Recept voor gezondere worteltaart

Gezonde(re) worteltaart

Deze gezonde(re) worteltaart kan mooi klaargemaakt worden bij feestelijke gelegenheden. 

Recept gezonde(re) worteltaart

Ingrediënten:

 • 200 gram wortelen
 • 70 gram gedroogde vijgen/dadels
 • 150 gram amandelmeel
 • 40 gram tarwebloem
 • 2 eieren
 • 100 ml (amandel)melk
 • 10 gram bakpoeder
 • 10 gram kokosolie
  – naar wens: stevia/honing/vanillesuiker 
  – naar wens: kaneel/speculaaskruiden

Andere benodigdheden:

 • Oven
 • Ronde taartvorm (diameter ongeveer 28 cm) 

Bereiding:

 1. Spoel en rasp de wortels of snij ze in fijne stukjes.
 2. Verwarm de oven voor op 180°C.
 3. Doe de wortels samen met de vijgen/dadels even in de blender tot alles heel fijn en goed gemengd is. Opmerking: wanneer je voor vijgen kiest, zal de taart een beetje “crispy” worden door de pitjes van de vijgen, bij het gebruik van dadels heb je dit effect niet.
 4. Voeg daarna het amandelmeel, de tarwebloem, het bakpoeder, de zoetstof en de kruiden toe en roer alles goed om (doe dit met een lepel).
 5. Voeg de eieren en de melk toe aan het (vrij droge) mengsel, roer even om en mix daarna alles tot het een mooi beslag vormt. Opmerking: afhankelijk van hoe sappig de wortels zijn en hoe gedroogd de gedroogde vijgen/dadels zijn, kan het nodig zijn om nog wat extra melk (of water) toe te voegen om een glad geheel te krijgen.
 6. Giet het deeg in de taartvorm en strijk het mooi glad.
 7. Zet de taartvorm in de oven voor 30 à 40 minuten. Kijk na een half uurtje even of de taart al een mooie goudgele kleur heeft gekregen. Zo ja, check met een naald/satéstokje of de taart binnenin al gaar is. Zo niet, laat hem nog iets langer in de oven en check daarna opnieuw.
 8. Haal de taart uit de taartvorm zodra hij klaar is, en laat hem afkoelen. De taart is het lekkerst wanneer hij goed afgekoeld is, eventueel zelfs in de ijskast.
 9. De taart kan geserveerd worden met gezonde toppings zoals noten, gedroogd fruit, kwark etc. (het aantal kcal gaat dan wel omhoog per taart stuk)

Handige tips:

Als je de taart in 12 gelijke stukken verdeelt, weegt elk stuk ongeveer 60 gram.

Voedingswaarden:

Aantal personen: 1
Calorieën 144 kcal
Koolhydraten 10 gram
Eiwitten 4,7 gram
Vetten 9,1 gram

Number of posts
Personal trainer en mede-eigenaar van ZERO23 Health Studios. Daarnaast ben ik judoka en heb ik een topsportcarrière achter de rug, waarmee ik in totaal 14 individuele medailles (waarvan drie gouden) binnensleepte op het Nederlands Kampioenschap. Ook deed ik mee aan het Europees Kampioenschap, World Cups en een Grand Prix. Na mijn judocarrière stapte ik over op Jiu-jitsu, waarbij ik 3x Nederlands kampioen werd en een keer Wereldkampioen. Mijn interesse in sport en voeding ontstond al op jonge leeftijd. De keuze om de opleiding Sport, Management & Ondernemen te gaan doen, lag dan ook voor de hand. Ondanks het behalen van dit diploma, blijf ik mijn kennis bijspijkeren. Zo haalde ik recentelijk (januari 2022) mijn Vitaliteitscoach opleiding bij CHIVO. Ik deel mijn opgedane kennis in de topsportwereld en tijdens opleidingen graag met mijn cliënten. Het motiveert me enorm om te zien hoe mijn klanten progressie boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram