Interview Rob van Berkel

Interview: Diëtist en schrijver Rob van Berkel

“Blijf altijd kritisch op wat je leest, en stel (jezelf) de vragen waarom en waardoor?”

Jullie kunnen mij kennen als diëtist en auteur van het boek ‘overgewicht en obesitas – de feiten op een rij’. Onlinetrainingsschema.nl stelde hem een aantal vragen. Lees dit interview en laat Rob van Berkel je inspireren.

Waar kennen wij Rob van Berkel van?

Jullie kunnen mij kennen als diëtist en auteur van het boek ‘Overgewicht en obesitas – de feiten op een rij’. Daarnaast schrijf ik artikelen over voeding en gezondheid. Deze publiceer ik zowel op internet als in gedrukte (vak)bladen. Zo maak ik deel uit van het team Fit zonder fabels en ben ik actief op Facebook. Sinds januari 2015 ben ik begonnen met mijn eigen bedrijf ‘Rob van Berkel over voeding & gezondheid’ en kunnen mensen mij benaderen voor het schrijven en reviewen van artikelen.

Motivatie

  • Honger naar kennis, willen weten hoe het zit.
  • Resultaten die ik bereik (iets meer duidelijkheid bij mensen, informeren van mensen, intrekken van misleidende gezondheidsclaims)
  • Waardering die ik krijg van mensen.

Krachttraining in het leven van Rob van Berkel

Op 16 jarige leeftijd had ik al grote bewondering voor Arnold Schwarzenegger en zijn films. Dit leidde ertoe dat ik van mijn moeder het boek ‘Arnold Schwarzenegger – Bodybuilding’ uit 1988 kreeg. Ik raakte geïnteresseerd in bodybuilding, krachttraining en voeding en abonneerde mij op het Sport & Fitness magazine. Daarnaast richtte ik mijn slaapkamer in als een klein krachthonk, inclusief multi-gym, barbel en dumbells. Daar was ik dan ook regelmatig te vinden.

Een blessure

Na verloop van tijd kreeg ik bij iedere oefening voor mijn bovenlichaam een zeurende pijn in mijn linkerschouder. Het was die pijn die ervoor zorgde dat ik vroegtijdig moest stoppen met een set. Het trainen werd daardoor steeds minder. Het lokale ziekenhuis wist na een kijkoperatie niet goed wat ze ermee aan moest en stuurde me door naar een professor in het LUMC. Na een kort lichamelijk onderzoek wist hij het: een subluxatie van de schouder. In eerste instantie bestond de behandeling uit fysiotherapie. Daarna kon nog altijd gekeken worden of een operatie nodig is. Omdat de fysiotherapie nauwelijks effect had en ik door een verhuizing geen eigen ‘gym’ meer had, ben ik geleidelijk aan gestopt met krachttraining en ben ik mij meer gaan richten op de kennis over voeding en gezondheid.

Vroegere opleidingen en werk

Na de MBO opleiding detailhandel heb ik gewerkt op de sportafdeling van een groot sport- en mode-warenhuis. Daar hield ik mij bezig met de verkoop van functionele sportartikelen, het bespannen van rackets en het onderhoud van ski’s en snowboards. Gelijktijdig volgde ik diverse schriftelijke cursussen over voeding, training en gezondheid en schreef ik sporadisch artikelen voor Sport & Fitness magazine. De interesse in voeding en gezondheid bleef groeien waardoor ik op 26 jarige leeftijd heb besloten om de opleiding voeding en diëtetiek te volgen. Mijn afstuderen heb ik gedaan bij de Wageningen Universiteit waar ik gekeken heb naar het effect van de ratio n-6/n-3 vetzuren op het cholesterolprofiel. In 2010 heb ik de opleiding succesvol afgerond. Daarna heb ik een periode voorlichtingsmateriaal ontworpen en geschreven voor een diëtistenpraktijk. Op een gegeven moment was dat project afgerond. Door moeite met het vinden van een baan in de voeding heb ik besloten om als administratief medewerker aan de slag te gaan (er moest toch brood op de plank komen). Daar heb ik wel moeite mee gehad omdat mijn passie en kwaliteiten ergens anders lagen. Daarnaast heb ik mij dan ook altijd intensief bezig gehouden met voeding en gezondheid om up-to-date te blijven. In die periode heb ik dan ook een groot deel van mijn boek geschreven.

Wat doet Rob van Berkel nu?

Voeding en gezondheid is mijn passie en schrijf daar graag over. Op 1 januari 2015 ben ik daarom begonnen met mijn eigen bedrijf ‘Rob van Berkel over voeding & gezondheid’. Opdrachtgevers kunnen mij benaderen voor het schrijven van teksten over voeding en gezondheid. Daarbij hecht ik grote waarde aan de onderbouwing ervan. Zo heb ik artikelen geschreven voor onder andere www.voedingenkankerinfo.nl en het ‘Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek’ (NTVD). Daarnaast wil ik misleiding van consumenten bestrijden en aan de kaak stellen door misleidende (gezondheids) claims aan te pakken. Dat doe ik door er op internet aandacht aan te besteden of door een klacht in te dienen bij de ‘Reclame Code Commissie’. Wel vind ik het belangrijk om niet zomaar iets te roepen en om telkens voldoende ruimte te laten voor wederhoor.

De werkwijze van Rob van Berkel

Bij het schrijven van artikelen maak ik gebruik van originele onderzoeken en richtlijnen en probeer die in de juiste context te plaatsen. De doelstelling is telkens waarheidsvinding. Dat kan ertoe leiden dat een klein stukje tekst toch redelijk wat tijd kost. Soms is daar naar mijn idee niet aan te ontkomen, omdat de nodige research nu eenmaal noodzakelijk is. Dat doe ik graag, maar ik merk dat veel schrijvers dit onvoldoende doen. Aan de Interview Rob Van Berkelene kant begrijpelijk omdat tijd geld is en een artikel dan onbetaalbaar zou zijn. Daarin wil ik mij echter onderscheiden. Mijn artikelen zijn niet ‘schreeuwerig’ en bevatten geen onnodige superlatieven. Wel is mijn streven dat ze informatief, kritisch en onderbouwd zijn!

Een dag uit het leven van Rob van Berkel

Iedere dag is weer anders. Onderdelen die telkens terugkomen zijn:

  • Tekst voorbereiden/schrijven voor opdrachtgever
  • Literatuur bijhouden en lezen
  • Activiteiten op Facebook en mijn website
  • Wandelen met mijn hond (bij voorkeur in het bos)

De voeding van Rob van Berkel

Mijn voeding is ‘normaal’ en bestaat uit boterhammen met hartig beleg en een warme maaltijd (aardappelen/rijst/pasta) met groente en vlees/vis. Regelmatig maak ik gebruik van een maaltijdsalade.

Gevarieerd eten is de sleutel. Vroeger nam ik een multivitaminen supplement en visvetzuren (EPA en DHA), maar nu probeer ik alles uit de voeding te halen. Ik kan genieten van drumsticks, carpaccio, broodje zalm/paling, babi pangang, tapas, friet met frikandel, chocolade, pistachenoten en een glas melk.

De ambitie en toekomst van Rob van Berkel

Mijn ambitie is om zoveel mogelijk mensen te bereiken met mijn informatie en artikelen. Met mijn bedrijf hoop ik dat samen met opdrachtgevers verder uit te kunnen breiden. Daarnaast zal ik (gezondheids)claims aan de kaak blijven stellen om misleiding van de consument te verminderen. Het doel ervan is om meer duidelijkheid te creëren in de informatie over voeding en gezondheid die de consument bereikt en mogelijk verwarring veroorzaakt. Tegenwoordig is daar grote behoefte aan.

Lees- en kijktips van Rob van Berkel

Websites:
NCBI

Documentaire:
Arnold Schwarzenegger Pumping Iron 1975

Boeken:
– L.Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stum. Krause’s Food & Nutrition Therapy. Elsevier – Health Sciences Division 12th Revised edition juli 2011.

Number of posts: 
568
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram