Het is gek eigenlijk hoe de meeste mensen zoveel mogelijk variatie proberen te brengen in hun warme maaltijd, maar elke dag hetzelfde ontbijten. Iedere ochtend datzelfde bordje havermout. Nogal saai, als je erover nadenkt. Wij laten je zien dat een ontbijt met havermout helemáál niet saai hoeft te zijn, maar juist heel gezond, lekker en veelzijdig kan zijn !
Hoe eten de meeste mensen havermout
De meeste mensen hebben dezelfde basis als zij havermout eten, ze consumeren het namelijk met melk. Wij doen het vaak met kokend water. Andere gezonde alternatieven zijn o.a. amandelmelk.
Je kunt de havermout klaarmaken in een pannetje, magnetron of wat wij meestal doen met een waterkoker (vervolgens giet je het hete water over de havermout en laat het afkoelen). Wanneer je de magnetron gebruikt zet je het kommetje er ongeveer drie minuten in (raden wij ten eerste niet aan). Wanneer je het pannetje gebruikt breng je je havermout-melk/water mengsel langzaam aan de kook, laat het vervolgens even opstaan. Daarna terug in je schaaltje.
10 manieren om je havermout te pimpen
Dit is bij veel mensen de basis, wij laten nu 10 manieren zien om dit ontbijt een stuk lekkerder en veelzijdiger te maken.
1. Houd je van een frisse smaak? Voeg dan naast de havermout een beetje citroensap toe, wat rasp van de schil, verse aardbeien en wat gesneden munt. Erg lekker!
2. Een oude klassieker. Appel, kaneel en rozijnen, smaakt nog steeds erg goed.
3. Voeg gecrunchte ongezouten en ongebrande noten toe. Denk aan pistachenoten, amandelen, hazelnoten, walnoten etc.
4. Graag eiwitten toevoegen? Voeg een schepje whey/isolaat eiwit toe met een smaak naar keuze.
5. Voeg superfoods toe, zoals chia zaden, goji bessen, cacao poeder etc.
6. Kokossnipper. Extra vezels, extra smaak
7. Stukjes klein gesneden fruit: aardbeien, banaan, appel.
8. Vers of gedroogd fruit zoals rozijnen, cranberries of abrikozen. Gedroogd fruit geeft wat meer stevigheid aan de havermout en is een natuurlijk zoetmiddel.
9. Honing of agave siroop om het lekker zoet te maken.
10. Wil je het bakken? Dat kan natuurlijk ook. De snelste manier is wat havermout in een shake beker doen, met daarbij 2 hele eieren een schep whey eiwit isolaat en shake dit tot één geheel. Bak hiervan vervolgens 2 lekkere havermout pannenkoeken in een pan met kokosvet.
Enkele voorbeeld combinaties
Voorbeeld 1:
– Zonnebloempitten
– Gedroogde cranberry’s
– Warm water
– Havermout
Voorbeeld 2:
– Citroensap
– Rasp van de citroenschil
– Verse aardbeien
– Gesneden munt
– Warm water
– Havermout
Voorbeeld 3:
– Gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden
– Honing
– Halve theelepel kaneel
– Warm water
– Havermout
Voorbeeld 4:
– Amandelen en hazelnoten
– Kokossnippers
– Banaan
– Evt. ander vers fruit
– Warm water
– Havermout
Voorbeeld 5:
– Kaneel
– Vers gesneden munt
– Appel
– Een beetje citroen
– Amandelmelk
– Havermout
– Honing
Voorbeeld 6:
– Chia zaden
– Rozijnen
– Goji bessen
– Honing
– Havermout
– Water
Voorbeeld 7:
– Sap van 1 sinaasappel
– Amandelmelk
– Kaneel
– Handje blauwe bessen
– Havermout
Voorbeeld 8:
– Whey chocola
– Cacao poeder
– Stukjes pure chocola
– Havermout
– Warm water
Voorbeeld 9:
– Kaneel
– Blauwe bessen
– Aardbeien
– Havermout
– Water
Voorbeeld 10:
– Kaneel
– Aardbeien
– Frambozen
– Bosbossen
– Walnoten
– Amandelen
– Havermout
Havermout gekookt of ongekookt eten?
Veel mensen stellen aan ons deze vraag. In principe is het niet noodzakelijk om de havermout eerst te koken voordat je het eet. De meeste mensen kunnen dit goed verdragen en hebben er geen last van. Snelkookhavermout (degenen waar op de verpakking een korte kooktijd op staat (+- 5 min) is voor veel mensen makkelijker te verteren dan rauwe langkookhavermout. Ook is havermout beter op te nemen als je het een nachtje hebt laten weken.
Wij eten havermout altijd met water. Wij adviseren dit ook aan onze klanten. Het is misschien even wennen, maar er zijn genoeg variaties om het lekker te maken. Goede alternatieven zijn havermelk, amandelmelk of rijstmelk.
Deze alternatieve melk is ook geschikt voor mensen met een lactose intolerantie (let op: drink geen amandelmelk als je een notenallergie hebt).
Heb jij nog een lekker recept met havermout? Deel deze dan met ons via een reactie!
Er is mij geleerd om eiwitten en koolydraten te scheiden. Omdat de eiwitten toch afgebroken word door de koolydraten. Hoe zien jullie dit?
Hoi Jordy,
Wij weten dat er verhalen rond gaan de scheiding van koolhydraten en eiwitten. Ook wij hebben dat geleerd bij een opleiding.
Alleen er zijn geen sterke bewijzen dat dit ook echt zo is. Wij eten daarom nog gewoon koolhydraten gecombineerd met eiwitten.
Doe waar jij je goed bij voelt.
Er is mij geleerd om eiwitten en koolydraten te scheiden. Omdat de eiwitten toch afgebroken word door de koolydraten. Hoe zien jullie dit?
Hoi Jordy,
Wij weten dat er verhalen rond gaan de scheiding van koolhydraten en eiwitten. Ook wij hebben dat geleerd bij een opleiding.
Alleen er zijn geen sterke bewijzen dat dit ook echt zo is. Wij eten daarom nog gewoon koolhydraten gecombineerd met eiwitten.
Doe waar jij je goed bij voelt.
We stammen af van de oermens, onze genen zijn nog voor 98% het zelfde als 160.000 jaar gelden.
Onze voorouders gingen echt niet alles scheiden, waren blij dat ze eten hadden!!
Waarom krijgen mensen last...we eten veel te veel, we eten chemische bestedingsmiddelen, e nummer enz...
Eet waar je je het prettigst bij voelt!!
Gr
We stammen af van de oermens, onze genen zijn nog voor 98% het zelfde als 160.000 jaar gelden.
Onze voorouders gingen echt niet alles scheiden, waren blij dat ze eten hadden!!
Waarom krijgen mensen last...we eten veel te veel, we eten chemische bestedingsmiddelen, e nummer enz...
Eet waar je je het prettigst bij voelt!!
Gr
Ik vind krenten in de pap een stuk lekkerder dan rozijnen.
Ik vind krenten in de pap een stuk lekkerder dan rozijnen.