Rennen met muziek in je oren

Klinkt rennen met muziek als muziek in je oren?

Loop jij hard met muziek?

Steeds meer mensen lopen dagelijks hard. De nieuwe trend gericht op een gezondere lifestyle staat hierin centraal. Men wil graag fitter worden, afvallen of gebruikt een rondje park om regelmaat in het trainingsleven te houden. Maar wat valt er nou op aan hardlopend Nederland? Juist, de muziek. Er zijn tegenwoordig maar weinig parken waar je geen rennende oortjes en koptelefoons langs ziet flitsen. Men vindt het lekker om zich af te sluiten van alle chaos, vermoeidheid en drukte om zich heen door middel van een deuntje in de oortjes.

Nu is de vraag, ren jij met muziek? En ben je bewust van je muziekkeuze bij het hardlopen? Ja of te nee, wij hebben vier tips die jou makkelijker en vooral bewuster laten hardlopen mét muziek.

Zorg voor de juiste muziekkeuze

Dit klinkt waarschijnlijk vanzelfsprekend, en dat is het ook, maar ben jij je wel bewust van jouw juiste muziekkeuze op gebied van sporten of hardlopen. Het kan zijn dat je fan bent van Mozart of Ed Sheeran, maar dit zou waarschijnlijk niet echt de muziek zijn om je energie een boost te geven. Deze muziek zal je waarschijnlijk ten goede komen als je tot rust wilt komen e.d. Zorg ervoor dat je weet welke muziek jou energie geeft. Kies muziek met een motiverende tekst, maar wees ook niet bang om een kleine ‘hardstylebeat’ door je headphones te laten knallen;)!

Maak een afspeellijst

Zorg dat je een afspeellijst maakt. Maak een lijst met daarin het liefst een zelfde groep of soort liedjes. Hierin kan je bijvoorbeeld een lijst maken met al je favoriete liedjes, maar ook een lijst met alle hardere hitjes met een flinke beat, die je energie geven. De juiste lijst zorgt ervoor dat er regelmaat zit in je muziek en zo ook in hetgeen je hoort. Er is niks vervelenders dan je loopritme onderbroken te laten worden door een liedje die jou totaal niet pakt (bij het lopen of überhaupt). Je bent je daarnaast ook al aan het inspannen, je armen zijn zwaar en dan mag je vervolgens ergens met je hand bij je oor 3 tot 15x op ‘volgende’ drukken tot je weer een goed nummer te pakken hebt. Bereid je voor. Maak een lijst..!

Loop op een ritme

Naast de tips die algemeen bruikbaar zijn, gaan we nu wat meer inzoomen op de muziek in combinatie met je hardlopen. Zo loopt men gemiddeld makkelijker, wanneer iemand op een ritme loopt. Je herkent het wel, je hoort een beat en je beweegt, fietst / rent mee op die beat. Doordat je je focust op de muziek in combinatie met het ritme, verplaatst je aandacht zich naar het ritme en zo ook naar de muziek. Door deze aandacht verschuiving zal men gemiddeld minder snel last hebben van vermoeidheid of de omgeving. Oftewel je hebt het gevoel dat je makkelijk loopt / minder snel vermoeid raakt. Dit komt natuurlijk je resultaat ten goede.

Gebruik een app!

Bij de vorige tip kwam er naar voren dat men gemakkelijker rent op een ritme. Daarvoor heb je natuurlijk wel de juiste muziek nodig! Wat ontzettend lastig is, is buiten je eigen ritme rennen. Het voelt niet lekker of onnatuurlijk en zal waarschijnlijk alleen maar belemmerend werken. Daarom wil je op je eigen ritme lopen en daarbij muziek hebben die daarbij past. Muziek met eenzelfde ritme als jouw hardlooptempo vinden is daarbij ook erg moeilijk… Gebruik daarvoor een app! Spotify heeft bijvoorbeeld een onderdeel binnen hun programma dat zich focust op hardlopen (ook zonder premium). Deze vind je onder de zoekterm ‘running’. Binnen deze pagina vind je allerlei verschillende muzieksoorten, waaronder jouw persoonlijke mix, die zich kunnen koppelen aan het hardlooptempo. Kies één van de genres, druk op ‘start met hardlopen’ en bepaal jouw tempo. Deze lijst speelt een mix met hitjes af die precies op jou hardlooptempo fungeren. Hierdoor zal je makkelijker in een ‘flow’ komen en makkelijker lopen.

Ben je een fanatiek hardloper? Of loop je elke week wel een keer hard? Maak het lopen makkelijker door deze tips en probeer ze eens uit!

 

Number of posts: 
572
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

4 comments on “Klinkt rennen met muziek als muziek in je oren?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram