Motivatie wat drijft jou

Motivatie! Wat drijft jou?

Motivatie is datgene wat een persoon tot bepaald gedrag drijft. Motivatie heb je nodig om je doel te bereiken. Het kan komen van binnenuit (intern) of van buitenaf (extern).

Maar meestal is motivatie alleen niet genoeg om je doel te bereiken en te behouden. Daarvoor moet je gewoontes veranderen die hebben geleid tot de situatie waarin je je nu bevindt.

Om minder gewenste gewoontes te veranderen naar gewenste gewoontes, heb je wilskracht nodig. Maar let op! Gebruik wilskracht spaarzaam, want het is niet onbeperkt.
Zorg dus eerst dat je weet waar jou valkuilen zitten en dat je je bewust wordt van je (onbewuste) gewoontes.

Realiseer je dat je met al je goede bedoelingen toch wel eens een aantal gewoonten zou kunnen hebben waarvan je je niet bewust bent.

Hang deze week in je voedselkast en/of koelkast een briefje op met een pen erbij. Turf iedere keer dat je in de kast komt en kijk aan het einde van iedere dag hoe vaak je hem open hebt gedaan… Valt het mee of valt het tegen?
Als het tegen viel, dan ben je je bewust geworden van een patroon waar je je eerder onbewust van was, prima! Volgende keer zullen we proberen dit patroon om te buigen naar gewenst gedrag.

Iedereen die besluit te gaan afslanken, fitter worden of aankomen is op een bepaalde manier en in een bepaalde mate gemotiveerd. Bij interne motivatie zal het uiteindelijk ondernemen van actie van binnenuit komen. Bijvoorbeeld iemand die zich in de zomer zelfverzekerder wil voelen op het strand of de sporter die in een bepaalde gewichtsklasse wil uitkomen.

Externe motivatie is het tegenovergestelde. Je moet bijvoorbeeld afslanken van de huisarts vanwege gezondheidsredenen. Of je partner dringt er dusdanig op aan dat een afslankpoging wordt gestart. Interne motivatie is aanzienlijk effectiever dan externe motivatie. Een afslankpoging bij extern gemotiveerde personen zal in veel gevallen niet succesvol blijken op de lange termijn.

Korte en lange termijn motivatie

Voldoende mate van interne motivatie in combinatie met de juiste strategie is de juiste mix voor succes. Het begrip motivatie kan gesplitst worden in korte termijn en lange termijn motivatie. De korte termijn motivatie zal aanwezig moeten zijn om überhaupt ergens mee te beginnen. De lange termijn motivatie vergt een veel hogere graad van de interne motivatie. Op de weg naar het uiteindelijke doel zul je verleidingen tegenkomen. De stroopwafel op de markt, het gebakje bij een verjaardag, de borrel bij een feestje. Allemaal verleidingen die bevrediging geven op korte termijn.

Is je motivatie sterk genoeg om de korte termijn bevrediging (lekker, gezellig) meestal te weerstaan, zodat de lange termijn doelstelling (slanker, gezonder) kan worden bereikt?

Moeite, verbondenheid en strategie

Zowel de korte als de lange termijn motivatie om af te slanken is gebaseerd op drie elementen:

  • De moeite die je ervoor over hebt om het gestelde doel te bereiken
  • De verbondenheid met het gestelde doel
  • En de afslankmethode die je hebt gekozen om het gestelde doel te bereiken (strategie).

De invloed van de eerste twee elementen, de moeite ofwel de persoonlijke inzet die je ervoor over hebt en de verbondenheid, is bij iedereen verschillend. Het slagingspercentage bij een afslankpoging zal dan ook per individu verschillen.

De verbondenheid met het doel hangt eveneens nauw samen met de interne motivatie. Hoe meer je je verbonden voelt met het doel, hoe sterker de interne motivatie. Met andere woorden: hoe belangrijk vind je het zelf om je doel te bereiken?

Strategie

Het telkens falen als gevolg van het kiezen voor de verkeerde strategie zal de motivatie geen goed doen. Vrijwel niemand houdt levenslang een streng voedingsregime vol. Daarom begeleiden wij jou naar een gezonde leefstijl. Een actieve leefstijl in combinatie met een volwaardig voedingspatroon, waarbinnen ook ruimte is voor gemaksvoedsel. Alleen dan is een goed gewicht op lange termijn haalbaar.

Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram