pas in mijn laatste partij gebeurde, kwalificeerde ik mij voor het NK. Helaas moest ik hier verstek laten gaan vanwege mijn blessure. Ruim 3 maanden (inmiddels 2014) revalidatie later was ik eindelijk weer aan het judoën.

Tijdens hetzelfde toernooi in 2014 plaatste ik mij nogmaals voor het NK. Aan het begin van het jaar wat dit mijn doel; plaatsing afdwingen voor het NK judo. Uiteindelijk eindigde ik als 2e van Nederland, -100kg. Voor mij was dit de confirmatie dat doorzetten wel degelijk zin heeft. Alle keren dat ik ben doorgegaan en niet heb opgegeven kwamen voor mij samen op dat moment. Achteraf kan ik zeggen dat ik erg blij ben dat ik nooit heb toegegeven aan de gedachte om te stoppen. Want ja, ik heb daar zeker weleens aan gedacht. Na de zoveelste blessure of tegenslag gaat het wel door je hoofd spoken: “Misschien is het slimmer als ik stop”. Maar ik wilde niet stoppen, ik zette door en het resultaat is bekend.

Behaal je doel!Bas Rosenmuller blog artikel

Ik denk dat iedereen in zijn leven, het zij in sport, werk of privé, weleens in aanraking komt met tegenslagen. Hoewel het soms lekker is, heeft het dan geen zin om te zeuren, zaniken of zeiken. Houdt duidelijk je doel voor ogen. Blijf denken aan hetgeen dat je wilt bereiken. Het enige wat je verder helpt is doorzetten. Niet opgeven. Die ‘mindset’ is zo ontzettend belangrijk, die helpt je verder.

Dit is toepasbaar in ontelbare situaties, maar ik houd het hier even in het kader van training. Wat je doel ook is, van wereldkampioen worden in je sport tot afvallen naar je streefgewicht, geef niet op! Ga door, ook al zit je er doorheen en blijf doorzetten naar je doel. En weet je wat, je zult zien, je doel zal behaald worden.

Groentje af

Hé hé, dat is dan mijn eerste blog. Achteraf gezien ging het makkelijker dan gedacht. Het voelde goed om mijn ervaringen met je te delen en ik hoop dat het je ook daadwerkelijk helpt, hetzij met werk, hetzij privé of net zoals in mijn eigen situatie met sport. Tegenslagen zijn niet het einde, zie het als een kans om jezelf te verbeteren, sterker te worden; kleine dalen in het avontuur naar het behalen van jouw doel. Je zult jezelf nog verbazen over je doorzettingsvermogen.

Ter afsluiting een quote om je eraan te herinneren en te motiveren:

“Laat de teleurstelling van vandaag geen schaduw werpen over je dromen van morgen”.

Over de schrijver
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23. Daarnaast ben ik Nederlands Kampioen Judo geworden onder de 15 jaar en heb ik daarna nog op verschillende judotoernooien gestaan – waaronder het EK. Ook stond ik bij de senioren enkele keren op het podium. Doordat ik op jonge leeftijd al in aanraking kwam met de topsport ontstond er bij mij al vroeg interesse in het optimaliseren van voeding en training.Ik heb verschillende certificaten en diploma’s gehaald en ben jarenlang begeleid door Paul Lammers, een van de beste krachttrainers van Nederland. Ik blijf mijn kennis tot op de dag van vandaag bijspijkeren om mijn klanten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
Marjolein
Door

Marjolein

op 24 Mar 2015

Mooi geschreven en zeker een goed stuk over doorzetten en niet bij de pakken neer gaan zitten. Een inspiratie voor een ieder die met tegenslagen in zn leven te maken heeft. Met name de laatzte quote!

Melvin Schol
Door

Melvin Schol

op 24 Mar 2015

Bedankt Marjolein, dat zal Bas zeker waarderen :)!

Bart de Boer
Door

Bart de Boer

op 25 Mar 2015

He Bas! Wat een super leuk stuk. Ga zo door vriend! Groetjes

Melvin Schol
Door

Melvin Schol

op 26 Mar 2015

Thanks Bart! Als je nog interessante onderwerpen weet waar Bas over kan schrijven, horen wij dat graag van je :).

Simon Crans
Door

Simon Crans

op 30 Nov 2015

Mooi Verwoord Bas! Zo is het! De talentjes komen meestal niet zover maar de harde werkers en mentaal sterksten vaak wel!

Reactie plaatsen