Hoe kom je veilig de feestdagen door

Hoe kom jij veilig de feestdagen door?

Hoe kom jij veilig de feestdagen door?

De feestdagen staan weer voor de deur; een tijd van genieten met familie en vrienden. Vaak wordt er tijdens deze feestdagen anders gegeten dan normaal. Maar hoe zorg je er nou voor dat je toch lekker kan genieten van het eten zonder dat je veel in gewicht aankomt? Wij hebben een aantal tips voor je die jij direct kan toepassen.

Tip 1. Houd nu al rekening met de feestdagen

Wat bedoelen wij nu precies? Of jij in gewicht aankomt of afvalt, hangt niet af van één enkele dag. Dit houdt in dat je de dagen vóór de feestdagen iets actiever kan zijn en iets minder calorieën kan nemen. Dit compenseert de feestdagen weer waarop je waarschijnlijk meer calorieën binnenkrijgt dan gebruikelijk.

Tip 2: Probeer actief te zijn die dag

Door die dag actiever te zijn dan normaal verbrand je meer calorieën. Probeer dus zo veel mogelijk in beweging te komen. Laat de auto staan en gebruik de fiets eens! Let er wel op dat dit niet meteen een wereld van verschil zal opleveren.

Tip 3. Eet op de dag zelf minder calorieën

Meestal eet je bij de feestdagen in de ochtend en in de avond erg uitgebreid. Probeer hiertussen dan minder calorieën te nemen. Je kan drie dingen doen om hiervoor te zorgen. De eerste is door minder te eten dan dat je gewend bent. Een tweede is door voedsel te consumeren met een lagere caloriedichtheid en dus meer volume. Hierdoor zit je sneller vol. Een voorbeeld van voedsel met een lagere caloriedichtheid is groenten of sla. Het eten hiervan werkt verzadigend, omdat het verzadigingshormoon beter zijn werkt doet door het vele kauwen. Als laatste kan je ervoor zorgen dat je producten neemt die laag in calorieën zijn.

Tip 4. Je hoeft niet altijd ongezond te eten

Ook tijdens de feestdagen kan je ervoor kiezen om gezond te blijven eten. Maak bewuste keuzes en denk vooral niet ‘ik ben toch al slecht bezig, dus dit kan er ook nog wel bij’. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om tijdens het hoofdgerecht te eten wat je graag wilt, maar het toetje te laten staan of te vervangen.

Tip 5. Eet langzaam en bewust

Uit onderzoek (1) komt naar voren dat langzaam eten leidt tot een lagere calorie inname, vergeleken met snel eten. Wees daarom bewust van datgene wat je eet en probeer op elke hap goed te kauwen. Gebruik ook een kleinere lepel zodat je kleinere hapje neemt. Ook het eten van een klein bord heeft psychologische verdelen, waardoor je indirect minder eten binnen krijgt.

Tip 6. Drink veel water tijdens het eten

Probeer veel water te drinken tijdens het eten. Je zit dan sneller vol waardoor je minder geneigd bent om door te gaan eten. Frisdranken zijn lege calorieën die enorm veel suikers bevatten. Als je frisdrank drinkt dan ben je minder lang verzadigd. Je zult dan sneller weer gaan eten of meer frisdrank drinken. Je kan daarom beter voor water kiezen in plaats van frisdrank.

Tip 7. Blijf luisteren naar je lichaam

Blijf te alle tijden luisteren naar je lichaam, je hoeft je niet helemaal vol te proppen. Vol=Vol. Houd het spreekwoord ‘ieder pondje gaat door het mondje’ in gedachten. Alles wat je eet moet namelijk ook weer verbrand worden. Iemand van 75 kg die moet ongeveer een uur fietsen om 300 kcal te verbranden. Dit staat gelijk aan één Snicker!!

Tip 8. Stel doelen voor jezelf

Zorg ervoor dat je doelen voor jezelf stelt en je hier ook aan houdt. Als je doelbewust bezig bent, is het moeilijker om de mist in te gaan. Een doel kan bijvoorbeeld zijn om tijdens de feestdagen minimaal een uurtje hard te lopen of minimaal 3 glazen water te drinken tijdens een maaltijd.

Tip 9. Geniet ervan

Probeer vooral te blijven genieten van de feestdagen. Het is niet zo dat je helemaal niks meer kan eten als je wilt afvallen, het is een kwestie van handig ermee omgaan. Probeer de tips toe te passen die hiervoor genoemd zijn en je kan lekker genieten van de heerlijke feestmaaltijden. Daarnaast hangen jouw resultaten niet af van een enkele dag of week. Resultaat boek je in een heel jaar en je hebt nog 51 weken over om ervoor te zorgen dat jij jouw doelen behaald.

Tip 10. Compenseer de dagen erna

Houd er rekening mee dat je op de feestdagen, ondanks de hiervoor genoemde tips, meer eet dan gewoonlijk. De dagen erna kan je dit compenseren door actiever te zijn en minder calorieën te nemen.

Wij wensen jou alvast fijne kerstdagen en een gelukkig, gezond en sportief 2017!

(1)https://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/eet-je-minder-als-je-langzaam-eet-.aspx

Number of posts: 
568
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram