Interview Noel van h end

Interview: Topjudoka Noël Van 't End

Een korte introductie: ik ben Noël van ’t End 23 jaar en judoka die uitkomt in de klasse tot 90 kilo (voor de kenners -90kg). Alles wat actief is trekt mij, niet alleen judo. Ik ben woonachtig in Haarlem en train bij KENAMJU. Naast topsporter ben ik student civiele techniek aan de HVA.

Noël van ’t End, de judoka

Ik ben met judo begonnen toen ik 6 jaar was. Judo was de eerste sport die ik als kind beoefende en het is Interview Met Noell Van Het Enduiteindelijk ook bij judo als enige sport gebleven. Tegenwoordig ben ik druk bezig om mij te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Op dit moment sta ik derde op de wereldranglijst en tweede op de Olympische ranking. In mijn ogen is dat nog lang niet goed genoeg, ik wil de grote prijzen ook echt gaan pakken. Olympisch- en wereldkampioen, dat wil ik worden!

Dit zijn mijn dromen en ik wil er alles voor doen en laten om die dromen te laten uitkomen.

Noël van ’t End en krachttraining

Ik ben in aanraking gekomen met krachttraining door het judo.  Judo is namelijk een fysiek zware sport waarvoor je in topconditie moet zijn. Fysieke kracht speelt hierbij een cruciale rol. In het judo moet je de tegenstander op de rug krijgen, die op zijn beurt jou op je rug wilt leggen. Je moet het optimale uit je lichaam halen, elke vezel in je lichaam moet daarop gericht zijn. Dit kan niet alleen door judo-training, daar hoort ook kracht- en duurtraining bij. Dit heb ik geleerd op 11 jarige leeftijd van mijn voormalige coach en oud Olympisch medaillist Theo Meijer. Hij was vroeger een ‘trainingsbeest’ en weet uit ervaring hoe de top bereikt moet
worden. Helaas waren er niet genoeg trainingspartners van formaat. Ik moest ‘verhuizen’ naar een andere club waar zij mij de juiste trainingspartners wel konden bieden. Daarom zit ik tegenwoordig bij Kenamju en wordt de krachttraining verzorgd door Jorden Bres. We trainen in de privé Gym van Henk Grol. Hier zijn we bijna elke dag in te vinden.Krachttraining Noell Van Het End

Een dag uit het leven van Noël van ‘t End

Een normale dag begint meestal met een uur krachttraining. Dit is geen rustige krachttraining, maar een bikkelharde! Daarna ga ik vaak mijn bed weer in, simpelweg omdat ik een powernap echt nodig heb. Na mijn powernap probeer ik vaak aan de slag te gaan met mijn studie civiele techniek. Studie en topsport is voor mij lastig te combineren aangezien ik bijna nooit bij de lessen aanwezig kan zijn. Het vele trainen en reizen is hiervoor de grootste reden. In de avond mag ik namelijk weer trainen, geen krachttraining, maar judotraining. Ook in deze judotraining ga ik tot het gaatje. Vaak ga ik weer vroeg naar bed, omdat de volgende dag vaak weer hetzelfde op mij te wachten staat.

Aankomen en voeding

Binnen judo zijn er verschillende gewichtsklasse. Judoka’s moeten vanwege de gewichtsklassen onder een bepaald gewicht zitten om mee te mogen doen aan wedstrijden. Op dit moment probeer ik aan te komen. Ik zit nu namelijk nog ‘laag in mijn gewicht’.
De judoka’s in mijn categorie wegen normaliter rond de 95 kilogram en vallen voor een toernooi af tot net onder de 90 kilo. De meeste toernooien hebben een weeg moment in de avond en zodra het weeg moment is geweest kun je veel gewicht er weer bij eten en drinken. De extra kilogrammen die je dan krijgt zijn extra ‘kracht’.
Doordat ik veel train verbrand ik snel al het voedsel wat ik inneem. Als ik even niet goed op mijn voedsel inname let, val ik snel en gemakkelijk af. Ik reis veel en het eten is buiten de deur niet altijd even lekker of gezond. Denk hierbij aan tripjes naar Rusland, Azerbaijan en China.
Dit ‘probleem ’probeer ik te verhelpen door eenvoudigweg zoveel mogelijk te eten. Ik heb dus ook altijd wel wat eten bij mij, zodat als ik wat honger heb ik weer wat kan eten. Hierbij moet je denken aan: eiwitten, proteïnen en koolhydraten!
Dit betekent dus dat ik veel brood, pasta’s, rood vlees, kip, kwark en ei eet. Ook drink ik eiwitshakes om aan mijn dagelijkse behoefte te komen.
Het komt er op neer dat ik zoveel mogelijk probeer te eten zonder dat ik ga snoepen, het moet allemaal wel gezond blijven. Ik moet eerlijk zeggen: dit valt me aardig tegen!

Video: Spectaculaire worp tegen meervoudig wereld- én Olympisch kampioen Ilias Iliadis

 

Number of posts: 
568
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram