Kokosvet en Roomboter

Kokosvet en Roomboter

Kokosvet en roomboter

Er is altijd veel te doen geweest rondom verzadigde vetten. Verzadigde vetten waren de verkeerde vetten en moest je zoveel mogelijk vermijden uit je voedingspatroon. Ook kokosvet is veel onder de aandacht (geweest). Kokosvet bestaat namelijk voor 86% uit verzadigde vetten.

Olie of vet?

Kokosvet is hetzelfde als kokosolie. In het land van oorsprong is kokosvet namelijk kokosolie.
Bij vaste vetten kan je ervan uitgaan dat het voornamelijk verzadigde vetten bevat. Het onderscheid tussen olie en vet wordt gemaakt door het smeltpunt. Als een vet bij kamertemperatuur een vaste vorm houdt, dan noem je het een verzadigd vet. Is het vloeibaar bij kamertemperatuur, dan spreek je van olie.

Kokosvet

Er worden heilzame eigenschappen aan kokosvet toegekend. Dit is mede omdat het grotendeels uit laurinezuur bestaat. Het is een verzadigd vet type dat het HDL cholesterol flink doet toenemen en daarmee het totaal cholesterolprofiel verbeterd. Kokosvet bevat daarnaast nog meer stoffen die mogelijk een hele andere uitwerking zouden kunnen bewerkstelligen. In een keer grote hoeveelheden kokosvet consumeren kan leiden tot heftige reacties van het lichaam. Geadviseerd wordt dus om het langzaam op te bouwen en niet te veel kokosvet per keer te consumeren.

Er is weinig tot geen bewijs voor de slechte eigenschappen van verzadigd vet. Vet maakt ook niet vet. Vetten bevatten wel de meeste calorieën per gram (9 kcal per gram), dus zodra vetten worden geschrapt uit het voedingspatroon, zul je ook snel calorieën besparen.

Verzadigde vetzuren zoals (room)boter en kokosvet zijn stabieler dan plantaardige oliën en hebben daarom de voorkeur met bakken.

Bereiding en gezondheid

Omega-3 is een vetzuur die behoort tot de essentiële vetzuren. Omega-3 is van nature heel instabiel en daarom ongeschikt voor verhitting. De olie zodanig verhitten dat deze gaat roken is niet verstandig. Dit betekent dat het belangrijk is dat de temperatuur onder de 160 graden Celcius blijft. Wanneer je iets bakt of frituurt, komen de temperaturen al snel boven de 160 graden. Bij verhitting ontstaan kankerverwekkende stoffen. Bakken in olie is dus niet verstandig. Dierlijke vetten oxideren nauwelijks bij verhitting. Oxideren houdt in dat het de chemische structuur afbreekt, waardoor het giftig wordt. Om deze reden is het verstandiger om in een verzadigd vet te bakken. Dierlijke vetten zijn verzadigde vetten, net als kokosvet.

Conclusie

Kokosvet is een prima vet bron. Hierbij moet wel gezegd worden dat variatie erg belangrijk is. Het is van belang om voldoende essentiële vetzuren binnen te krijgen. Essentiële vetzuren kan je zelf niet aanmaken en moet je dus uit je voeding halen. Kokosvet bevat deze essentiële vetzuren maar minimaal. Om deze reden is het niet voldoende om alleen kokosvet te consumeren. Wissel kokosvet dus regelmatig af met andere vet bronnen zoals roomboter en oliën.

Variëren in je voedingspatroon betekent ook variëren met vetten en oliën. Zo kan je ook is een beetje roomboter combineren met kokosolie om de smaken te combineren.

Probeer het eens uit!

Number of posts: 
567
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram