Pita met falafel

Een pita met falafel kan eigenlijk niet meer ontbreken in je voedingspatroon, als je tenminste van lekker en gezond eten houdt. Falafel wordt steeds populairder, de kans is dus groot dat je er al een keer mee in aanraking bent gekomen. Een heerlijk gerecht die uitstekend voor vegetariërs geschikt is. Falafel is gemaakt van kikkererwten en kikkererwten vallen onder de categorie; peulvruchten. Peulvruchten zijn ook rijk aan eiwitten, dus heb jij moeite met de inname van voldoende eiwitten op een dag en ben je vegetarisch? Dan is dit één van de oplossingen die je kan toepassen. Falafel kan je tegenwoordig in veel supermarkten kant en klaar kopen, maar laten wij nou net een recept hebben om eigen gemaakte falafel te maken. Het gaat als volgt.

Recept pita met falafel

Ingrediënten falafel

  • 250 gram gekookte kikkererwten
  • 3 teentjes knoflook
  • 8 gram verse peterselie
  • 8 gram verse koriander
  • 10 gram chilipeper
  • 20 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 5 gram gemalen komijn
  • 5 gram korianderzaad
  • 30 gram kokosolie
  • Zout en peper

Bereiding falafel

1.Wel de gedroogde kikkererwten voor 8 uur in ruim water en kook ze vervolgens 1 a 1,5 uur.
2. Doe de kikkererwten in een blender en mix totdat er een dikke pasta ontstaat.
3. Doe deze pasta in een kom en zet opzij.Hak de peterselie, koriander, knoflook en chilipeper fijn en doe dit, samen met de kikkererwten pasta, bloem, komijn, korianderzaadjes, bakpoeder en een snuf zout en peper in de blender. Mix het geheel goed.Beslag-falafel

4. Verhit 1/3 van de kokosolie in de pan en rol ondertussen balletjes van het deeg.Falafel-balletjes

5. Bak de falafel balletjes tot ze mooi goudbruin van kleur zijn. Zodra de pan wat droog begint te worden, voeg je weer 1/3 deel kokosolie toe.

Falafel-balletjes-bakken

Voedingswaarden falafel

Calorieën 660 kcal
Koolhydraten 52 gram
Eiwitten 23 gram
Vetten 39 gram

Ingrediënten pita met falafel (2 personen)

  • 4 volkoren pita broodjes (50 gram per stuk)
  • 12 falafel balletjes (20 gram per balletje)
  • 180 gram avocado
  • 200 gram verse doperwten (gekookt)
  • 40 gram romaine sla
  • 15 gram koriander
  • 100 gram geitenkaas blanc 50+

Bereiding

  1. Kook de doperwten 8 minuten en spoel onder koud stromend water af.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden en verwarm de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Snijd ondertussen de avocado in stukjes en doe in een kom.
  4. Snijd de sla in kleine reepjes en was het onder de kraan en in een sla centrifuge.
  5. Snijd tot slot de koriander grof en verkruimel de geitenkaas.
  6. Voeg de reepjes sla, koriander, geitenkaas, doperwten en limoensap toe aan de avocado en mix het geheel. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Snijd de pita broodjes open en schep ¼ van de avocadosalade in het broodje en verdeel de falafel erover.

Voedingswaarden pita met falafel (2 personen)

Calorieën 1714 kcal
Koolhydraten 145 gram
Eiwitten 67 gram
Vetten 88 gram

Wij hebben je hierboven precies uitgelegd hoe je de falafel maakt en hoe je een heerlijk broodje met falafel kan maken. Falafel kan je natuurlijk in veel meer gerechten gebruiken, denk aan een wrap of salade met falafel. Genoeg variatie dus met deze heerlijke balletjes uit het Midden-Oosten.

Het aantal calorieën hierboven is aan de hoge kant voor velen en wij adviseren je dan ook om dit recept echt als avondmaal te nemen. Wil je de calorieën wat verlagen in dit recept? Neem dan iets minder geitenkaas en avocado.

Eet smakelijk!

Over de schrijver
Reactie plaatsen